OIE

Vestas razvio tehnologiju za potpuno recikliranje svih vrsta lopatica vetroturbina

Vestas razvio tehnologiju za kružno recikliranje lopatica vetroturbina.

Foto: Vestas

Objavljeno

09.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Kako se životni vek najstarijih vetroturbina približava kraju, problem reciklaže postaje sve značajnije pitanje. WindEurope očekuje da će se do 2025. količina otpada samo od elisa popeti na 25.000 tona godišnje. Danska kompanija Vestas je objavila da je razvila hemijski proces kojim će u potpunosti moći da se recikliraju postojeće elise.

„Sada možemo gledati stare elise na bazi epoksida kao na izvor sirovog materijala. Kada se ova nova tehnologija implementira u velikom obimu, materijal iz starih lopatica koji se trenutno nalazi na deponijama, kao i materijal iz lopatica u aktivnim vetroelektranama može se rastaviti i ponovo koristiti“, rekla je Lisa Ekstrand, potpredsednica Vestasa i šefica sektora održivosti u kompaniji.

Materijali dobijeni reciklažom elisa bi tako mogli da se upotrebe za proizvodnju novih, ističu u kompaniji.

Lopatice vetroturbina su sastavljene od kompozitnih materijala. Sastoje se od plastične matrice i kombinacije vlakana, obično staklenih ili ugljeničnih, koje ojačavaju odnosno armiraju strukturu. Izazov reciklaže nastaje zbog epoksi smole. To je elastična supstanca specifičnih hemijskih svojstava, za koju se verovalo da ju je nemoguće razgraditi na komponente koje se mogu ponovo koristiti.

Do 85 posto turbine može da se reciklira. Turbina od 4,2 megavata sadrži otprilike 50 tona nemetalnih materijala poput premaza, kompozita (staklenih i karbonskih vlakana i epoksidne smole), lepka i gume. Od toga je 75 odsto u lopaticama.

Vestas tehnologiju potpuno recikliranje svih vrsta lopatica vetroturbina

Nova rešenja

Veliki broj kompanija, među kojima i Vestas, razvija tehnologije za drugačije konstruisanje i sastav elisa sa ciljem da postanu potpuno reciklabilne. Postavlja se pitanje šta raditi sa postojećim elisama, koje ne mogu u potpunosti da se recikliraju.

„Održivost u svemu što radimo“ strategija je koju je Vestas usvojio 2020. godine sa ciljem da dostigne proizvodnju sa nula otpada. Ideja je da očuva materijal i resurse putem odgovorne proizvodnje i potrošnje (uključujući recikliranje, ponovnu upotrebu i izdvajanje sirovina), bez spaljivanja ili odlaganja na deponije. Zadatak je da najkasnije 2040. turbine postanu potpuno reciklabilne.

Međutim, Vestas je objavio da je već našao rešenje u vidu hemijskog procesa koji može u potpunosti da reciklira postojeće elise. Tehnologija je razvijena u saradnji sa Univerzitetom Arhus, Danskim tehnološkim institutom i Olinom, globalnim proizvođačem epoksida.

Održivi lanac vrednosti obuhvataće sve segmente od prikupljanja starih turbina preko razdvajanja kompozitnih materijala do ponovne proizvodnje sintetičke smole koja će se opet koristiti za proizvodnju elisa.

„Kako se hemijski proces oslanja na široko dostupne hemikalije, vrlo je kompatibilan za industrijalizaciju i stoga se može brzo proširiti“, izjavila je Mije Elholm Birkbak, stručnjak za inovacije u Vestasu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetska tranzicija razvojna sansa EPCG Crnu Goru

Energetska tranzicija je razvojna šansa za EPCG, celu Crnu Goru

9. februar 2023. - Energetska tranzicija se pokazala kao razvojna šansa za Crnu Goru, naveli su glavni govornici na Simpozijumu energetike EPCG Net 2023

aukcije srbija maksimalna cena premije

Vlada Srbije odredila maksimalnu cenu na aukcijama za premije za vetar i solar

9. februar 2023. - U isto vreme su donete i nove uredbe o balansnoj odgovornosti i premiji i fid-in tarifi, što sve predstavlja pripremu za prve aukcije u Srbiji

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara, usvojene uredbe o balansiranju i premiji i fid-in tarifi

9. februar 2023. - Vlada Srbije odredila je kvotu za solar i definisala pravila u vezi sa balansiranjem i premijama i fid-in tarifama

Zakon o energetici izmene vlada srbije

Srbija menja Zakon o energetici: osniva se Republička komisija za energetske mreže

9. februar 2023. - Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici kojim se usklađuje nacionalno zakonodavstvo sa propisima EU