OIE

KfW pomaže pripremu projekta vetroparka Bitovnja sa 1,1 milion evra

Foto: Pixabay

Objavljeno

04.09.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.09.2018.

Komentari

0

Podeli

Nemačka razvojna banka KfW i javno preduzeće Elektroprivreda BiH (EPBiH) potpisali su ugovor o finansiranju vredan 1,1 milion evra za pripremu projekta izgradnje vetroparka Bitovnja, jednog od ključnih proizvodnih elektroenergetskih objekata na bazi obnovljivih izvora energije planiranih za realizaciju u okviru Dugoročnog plana razvoja EPBiH, saopštilo je to javno preduzeće.

Bespovratna sredstva za pripremu projekta vetroparka Bitovnja je odobrio KfW, a obezbedila ih je nemačka vlada u okviru razvojne saradnje sa Bosnom i Hercegovinom (BiH).

U okviru pripreme projekta će biti izvršena dodatna merenja vetropotencijala, analiza bankabilne izvodljivosti, geološko-geotehnička istraživanja, procena uticaja vetroparka na životnu sredinu i socijalni razvoj, kao i izrada studije izvodljivosti, navodi se u saopštenju.

Vetropark Bitovnja, koji će se nalaziti u opštini Konjic nekih 30 kilometara zapadno od glavnog grada Sarajeva, bi trebalo da ima do 25 vetroturbina, ukupne instalisane snage do 60 MW, u zavisnosti od vrste turbina.

Dosadašnje analize procenjuju minimalnu godišnju proizvodnju od 110 GWh električne energije u vetroparku Bitovnja. Merenja s ciljem utvrđivanja potencijala budućeg vetroparka traju od 2010. godine. Sva ispitivanja rađena su u skladu sa najstrožim standardima i preporukama Evropske unije iz oblasti energije vetra, navodi se u saopštenju EPBiH.

Ugovor o finansiranju potpisali su generalni direktor EPBiH Bajazit Jašarević, izvršni direktor za ekonomske poslove Muhamed Ražanica, regionalna direktorka KfW za jugoistočnu Evropu i Tursku Constanze Kreiss, i direktor kancelarije KfW u Bosni i Hercegovini Matthias Schmidt-Rosen.

U okviru razvojne saradnje, KfW kreditnim sredstvima finansira i projekat vetroparka Podveležje sa 15 vetroturbina. Vetropark Podveležje će biti izgrađen 10 km istočno od Mostara u južnom delu Bosne i Hercegovine, podseća se u saopštenju.

Prema ranijim izveštajima, KfW je za ovaj projekat obezbedio kredit u iznosu od 65 miliona evra i bespovratna sredstva u iznosu od 400.000 evra, dok će EPBiH obezbediti ostatak novca za taj projekat, čija ukupna vrednost je 81 milion evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

danski-gigant-dekarbonizacija-vetroparkovi-na-vodi

Danski gigant u gradnji vetroparkova na vodi traži od dobavljača da najkasnije 2025. pređu na zelenu struju

17 августа 2022 - Ørsted je saopštio da je postao prva energetska kompanija u svetu koja je zatražila od svih dobavljača da koriste samo zelenu struju

Slovenacki Petrol vetroelektrane Dazlina 35 MW Hrvatskoj

Slovenački Petrol napreduje s projektom vetroelektrane od 35 MW u Hrvatskoj

17 августа 2022 - Petrol namerava da izgradi vetropark Dazlina u Tisnom u Dalmaciji, za koji je u toku javna rasprava o studiji uticaja na životnu sredinu

BIG Shopping Centers kupio projekat solarne elektrane od 70 megavata u Severnoj Makedoniji

BIG Shopping Centers kupio projekat solarne elektrane od 70 megavata u Severnoj Makedoniji

16 августа 2022 - Izraelska kompanija BIG Shopping Centers preuzima fotonaponski projekat u Severnoj Makedoniji procenjene vrednosti 53 miliona evra

javni-poziv-solarni-paneli-krov-ers

ERS raspisao javni poziv domaćinstvima za kreditiranje ugradnje solarnih panela

16 августа 2022 - Javni poziv je raspisan sa ciljem da 50.000 domaćinstava u Republici Srpskoj postavi fotonaponske sisteme na krovovima i tako postanu prozjumeri