Životna sredina

Stupila na snagu EU Uredba o baterijama

eu uredba o baterijama

Foto: Evropska komisija/Twitter

Objavljeno

21.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

U sklopu Evropskog zelenog dogovora u Evropskoj uniji stupila je na snagu Uredba o baterijama koja bi trebalo da osigura da baterije budu bezbedne, deo cirkularne ekonomije i održive tokom čitavog životnog ciklusa. Propis otvara put za uvođenje standarda i zahteva za štetne materije, reciklažu, zamenljivost, društveni uticaj, emisije gasova sa efektom staklene bašte i poreklo.

Nova pravila važe za sve baterije u Evropskoj uniji: od onih u potrošačkoj elektronici do uređaja za skladištenje podataka za industriju.

Evropska komisija (EK) je saopštila da Uredba o baterijama ograničava upotrebu štetnih supstanci poput žive i olova, a istovremeno stvara uslove za ispunjenje obavezujućih ciljeva za reciklažu.

Kobalt, olovo, litijum, nikl, bakar i druge sirovine se dobijaju iz, kako je rekla Evropska komisija, oskudnih resursa, koji nisu lako dostupni u EU, a neki imaju čak i status kritičnih sirovina.

Obaveza recikliranja za smanjenje zavisnosti od trećih zemalja

Od 2025, kako piše u Uredbi, biće uvedeni obavezujući minimalni nivoi recikliranog sadržaja. Dve godine kasnije, sva nova potrošačka elektronika moraće da ima uklonjive i zamenljive baterije, a za sve baterije će biti potreban digitalni pasoš, dostupan preko QR koda.

Kompanije u proizvodnom lancu biće u obavezi da obezbede da izvori sirovina nemaju negativan uticaj na životnu sredinu ili društvo, navodi se u dokumentu.

Novi propis unapređuje cirkularnu ekonomiju i ambicije za dostizanje nulte zagađenosti, i jača stratešku autonomiju EU, poručila je Evropska komisija, i dodala da Uredba o baterijama ima za cilj da osigura da su baterije sigurne, deo cirkularne ekonomije i održive tokom čitavog životnog ciklusa.

Članice sada moraju da transponuju Uredbu

Globalna potražnja za baterijama raste brzo i trebalo bi da se poveća 14 puta do 2030, a EU će u toj potrošnji učestvovati sa 17 odsto, navodi se u saopštenju.

Sledeći korak je da članice EU usvoje akta za primenu Uredbe.

Baterije će, takođe, morati da imaju verifikovane podatke o ugljeničnom otisku.

Novi propis postavlja osnovu za izveštavanje o emisijama za industriju baterija i postepeno podizanje standarda

Punjive industrijske baterije kapaciteta većeg od 2 kWh, kao i one za laka transportna sredstva i električna vozila trebalo bi da dobiju deklaracije o ugljeničnom otisku.

Standardi bi se postepeno pooštravali.

Kao rezultat ovih zahteva, izbegnute emisije ugljenika u životnom ciklusu baterija, doprineće klimatskim ciljevima Evropske Unije, posebno onom da se postigne klimatska neutralnost najkasnije do 2050, smatra Evropska komisija.

Takođe, moglo bi da doprinese drugim politikama na nivou EU i nacionalnom nivou članica, kao što su podsticaji ili kriterijumi za zelene javne nabavke, kao i podsticanje proizvodnje baterija sa manjim uticajem na životnu sredinu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ecocourt business 3×3 – Prijavite se za ekološki turnir u basketu

Ecocourt Business 3×3 – prijavite se za ekološki turnir u basketu

21. avgust 2023. - Edukort poziva sve kompanije da se prijave za učešće na ekološkom turniru u basketu, koji će se održati 18. maja na Adi Ciganliji

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

21. avgust 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

21. avgust 2023. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

21. avgust 2023. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu