OIE

Kina i EU očekuju da do 2030-2035. reše problem reciklaže vetroturbina, solarnih panela i baterija

vetroturbine-recikliranje

Foto: Pexels

Objavljeno

22.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Dok se postojeće vetroturbine i solarni paneli bliže kraju svog životnog veka i prete da iza sebe ostave milione tona otpada, Kina traži rešenja za njihovu reciklažu i nada se da će uspostaviti funkcionalan sistem do 2030. godine. Istovremeno, evropske kompanije razvijaju tehnologije za potpunu reciklažu vetroturbina, a predviđa se i da će recikliranje baterija postati profitabilno i održivo do 2035. godine.

Otpad od zatvorenih vetroparkova i solarnih elektrana obično završava na deponijama, a neadekvatna reciklaža je jedan od argumenata koji često koriste kritičari obnovljive energije.

Nadležni u Kini sada najavljuju da će biti propisana nova pravila i standardi o tome kako da se demontiraju i recikliraju vetroturbine i solarni paneli, piše Recharge. Vlasti se nadaju se da će sistem za reciklažu biti “u suštini razvijen” do 2030. godine.

Sistem će uključivati pravila za demontažu i reciklažu vetroelektrana i solarnih postrojenja

Veliki broj solarnih panela i vetroturbina u Kini je instaliran je početkom 2000-ih, a životni ciklus ove opreme je obično oko 20-25 godina. Prema nekim procenama, ova zemlja će morati da reciklira 1,5 miliona tona solarnih panela do 2030. godine i čak 20 miliona tona do 2050. godine, navodi Recharge.

Kina će morati da reciklira 20 miliona tona solarnih panela do 2050. godine

Očekuje se da će Kina do 2040. godine imati oko 250 GW solarnih modula i 280 GW vetroturbina koje treba demontirati.

Kina je najveći svetski korisnik i proizvođač opreme za obnovljivu energiju. Kako navodi Recharge, ova zemlja ima oko 1.161 GW instalisanog kapaciteta, a procenjuje se da će do 2030. godine kapacitet postrojenja energije vetra i sunca dostići 3.300 GW.

Vetroturbine su 85-95% reciklabilne, ali reciklaža samih elisa je problematična jer su one napravljene od kompozitnih materijala, navodi se u izveštaju WindEurope.

Evropske kompanije su napravile iskorake u reciklaži elisa vetroturbina

U Evropi, danski startap Continuum Group tvrdi da je razvio tehnologiju za potpuno recikliranje elisa vetroturbina, dok španska kompanija EnergyLOOP planira da otvori svoje inovativno postrojenje za reciklažu elisa već 2024.vetrotu godine.

Proizvođač vetroturbina Vestas, takođe iz Danske, je nedavno predstavio hemijski proces kojim se postojeće lopatice mogu u potpunosti reciklirati.

Istovremeno, kompanija Siemens Gamesa je instalirala prvu na svetu vetroturbinu na moru sa elisama koje se mogu reciklirati. Instalacija je obavljena 2022. godine u vetroelektrani na moru Kaskasi nemačkog energetskog giganta RWE.

Tržište reciklaže baterija u EU moglo bi da poraste na 8 milijardi evra do 2035.

Kada je reč o baterijama, postoje procene da će njihova reciklaža postati profitabilan i održiv posao do 2035. godine, sa oko 8 milijardi evra prihoda i potencijalnim smanjenjem cene baterija.

Očekuje se da će do 2030. godine više od 2 milijarde evra biti uloženo u tržište reciklaže u EU, dok će za dalji rast tržišta do 2035. biti potrebno dodatnih 7 milijardi evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

alcazar dfc investicije zapadni balkan

Alcazar obezbedio 50 miliona dolara za investicije, projekti i na Zapadnom Balkanu

22. avgust 2023. - Kompanija Alcazar Energy sa sedištem u Luksemburgu obezbedila je 50 miliona dolara za investicije u...

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

22. avgust 2023. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

22. avgust 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

22. avgust 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe