OIE

Kina predlaže standarde za reciklažu vetroturbina

Kina predlaze nove standarde za reciklazu vetroturbina

Foto: Freepik

Objavljeno

23.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Otpad iz sektora obnovljivih izvora energije postaje sve veća globalna briga. Kina je predložila svoj prvi set standarda za recikliranje demontiranih kopnenih vetroturbina, na temelju kojeg namerava da poveća održivost lanca snabdevanja u zelenoj energetici.

Otpad iz zatvorenih vetroparkova i solarnih elektrana obično završava na deponijama, a neadekvatna reciklaža je jedan od argumenata koje često koriste kritičari proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.

Kineska Nacionalna uprava za energetiku (NEA) predložila je set standarda koji daju prioritet recikliranju i ponovnoj upotrebi vetroturbina, a bilo bi zabranjeno njihovo odlaganje na deponije i spaljivanje.

Standardni vek vetroelektrane na kopnu je od 20 do 25 godina. Između 85 i 90 odsto mase vetroturbine može ponovo da se upotrebi. Najveći deo se sastoji od čelika i bakra, koji relativno lako mogu da se prerade.

Elise su najveći izazov za recikliranje

Elise su najveći izazov za recikliranje. Prave se od kompozitnih materijala i teško ih je rastaviti na komponente. Sastoje se od plastične matrice i kombinacije vlakana, obično staklenih ili ugljeničnih, koje ojačavaju odnosno armiraju strukturu.

Kine upravo stavlja naglasak na recikliranje ovih kompozitnih materijala. U saopštenju su predložene metode termičke obrade, tretiranja hemikalijama i fizičkog pritiska.

Oprema i tehnologija treba da se usavršavaju paralelno sa povećanjem stope reciklaže, kako bi se povećala ukupna stopa iskorišćenosti resursa, stoji u objavi.

Reciklaža ostalih delova vetroturbine bi trebalo da uključuje ​​fizičko mrvljenje i rezanje na male komade te korištenje magnetskog sortiranja za ekstrakciju metala.

U Kini se tek formira tržište recikliranja opreme za proizvodnju zelene energije

Standardizacija je predložena ubrzo nakon što je kineska vlada, Državni savet, objavila nacrt politike zaštite životne sredine. Privredi je signalizovala da ubrzaju razvoj postrojenja za reciklažu starih vetroturbina i solarne opreme, kao i baterija za električna vozila.

Recikliranje rastavljene opreme je od suštinskog značaja jer smanjuje količinu otpada, poboljšava uštedu resursa i sprečava zagađenje i kontaminaciju podzemnih ili površinskih voda, poručilo je Greenpeaceovo predstavništvo u Pekingu, uz napomenu da Sjedinjene Države i Evropska unija imaju slične smernice.

Potez Kine je dobar za početak, jer se tamošnje tržište recikliranja opreme za proizvodnju zelene energije tek formira i potrebna je politička podrška, saopšteno je.

Potražnja za održivim rešenjima za upravljanje otpadom će rasti uporedo sa kineskim sektorom obnovljivih izvora energije. Kapacitet vetroelektrana i solarnih farmi premašio je prošle godine jedan teravat.

Kina će do 2050. generisati najmanje 12,9 miliona otpada od vetroturbina

Istraživači predviđaju da će od vetroelektrana na kopnu u Kini do 2050. nastati između 12,9 miliona tona i 23,1 milion tona otpada.

Recikleri su prošle godine izvukli oko 60.000 tona metala iz opreme za energiju vetra i sunca, pokazuju podaci kineskog udruženja za reciklažu. Očekuje se da će kapacitet za recikliranje ove godine dostići 100.000 tona.

Između 100 i 240 tona čelika, bakra, aluminijuma i staklenih vlakana može se dobiti iz svakog megavata demontiranih vetrogeneratora, u poređenju sa 60 do 80 tona bakra, aluminijuma i plastike iz svakog megavata iz solarnih panela, prenosi South China Morning Post.

Na najrazvijenijim tržištima vetra u Evropi, najstarije vetroelektrane se već razmontiravaju. WindEurope je 2021. godine pozvao Evropsku uniju da zabrani odlaganje elisa na deponije. U međuvremenu, nekoliko kompanija je razvilo metode za recikliranje lopatica, a graditelji vetroturbina su počeli da ih proizvode od materijala iz kojih je lakše izdvojiti sirovine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

23. januar 2024. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

23. januar 2024. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače

alcazar dfc investicije zapadni balkan

Alcazar obezbedio 50 miliona dolara za investicije, projekti i na Zapadnom Balkanu

23. januar 2024. - Kompanija Alcazar Energy sa sedištem u Luksemburgu obezbedila je 50 miliona dolara za investicije u...

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

23. januar 2024. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.