Životna sredina

Stupila na snagu EU Uredba o baterijama

eu uredba o baterijama

Foto: Evropska komisija/Twitter

Objavljeno

21.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

U sklopu Evropskog zelenog dogovora u Evropskoj uniji stupila je na snagu Uredba o baterijama koja bi trebalo da osigura da baterije budu bezbedne, deo cirkularne ekonomije i održive tokom čitavog životnog ciklusa. Propis otvara put za uvođenje standarda i zahteva za štetne materije, reciklažu, zamenljivost, društveni uticaj, emisije gasova sa efektom staklene bašte i poreklo.

Nova pravila važe za sve baterije u Evropskoj uniji: od onih u potrošačkoj elektronici do uređaja za skladištenje podataka za industriju.

Evropska komisija (EK) je saopštila da Uredba o baterijama ograničava upotrebu štetnih supstanci poput žive i olova, a istovremeno stvara uslove za ispunjenje obavezujućih ciljeva za reciklažu.

Kobalt, olovo, litijum, nikl, bakar i druge sirovine se dobijaju iz, kako je rekla Evropska komisija, oskudnih resursa, koji nisu lako dostupni u EU, a neki imaju čak i status kritičnih sirovina.

Obaveza recikliranja za smanjenje zavisnosti od trećih zemalja

Od 2025, kako piše u Uredbi, biće uvedeni obavezujući minimalni nivoi recikliranog sadržaja. Dve godine kasnije, sva nova potrošačka elektronika moraće da ima uklonjive i zamenljive baterije, a za sve baterije će biti potreban digitalni pasoš, dostupan preko QR koda.

Kompanije u proizvodnom lancu biće u obavezi da obezbede da izvori sirovina nemaju negativan uticaj na životnu sredinu ili društvo, navodi se u dokumentu.

Novi propis unapređuje cirkularnu ekonomiju i ambicije za dostizanje nulte zagađenosti, i jača stratešku autonomiju EU, poručila je Evropska komisija, i dodala da Uredba o baterijama ima za cilj da osigura da su baterije sigurne, deo cirkularne ekonomije i održive tokom čitavog životnog ciklusa.

Članice sada moraju da transponuju Uredbu

Globalna potražnja za baterijama raste brzo i trebalo bi da se poveća 14 puta do 2030, a EU će u toj potrošnji učestvovati sa 17 odsto, navodi se u saopštenju.

Sledeći korak je da članice EU usvoje akta za primenu Uredbe.

Baterije će, takođe, morati da imaju verifikovane podatke o ugljeničnom otisku.

Novi propis postavlja osnovu za izveštavanje o emisijama za industriju baterija i postepeno podizanje standarda

Punjive industrijske baterije kapaciteta većeg od 2 kWh, kao i one za laka transportna sredstva i električna vozila trebalo bi da dobiju deklaracije o ugljeničnom otisku.

Standardi bi se postepeno pooštravali.

Kao rezultat ovih zahteva, izbegnute emisije ugljenika u životnom ciklusu baterija, doprineće klimatskim ciljevima Evropske Unije, posebno onom da se postigne klimatska neutralnost najkasnije do 2050, smatra Evropska komisija.

Takođe, moglo bi da doprinese drugim politikama na nivou EU i nacionalnom nivou članica, kao što su podsticaji ili kriterijumi za zelene javne nabavke, kao i podsticanje proizvodnje baterija sa manjim uticajem na životnu sredinu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

rio tinto jadar litijum studije

Rio Tinto objavio radne nacrte studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta Jadar

21. avgust 2023. - Rio Tinto je saopštio da je na sopstvenu inicijativu objavio preliminarne nacrte Studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta Jadar

premijer vucevic litijum rio tinto srbija

Premijer Vučević: Treba razgovarati o svim projektima za razvoj države, uključujući i litijum

21. avgust 2023. - Nova srpska Vlada podržava sve razvojne projekte uključujući i rudarsto koje obuhvata i litijum, istako je novi premijer Miloš Vučević

Većina građana Evropske unije diše zagađen vazduh

Žitelji gradova u Evropi udišu zagađen vazduh, a zemlje u regionu još zagađeniji – izveštaj

21. avgust 2023. - Čak 96 odsto Evropljana u urbanim sredinama udiše zagađen vazduh, pokazuje novi izveštaj Evropske agencije za životnu sredinu

elektricni autobusi evropa analiza

Električni autobusi osvajaju Evropu – po prvi put prestigli dizelaše u 2023.

21. avgust 2023. - Od svih prodatih gradskih autobusa 36 odsto kao gorivo koristi struju , što je po prvi put veći udeo u odnosu na one koji koriste dizel