Životna sredina

Jure Leben, novi ministar za životnu sredinu koji se zalaže za potpunu zabranu plastičnih kesa

Jure-Leben,-new-environment-minister-who-advocates-total-ban-of-plastic-bags

Slika: Vlada Slovenije

Objavljeno

21.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Novi slovenački ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Jure Leben je stručnjak za zaštitu životne sredine obrazovan u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji, koji se, između ostalog, zalaže za potpunu zabranu plastičnih kesa.

Prema slovenačkim medijima, novi ministar će se suočiti sa puno otvorenih pitanja u svom sektoru, uključujući ambalažni otpad, rehabilitaciju kontaminiranih lokacija, mere za prevenciju poplava, kao i nekoliko osporavanih projekata, poput šestog bloka u Termoelektrani Šoštanj.

Pre nego što je imenovan za ministra, Leben je izjavio da će se zalagati za smanjenje proizvodnje otpada. Njegova definicija upravljanja otpadom je prevencija, ponovna upotreba, recikliranje, energija iz otpada i odlaganje, preneo je zurnal24.

Protivi se porezu na plastične kese jer želi da ih zabrani.

Podržavam kompletno uklanjanje plastičnih kesa što je pre moguće, rekao je Leben.

Nakon što je preuzeo Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja od Irene Majcen, Leben je izjavio da je to ministarstvo zapostavljeno mnogo godina, a sa druge strane, reguliše izuzetno važna pitanja, prenelo je Delo.

Ekološki ili prostorni problemi se tiču svakog od nas, rekao je on, i naveo da ekologija mora postati sastavni deo svake političke odluke u Sloveniji.

U oblasti zaštite životne sredine, kao civilizacija, kasnimo ili stojimo u mestu, rekao je novi ministar.

Ove godine dobio master diplomu 

Jure Leben je diplomirao zaštitu životne sredine u Sjedinjenim Američkim Državama, a zatim završio specijalističke studije o životnoj sredini na Univerzitetu Oksford Bruks u vreme dok je radio za transportni institut TRL u Londonu, gde je bio odgovoran za procenu uticaja transportnih sistema na životnu sredinu.

Ove godine dobio je master diplomu na Univerzitetu u Hertfordširu.

Šef Centra za obnovljive izvore energije i zaštitu životne sredine u Pivki postao je 2008. godine, pre nego što je prešao u Kancelariju za klimatske promene Slovenije, gde je bio odgovoran za razvoj energetskih i novih politika zelenih tehnologija, kao i za upravljanje evropskim projektima. U Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine počeo je da radi 2012. godine i bio je zadužen za uvođenje EKO etiketa, eko inovacija, i druge poslove.

U 2016. godini postao je državni sekretar u Ministarstvu infrastrukture zadužen za upravljanje najvećim državnim infrastrukturnim projektom u zemlji, izgradnju druge pruge, navodi se u zvaničnoj biografiji na portalu ministarstva.

Portal oe.finance prenosi da je u oktobru 2014. imenovan za državnog sekretara u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja, ali je podneo ostavku posle mesec dana.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

2024 BEF vizual

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

21. septembar 2018. - Ukoliko ulogu svoje organizacije ili kompanije vidite kao važnu i lidersku u energetskoj tranziciji, a na tržište regiona računate, BEF 2024 je mesto na kojem morate biti prisutni 

U Valjevu 50 godina zagađen vazduh, građani pokrenuli inicijativu za zamenu energenata u Krušiku

U Valjevu vazduh zagađen 50 godina, građani traže da Krušik pređe na čistije energente

21. septembar 2018. - Udruženje građana iRevolucija iz Valjeva sakuplja potpise za izradu projekta zamene energenata u Krušiku čistijim rešenjima

barselona turisticka taksa solar paneli

Barselona će prihode od turističke takse investirati u solarne panele na školama

21. septembar 2018. - Gradske vlasti tako žele da poprave uslove za decu u školama, ali i da odobrovolje one starije koji nisu baš oduševljeni najezdom turista

lopare litijum peticija protest

Opština Lopare traži da Republika Srpska odustane od litijuma

21. septembar 2018. - Rado Savić, načelnik Opštine, predao je Narodnoj skupštini RS peticiju sa potpisom 3.711 građanina protiv otvaranja rudnika na Majevici