OIE

KfW pomaže pripremu projekta vetroparka Bitovnja sa 1,1 milion evra

Foto: Pixabay

Objavljeno

04.09.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.09.2018.

Komentari

0

Podeli

Nemačka razvojna banka KfW i javno preduzeće Elektroprivreda BiH (EPBiH) potpisali su ugovor o finansiranju vredan 1,1 milion evra za pripremu projekta izgradnje vetroparka Bitovnja, jednog od ključnih proizvodnih elektroenergetskih objekata na bazi obnovljivih izvora energije planiranih za realizaciju u okviru Dugoročnog plana razvoja EPBiH, saopštilo je to javno preduzeće.

Bespovratna sredstva za pripremu projekta vetroparka Bitovnja je odobrio KfW, a obezbedila ih je nemačka vlada u okviru razvojne saradnje sa Bosnom i Hercegovinom (BiH).

U okviru pripreme projekta će biti izvršena dodatna merenja vetropotencijala, analiza bankabilne izvodljivosti, geološko-geotehnička istraživanja, procena uticaja vetroparka na životnu sredinu i socijalni razvoj, kao i izrada studije izvodljivosti, navodi se u saopštenju.

Vetropark Bitovnja, koji će se nalaziti u opštini Konjic nekih 30 kilometara zapadno od glavnog grada Sarajeva, bi trebalo da ima do 25 vetroturbina, ukupne instalisane snage do 60 MW, u zavisnosti od vrste turbina.

Dosadašnje analize procenjuju minimalnu godišnju proizvodnju od 110 GWh električne energije u vetroparku Bitovnja. Merenja s ciljem utvrđivanja potencijala budućeg vetroparka traju od 2010. godine. Sva ispitivanja rađena su u skladu sa najstrožim standardima i preporukama Evropske unije iz oblasti energije vetra, navodi se u saopštenju EPBiH.

Ugovor o finansiranju potpisali su generalni direktor EPBiH Bajazit Jašarević, izvršni direktor za ekonomske poslove Muhamed Ražanica, regionalna direktorka KfW za jugoistočnu Evropu i Tursku Constanze Kreiss, i direktor kancelarije KfW u Bosni i Hercegovini Matthias Schmidt-Rosen.

U okviru razvojne saradnje, KfW kreditnim sredstvima finansira i projekat vetroparka Podveležje sa 15 vetroturbina. Vetropark Podveležje će biti izgrađen 10 km istočno od Mostara u južnom delu Bosne i Hercegovine, podseća se u saopštenju.

Prema ranijim izveštajima, KfW je za ovaj projekat obezbedio kredit u iznosu od 65 miliona evra i bespovratna sredstva u iznosu od 400.000 evra, dok će EPBiH obezbediti ostatak novca za taj projekat, čija ukupna vrednost je 81 milion evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU uvid uticaj predlozene reforme trziste elektricne energije

EU nema uvid u uticaj predložene reforme na tržište električne energije

4. septembar 2018. - U svetlu aktuelne reforme pravila tržišta električne energije, stručnjaci poručuju da EU treba podatke i mehanizam za sagledavanje efekata

Uredba o uslovima isporuke i snabdevanja elektricnom energijom bankarska garancija prikljucak mreza

Nova pravila za priključenje solarnih parkova i vetroelektrana u Srbiji

4. septembar 2018. - Vlada Srbije je Uredbu usvojila u četvrtak, a očekuje se da već danas ili u narednih nekoliko dana bude objavljena u Službenom glasniku

Uticaj solarnih elektrana na biodiverzitet: Slepi misevi izbegavaju solarne elektrane

Uticaj solarnih elektrana na biodiverzitet: slepi miševi ih izbegavaju

4. septembar 2018. - Nova studija sprovedena u Velikoj Britaniji pokazuje da velike solarne elektrane imaju negativan uticaj na aktivnost slepih miševa

viktor andonov cebren

Andonov: Reverzibilna hidroelektrana Čebren ubrzaće razvoj obnovljivih izvora energije u Severnoj Makedoniji

4. septembar 2018. - Gostujući u emisiji WIN WIN, Viktor Andonov je rekao da je gradnja ove elektrane, snage 333 MW, planirana šest decenija