Energetska efikasnost

Kako je srednja škola u Rumuniji smanjila potrošnju 60 odsto i postala energetski nezavisna?

Resenje za energetsku krizu kako je skola u Rumuniji smanjila potrosnju energije 60 odsto i postala prozjumer

Foto: România Eficientă

Objavljeno

14.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

U vremenu energetske krize, kada je energija sve skuplja, a postoji i opasnost da isporuke budu prekinute, nema boljeg rešenja nego da potrošnju smanjite što više, a da ono što trošite sami proizvodite, i to iz obnovljivih izvora. Sve ovo obuhvata standard Evropske unije koji se zove skoro nulta potrošnja energije (eng. nearly zero-energy building – NZEB), a kako to izgleda na delu pokazuje primer srednje škole za energetsku tehnologiju „Elie Radu“ u rumunskom Ploeštiju.

„Elie Radu“ je najveća rumunska državna škola koja je renovirana u skladu sa standardom skoro nulte potrošnje energije (NZEB) u Rumuniji. Korišćenjem inovativnih energetski efikasnih mera potrošnja energije škole smanjena je za 60 odsto, a veliki deo utrošene električne i toplotne energije se proizvodi na licu mesta u solarnim fotonaponskim i termalnim panelima. Tako je ova škola postala i prozjumer ili proizvođač energije za sopstvenu potrošnju.

Zgrada sa skoro nultom potrošnjom energije (NZEB), prema standardu EU, je zgrada sa veoma visokim energetskim performansama, odnosno malom potrošnjom energije, koja veliki udeo potrošene energije proizvodi iz obnovljivih izvora i to na licu mesta ili u blizini.

Suština koncepta NZEB-a je zajednička primena obnovljivih izvora energije i mera energetske efikasnosti.

Potrošnja energije u zgradi smanjena je 60 odsto

Posle energetske obnove škola u Ploeštiju može tokom leta sama u potpunosti da zadovolji sopstvenu potrošnju energije, navodi se na sajtu projekta Romania Eficienta u okviru kojeg je realizovana renovacija vredna milion evra.

Na sajtu se navodi da je ovo prva privatna investicija te vrste i najveći projekat renoviranja uz primenu NZEB standarda u javnim školama.

Renovirana zgrada obuhvata učionice i učenički dom ukupne površine 1.500 kvadratnih metara. Koristi je oko 250 učenika i 60 nastavnika, a oko 80 učenika smešteno je u domu.

Šta je urađeno?

Radovi na energetskoj sanaciji izvedeni su na spoljašnosti i u unutrašnjosti objekta:

  • Izolacija spoljnih zidova, terase i podova (iznad podruma, koji se ne greje) bazaltnom mineralnom vunom debljine 15 cm i vatrostalnim ekstrudiranim polistirenom debljine 12 cm i 20 cm;
  • Kompletna zamena vrata i prozora energetski efikasnim proizvodima od aluminijuma;
  • Zamena starih fluorescentnih i klasičnih sijalica LED svetiljkama, sa visokom energetskom efikasnošću i dugim životnim ciklusom, i ugradnja pametnog sistema daljinskog upravljanja;
  • Montaža 14 solarnih fotonaponskih panela pojedinačne snage od 410 W;
  • Ugradnja sistema za zagrevanje vode sa 10 solarnih termalnih panela i skladištenje u kotlovima ukupnog kapaciteta 3.000 litara;
  • Zamena cevi, radijatora u celoj zgradi, svih postojećih grejnih tela, i opremanje termostatskim ventilima;
  • Montaža opreme za filtriranje vazduha sa sistemom za rekuperaciju toplote i opremanje učionica opremom za dezinfekciju vazduha;
  • Ugradnja uređaja koji stvaraju senku (eng. shading devices) na prozorima koji su izloženi jakom uticaju Sunca.

EU prelazi sa zgrade sa nultim emisijama

EU Direktiva o energetskim performansama zgrada obavezala je zemlje EU da do kraja 2020. obezbede da sve nove zgrade imaju skoro nultu potrošnju energije, dok su sve nove javne zgrade morale biti takve posle 31. decembra 2018.

Evropska komisija je u decembru 2021. predložila reviziju Direktive kako bi se sa standarda zgrada sa skoro nultom potrošnjom energije prešlo na zgrade sa nultom emisijom (eng. zero emission building – ZEB). Standard ZEB trebalo bi da se primenjuje od 1. januara 2030. na sve nove zgrade, a od 1. januara 2027. na sve nove zgrade u javnom vlasništvu, saopštila je ranije Evropska komisija.

Romania Eficienta je projekat koji implementiraju Energy Policy Group (EPG) i OMV Petrom

Romania Eficienta je privatni projekat na nacionalnom nivou koji sprovodi Energy Policy Group (EPG) u partnerstvu sa naftno-gasnom kompanijom OMV Petrom. Sredstva za renoviranje škole obezbedio je OMV, a deo opreme su dale kompanije Signify i Electrica Group.

Projekat ima za cilj da podrži postizanje ciljeva Rumunije za 2030. u pogledu smanjenja emisija ugljenika i povećanja energetske efikasnosti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija niskougljenicnog razvoja srbije

Usvojena Strategija niskougljeničnog razvoja Republike Srbije za period od 2023. do 2030. sa projekcijama do 2050.

14. april 2022. - Strategija predviđa da se Akcioni plan za njeno sprovođenje u periodu 2024- 2030. usvoji u roku od godinu dana

CAN Europe Zapadni Balkan nacionalni energetski i klimatski planovi

CAN Europe: Zapadni Balkan uradio malo ili ništa u pripremi nacionalnih energetskih i klimatskih planova

14. april 2022. - Članice Energetske zajednice imaju manje od mesec dana do isteka roka da dostave nacrte NEKP-ova Sekretarijatu Energetske zajednice

Abazovic Crna Gora 2030 energetski nezavisna

Abazović obećao da će Crna Gora 2030. postati energetski nezavisna

14. april 2022. - Odlazeći premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je da njegova koalicija zalaže za to da Crna Gora 2030. postane energetski nezavisna.

Ovih 18 energetskih kompanija su među 50 najinovativnijih kompanija na svetu

Ovih 18 energetskih kompanija je među 50 najinovativnijih na svetu

14. april 2022. - Svedoci smo četvrte tehnološke revolucije – inovacije nikada nisu bile važnije. BCG je objavio listu 50 najinovativnijih kompanija na svetu.