OIE

Vestas razvio tehnologiju za potpuno recikliranje svih vrsta lopatica vetroturbina

Vestas razvio tehnologiju za kružno recikliranje lopatica vetroturbina.

Foto: Vestas

Objavljeno

09.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Kako se životni vek najstarijih vetroturbina približava kraju, problem reciklaže postaje sve značajnije pitanje. WindEurope očekuje da će se do 2025. količina otpada samo od elisa popeti na 25.000 tona godišnje. Danska kompanija Vestas je objavila da je razvila hemijski proces kojim će u potpunosti moći da se recikliraju postojeće elise.

„Sada možemo gledati stare elise na bazi epoksida kao na izvor sirovog materijala. Kada se ova nova tehnologija implementira u velikom obimu, materijal iz starih lopatica koji se trenutno nalazi na deponijama, kao i materijal iz lopatica u aktivnim vetroelektranama može se rastaviti i ponovo koristiti“, rekla je Lisa Ekstrand, potpredsednica Vestasa i šefica sektora održivosti u kompaniji.

Materijali dobijeni reciklažom elisa bi tako mogli da se upotrebe za proizvodnju novih, ističu u kompaniji.

Lopatice vetroturbina su sastavljene od kompozitnih materijala. Sastoje se od plastične matrice i kombinacije vlakana, obično staklenih ili ugljeničnih, koje ojačavaju odnosno armiraju strukturu. Izazov reciklaže nastaje zbog epoksi smole. To je elastična supstanca specifičnih hemijskih svojstava, za koju se verovalo da ju je nemoguće razgraditi na komponente koje se mogu ponovo koristiti.

Do 85 posto turbine može da se reciklira. Turbina od 4,2 megavata sadrži otprilike 50 tona nemetalnih materijala poput premaza, kompozita (staklenih i karbonskih vlakana i epoksidne smole), lepka i gume. Od toga je 75 odsto u lopaticama.

Vestas tehnologiju potpuno recikliranje svih vrsta lopatica vetroturbina

Nova rešenja

Veliki broj kompanija, među kojima i Vestas, razvija tehnologije za drugačije konstruisanje i sastav elisa sa ciljem da postanu potpuno reciklabilne. Postavlja se pitanje šta raditi sa postojećim elisama, koje ne mogu u potpunosti da se recikliraju.

„Održivost u svemu što radimo“ strategija je koju je Vestas usvojio 2020. godine sa ciljem da dostigne proizvodnju sa nula otpada. Ideja je da očuva materijal i resurse putem odgovorne proizvodnje i potrošnje (uključujući recikliranje, ponovnu upotrebu i izdvajanje sirovina), bez spaljivanja ili odlaganja na deponije. Zadatak je da najkasnije 2040. turbine postanu potpuno reciklabilne.

Međutim, Vestas je objavio da je već našao rešenje u vidu hemijskog procesa koji može u potpunosti da reciklira postojeće elise. Tehnologija je razvijena u saradnji sa Univerzitetom Arhus, Danskim tehnološkim institutom i Olinom, globalnim proizvođačem epoksida.

Održivi lanac vrednosti obuhvataće sve segmente od prikupljanja starih turbina preko razdvajanja kompozitnih materijala do ponovne proizvodnje sintetičke smole koja će se opet koristiti za proizvodnju elisa.

„Kako se hemijski proces oslanja na široko dostupne hemikalije, vrlo je kompatibilan za industrijalizaciju i stoga se može brzo proširiti“, izjavila je Mije Elholm Birkbak, stručnjak za inovacije u Vestasu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

struja pristup svet siromastvo

Broj ljudi bez pristupa struji porastao prvi put posle više od jedne decenije

9. februar 2023. - Najnoviji Izveštaj o napretku u oblasti energetike upozorava na ozbiljan jaz u pristupu električnoj energiji širom sveta

Svetski dan vetra

Svetski dan vetra 2024: Otkrijte ko sve radi u sektoru vetra

9. februar 2023. - Svetski dan vetra obeležava se 15. juna i služi da nas podseti na snagu i mogućnosti korišćenja energije vetra, koja može da preoblikuje naše energetske sisteme, dekarbonizuje ekonomije i podstakne rast

Milos Mladenovic, SEEPEX, energetska tranzicija

Ideje D&G kao odgovor na izazove energetske tranzicije ili kako smo zavoleli Bodrijara

9. februar 2023. - O evropskom tržištu električne energije nakon okončanja energetske krize, ali i o uzrocima krize, daljim tendencijama razvoja tržišta energije i globalne ekonomije, razgovarali smo sa direktorom SEEPEX -a Milošem Mladenovićem

hrvatska cena prikljucka elektrane oieh ivo milatic pula

Hrvatska konačno dobija odluku koju čekaju projekti vredni milijardu evra

9. februar 2023. - Do 2030. Ivo Milatić očekuje da od 10,5 GW ukupnog kapaciteta za proizvodnju električne energije osam gigavata budu obnovljivi izvori