OIE

KfW pomaže pripremu projekta vetroparka Bitovnja sa 1,1 milion evra

Foto: Pixabay

Objavljeno

04.09.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.09.2018.

Komentari

0

Podeli

Nemačka razvojna banka KfW i javno preduzeće Elektroprivreda BiH (EPBiH) potpisali su ugovor o finansiranju vredan 1,1 milion evra za pripremu projekta izgradnje vetroparka Bitovnja, jednog od ključnih proizvodnih elektroenergetskih objekata na bazi obnovljivih izvora energije planiranih za realizaciju u okviru Dugoročnog plana razvoja EPBiH, saopštilo je to javno preduzeće.

Bespovratna sredstva za pripremu projekta vetroparka Bitovnja je odobrio KfW, a obezbedila ih je nemačka vlada u okviru razvojne saradnje sa Bosnom i Hercegovinom (BiH).

U okviru pripreme projekta će biti izvršena dodatna merenja vetropotencijala, analiza bankabilne izvodljivosti, geološko-geotehnička istraživanja, procena uticaja vetroparka na životnu sredinu i socijalni razvoj, kao i izrada studije izvodljivosti, navodi se u saopštenju.

Vetropark Bitovnja, koji će se nalaziti u opštini Konjic nekih 30 kilometara zapadno od glavnog grada Sarajeva, bi trebalo da ima do 25 vetroturbina, ukupne instalisane snage do 60 MW, u zavisnosti od vrste turbina.

Dosadašnje analize procenjuju minimalnu godišnju proizvodnju od 110 GWh električne energije u vetroparku Bitovnja. Merenja s ciljem utvrđivanja potencijala budućeg vetroparka traju od 2010. godine. Sva ispitivanja rađena su u skladu sa najstrožim standardima i preporukama Evropske unije iz oblasti energije vetra, navodi se u saopštenju EPBiH.

Ugovor o finansiranju potpisali su generalni direktor EPBiH Bajazit Jašarević, izvršni direktor za ekonomske poslove Muhamed Ražanica, regionalna direktorka KfW za jugoistočnu Evropu i Tursku Constanze Kreiss, i direktor kancelarije KfW u Bosni i Hercegovini Matthias Schmidt-Rosen.

U okviru razvojne saradnje, KfW kreditnim sredstvima finansira i projekat vetroparka Podveležje sa 15 vetroturbina. Vetropark Podveležje će biti izgrađen 10 km istočno od Mostara u južnom delu Bosne i Hercegovine, podseća se u saopštenju.

Prema ranijim izveštajima, KfW je za ovaj projekat obezbedio kredit u iznosu od 65 miliona evra i bespovratna sredstva u iznosu od 400.000 evra, dok će EPBiH obezbediti ostatak novca za taj projekat, čija ukupna vrednost je 81 milion evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

entso e sinhrona zona raspad januar 2021

Kako se evropska sinhrona zona raspala na dva dela?

21 January 2021 - Zbog prekida rada nekoliko elemenata prenosne mreže, sinhrona zona Kontinentalna Evropa raspala se na dva...

termoelektrana-ugalj-subvencije

Energetska zajednica pozvala ugovorne strane da preispitaju subvencionisanje uglja

20 January 2021 - Sekretarijat Energetske pozvao je vlasti šest zemalja da preispitaju subvencionisanje uglja u smislu usklađenosti sa pravilima EU.

Drzavna revizorska institucija Grcic nezakonito direktor EPS

Državna revizorska institucija: Grčić nezakonito direktor EPS-a

19 January 2021 - On je vršilac dužnosti direktora od 2016, a Zakon o javnim preduzećima kaže da direktor može da bude vd najviše godinu dana.

zakon o energetici izmene nacela ministarstvo

Objavljena načela za pripremu izmena i dopuna Zakona o energetici

16 January 2021 - Obaveza pripreme Nacionalnog energetskog i klimatskog plana (NEKP) i definisanje strateških energetskih projekata, samo su neke od novina.