OIE

Vetar promene: održivo recikliranje elisa vetroturbina postaje stvarnost

Reciklaza elisa

Foto: WindEurope

Objavljeno

01.02.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

01.02.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Posle višedecenijskog rada, vetroturbine moraju da se zamene. Reciklaža same mašine je jednostavna, ali lopatice su mnogo veći izazov, pa i dalje uglavnom završavaju na deponijama. Nekoliko kompanija tvrdi da je uspelo da pronađe održiva rešenja za upravljanje sve većim količinama tog otpada.

Postavljanje i rad vetroagregata uglavnom ne utiču loše na životnu sredinu. Standardni vek vetroelektrane na kopnu je od 20 do 25 godina. Između 85 i 90 odsto mase vetroturbine može ponovo da se upotrebi. Najveći deo se sastoji od čelika i bakra, koji relativno lako mogu da se prerade.

Elise su najveći izazov za recikliranje. Prave se od kompozitnih materijala, tako da je rastavljanje na pojedinačne materijale ogroman zadatak. Sastoje se od plastične matrice i kombinacije vlakana, obično staklenih ili ugljeničnih, koje ojačavaju odnosno armiraju strukturu.

WindEurope očekuje da će se do 2025. godišnja količina otpada u Evropi popeti do 25.000 tona, a do 2030. na čak 52.000 tona.

Na najrazvijenijim tržištima vetra u Evropi, najstarije vetroelektrane se već razmontiravaju. Odlaganje toliko velikih elemenata u zemlju ili na zemlju stvara sve veće zagađenje. WindEurope očekuje da će se do 2025. godišnja količina otpada u Evropi popeti do 25.000 tona, a do 2030. na čak 52.000 tona. Zbog toga je 2021. godine pozvao Evropsku komisiju da predloži da se 2025. zabrani odlaganje elisa na deponije.

Mehaničko mlevenje i piroliza su trenutno najzrelije tehnologije za recikliranje lopatica vetroturbina. Upotreba u proizvodnji cementa je još jedna oprobana i dostupna mera za preradu kompozitnog otpada.

Fiberglas iz lopatica vetroturbina takođe može da se seče u ploče. Ipak, i pored mnogih opcija, nedovoljna veličina tržišta za ove proizvode je prepreka ambicijama za potpuno recikliranje tih komponenata. Uvidevši značaj ovog problema, veliki broj kompanija počeo je da razvija tehnologije za recikliranje kompozitnih materijala iz elisa.

Pioniri reciklaže

Siemens Gamesa je 2021. godine napravio prve potpuno reciklabilne elise za vetroturbine. Proizvedene su od kombinacije materijala potopljenih u sintetičku smolu. Smola, fiberglas, drvo i druge komponente se razdvajaju potapanjem u blago kiselu supstancu.

Zatim se mogu iskoristiti za nove proizvode, na primer kofere ili sanduke za ravne ekrane. Nemačka energetska kompanija RWE je 2022. godine u okviru svoje vetroelektrane na vodi Kaskasi u Severnom moru započela njihovo testiranje.

Prototip lopatice za vetroturbine koja u potpunosti može da se reciklira proizveden je 2022. godine kao rezultat istraživačkog projekta ZEBRA (Zero wastE Blade ReseArch). Dužine 62 metra, napravljena je od termoplastične smole u kombinaciji sa staklenim vlaknima visokih performansi.

Ovim je mogućnost reciklaže lopatica podignut na novi nivo. Termoplastični kompozitni materijal na kraju veka lopatice ima visoku vrednost sam po sebi i može se lako koristiti u drugim industrijama kao građevinski materijal. Može i da se depolimerizuje i da se smola ponovo koristi u proizvodnji novih lopatica.

Stvara se industrija reciklaže lopatica

Continuum Group, kompanija sa sedištem u Danskoj, razvila je tehnologiju koja može u potpunosti da reciklira elise. Kako je nedavno objavila, to rešenje je spremno za primenu.

Ovaj startap tvrdi da će obavljati ceo proces od sakupljanja lopatica preko prerade materijala do izrade kompozitnih panela za građevinsku industriju koji će biti beskonačno reciklabilni. Rezultat je potpuno održivo rešenje za cirkularnu ekonomiju, saopšteno je.

Plan je da u Evropi do kraja 2030. godine bude otvoreno šest fabrika, od kojih će svaka moći da reciklira barem 36.000 tona lopatica godišnje. Za ova buduća postrojenja je predviđeno da se napajaju isključivo zelenom energijom, sa nula emisija ugljenika. Otvaranje prve fabrike, u danskom gradu Esbjergu, zakazano je za kraj 2024. godine.

EnergyLOOP će  Španiju učiniti predvodnikom cirkularne ekonomije i doprineće razvoju inovativnog lanca vrednosti sa ulaganjem od oko 10 miliona evra i otvaranjem oko 100 radnih mesta.

Slčne novosti stižu i sa juga Evrope. EnergyLOOP namerava da izgradi inovativnu fabriku za reciklažu lopatica u opštini Kortes u Navari u Španiji. Španska industrija vetra – sa više od 28 GW instaliranog kapaciteta – suočiće se sa potrebom da reciklira ili ponovo upotrebi značajne količine vetroturbina pre drugih zemalja.

Kompanija koju vode Iberdrola i FCC počeće izgradnju fabrike na jesen. Plan je da je puste u rad sledeće godine. Kako navode u saopštenju, EnergyLOOP će Španiju učiniti predvodnicom kružne ekonomije i doprineće razvoju inovativnog lanca vrednosti ulaganjem od 10 miliona evra i otvaranjem stotinak radnih mesta.

U postrojenju će se lopatice vetroturbine prerađivati u potpunosti, stoji u objavi. Aktivnosti uključuju preliminarnu obradu, prilagođavanje za preradu, prevoz, reciklažu i plasiranje proizvoda od recikliranog materijala na tržište. Lokacija fabrike je strateški izabrana zbog blizine nekih od najvećih vetroparkova u Španiji i dobre povezanosti sa drugim regionima gde ima ovakvih elektrana.

Komentara: (1)
Nebojša / 03.02.2023.

E pa ovo su sve lijepe vijesti! No, ne zaboravite kako nema besplatnog ručka: https://meteo-info.hr/article/38/Vjetroelektrane_i_klima

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

1. februar 2023. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

1. februar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

1. februar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

1. februar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage