Životna sredina

Stupila na snagu EU Uredba o baterijama

eu uredba o baterijama

Foto: Evropska komisija/Twitter

Objavljeno

21.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

U sklopu Evropskog zelenog dogovora u Evropskoj uniji stupila je na snagu Uredba o baterijama koja bi trebalo da osigura da baterije budu bezbedne, deo cirkularne ekonomije i održive tokom čitavog životnog ciklusa. Propis otvara put za uvođenje standarda i zahteva za štetne materije, reciklažu, zamenljivost, društveni uticaj, emisije gasova sa efektom staklene bašte i poreklo.

Nova pravila važe za sve baterije u Evropskoj uniji: od onih u potrošačkoj elektronici do uređaja za skladištenje podataka za industriju.

Evropska komisija (EK) je saopštila da Uredba o baterijama ograničava upotrebu štetnih supstanci poput žive i olova, a istovremeno stvara uslove za ispunjenje obavezujućih ciljeva za reciklažu.

Kobalt, olovo, litijum, nikl, bakar i druge sirovine se dobijaju iz, kako je rekla Evropska komisija, oskudnih resursa, koji nisu lako dostupni u EU, a neki imaju čak i status kritičnih sirovina.

Obaveza recikliranja za smanjenje zavisnosti od trećih zemalja

Od 2025, kako piše u Uredbi, biće uvedeni obavezujući minimalni nivoi recikliranog sadržaja. Dve godine kasnije, sva nova potrošačka elektronika moraće da ima uklonjive i zamenljive baterije, a za sve baterije će biti potreban digitalni pasoš, dostupan preko QR koda.

Kompanije u proizvodnom lancu biće u obavezi da obezbede da izvori sirovina nemaju negativan uticaj na životnu sredinu ili društvo, navodi se u dokumentu.

Novi propis unapređuje cirkularnu ekonomiju i ambicije za dostizanje nulte zagađenosti, i jača stratešku autonomiju EU, poručila je Evropska komisija, i dodala da Uredba o baterijama ima za cilj da osigura da su baterije sigurne, deo cirkularne ekonomije i održive tokom čitavog životnog ciklusa.

Članice sada moraju da transponuju Uredbu

Globalna potražnja za baterijama raste brzo i trebalo bi da se poveća 14 puta do 2030, a EU će u toj potrošnji učestvovati sa 17 odsto, navodi se u saopštenju.

Sledeći korak je da članice EU usvoje akta za primenu Uredbe.

Baterije će, takođe, morati da imaju verifikovane podatke o ugljeničnom otisku.

Novi propis postavlja osnovu za izveštavanje o emisijama za industriju baterija i postepeno podizanje standarda

Punjive industrijske baterije kapaciteta većeg od 2 kWh, kao i one za laka transportna sredstva i električna vozila trebalo bi da dobiju deklaracije o ugljeničnom otisku.

Standardi bi se postepeno pooštravali.

Kao rezultat ovih zahteva, izbegnute emisije ugljenika u životnom ciklusu baterija, doprineće klimatskim ciljevima Evropske Unije, posebno onom da se postigne klimatska neutralnost najkasnije do 2050, smatra Evropska komisija.

Takođe, moglo bi da doprinese drugim politikama na nivou EU i nacionalnom nivou članica, kao što su podsticaji ili kriterijumi za zelene javne nabavke, kao i podsticanje proizvodnje baterija sa manjim uticajem na životnu sredinu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropska unija uvodi zabranu unistavanja neprodate odece i obuce

Evropska unija će zabraniti uništavanje neprodate odeće i obuće

21. avgust 2023. - EU donosi nova pravila o ekodizajnu kako bi osigurala da proizvodi postanu ekološki prihvatljiviji kao i da se roba lakše popravlja i reciklira

Vulcan Energy Nemackoj prvo postrojenje proizvodnju litijuma Evropi

Vulcan Energy u Nemačkoj otvorio prvo postrojenje za proizvodnju litijuma u Evropi

21. avgust 2023. - Vulcan Energy je sagradio postrojenje za optimizaciju ekstrakcije litijuma – LEOP, koje ga izdvaja iz geotermalnih voda u dolini Gornje Rajne

Nivo zagađenosti vazduha u Evropi znatno izanad preporuka SZO

Svaki osmi smrtni slučaj u Srbiji pripisan zagađenom vazduhu

21. avgust 2023. - Zagađenje vazduha u Evropi je znatno iznad preporučenih vrednosti SZO, pokazuje novi izveštaj Evropske agencije za životnu sredinu.

Narandžasta nedelja, 48er-Tandler, Beč

Narandžasta nedelja u Beču: umesto kupovine novog, popravite staro

21. avgust 2023. - Bečka gradska čistoća u svojim prodavnicama 48er-Tandler organizuje Narandžastu nedelju, posvećenu ponovnom korišćenju i popravkama robe