Konferencija 22 februar registracija - srpski
OIE

KfW pomaže pripremu projekta vetroparka Bitovnja sa 1,1 milion evra

Foto: Pixabay

Objavljeno

04.09.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.09.2018.

Komentari

0

Podeli

Nemačka razvojna banka KfW i javno preduzeće Elektroprivreda BiH (EPBiH) potpisali su ugovor o finansiranju vredan 1,1 milion evra za pripremu projekta izgradnje vetroparka Bitovnja, jednog od ključnih proizvodnih elektroenergetskih objekata na bazi obnovljivih izvora energije planiranih za realizaciju u okviru Dugoročnog plana razvoja EPBiH, saopštilo je to javno preduzeće.

Bespovratna sredstva za pripremu projekta vetroparka Bitovnja je odobrio KfW, a obezbedila ih je nemačka vlada u okviru razvojne saradnje sa Bosnom i Hercegovinom (BiH).

U okviru pripreme projekta će biti izvršena dodatna merenja vetropotencijala, analiza bankabilne izvodljivosti, geološko-geotehnička istraživanja, procena uticaja vetroparka na životnu sredinu i socijalni razvoj, kao i izrada studije izvodljivosti, navodi se u saopštenju.

Vetropark Bitovnja, koji će se nalaziti u opštini Konjic nekih 30 kilometara zapadno od glavnog grada Sarajeva, bi trebalo da ima do 25 vetroturbina, ukupne instalisane snage do 60 MW, u zavisnosti od vrste turbina.

Dosadašnje analize procenjuju minimalnu godišnju proizvodnju od 110 GWh električne energije u vetroparku Bitovnja. Merenja s ciljem utvrđivanja potencijala budućeg vetroparka traju od 2010. godine. Sva ispitivanja rađena su u skladu sa najstrožim standardima i preporukama Evropske unije iz oblasti energije vetra, navodi se u saopštenju EPBiH.

Ugovor o finansiranju potpisali su generalni direktor EPBiH Bajazit Jašarević, izvršni direktor za ekonomske poslove Muhamed Ražanica, regionalna direktorka KfW za jugoistočnu Evropu i Tursku Constanze Kreiss, i direktor kancelarije KfW u Bosni i Hercegovini Matthias Schmidt-Rosen.

U okviru razvojne saradnje, KfW kreditnim sredstvima finansira i projekat vetroparka Podveležje sa 15 vetroturbina. Vetropark Podveležje će biti izgrađen 10 km istočno od Mostara u južnom delu Bosne i Hercegovine, podseća se u saopštenju.

Prema ranijim izveštajima, KfW je za ovaj projekat obezbedio kredit u iznosu od 65 miliona evra i bespovratna sredstva u iznosu od 400.000 evra, dok će EPBiH obezbediti ostatak novca za taj projekat, čija ukupna vrednost je 81 milion evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Poziv postdiplomce mlade pocetku karijere Letnju skolu Energetske zajednice

Poziv za postdiplomce, mlade na početku karijere za Letnju školu Energetske zajednice

18 јануара 2022 - Sekretarijat Energetske zajednice prima prijave za šestu Letnju školu Energetske zajednice, koja će se održati u Sarajevu

Zajecar dobija solalnu elektranu snage 50 MW

Zaječar dobija solarnu elektranu snage 50 MW

18 јануара 2022 - Lokalne vlasti stavile su na javni uvid plan detaljne regulacije za izgradnju solarne fotonaponske elektrane nedaleko od Zaječara

energetska tranzicija balansiranje nikola rajakovic

Profesor Rajaković: balansiranje električne energije iz obnovljivih izvora ne sme da bude izgovor za zaustavljanje energetske tranzicije

18 јануара 2022 - Na početku bilo koje tranzicije ne mogu se dati svi odgovori, ali se oni nalaze ukoliko se veruje u nove tehnologije, kaže Nikola Rajaković

Projekti zarobljavanja CO2 rezultata tehnologiju se racuna

Projekti zarobljavanja CO2 za sada bez rezultata, ipak na ovu tehnologiju se računa

17 јануара 2022 - Rešenja za prikupljanje CO2 su eksperimentalna, a šansu za ekspanziju mogu da dobiju dobrim sistemom finansiranja i funkcionalnim tržištem