Životna sredina

Jure Leben, novi ministar za životnu sredinu koji se zalaže za potpunu zabranu plastičnih kesa

Jure-Leben,-new-environment-minister-who-advocates-total-ban-of-plastic-bags

Slika: Vlada Slovenije

Objavljeno

21.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Novi slovenački ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Jure Leben je stručnjak za zaštitu životne sredine obrazovan u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji, koji se, između ostalog, zalaže za potpunu zabranu plastičnih kesa.

Prema slovenačkim medijima, novi ministar će se suočiti sa puno otvorenih pitanja u svom sektoru, uključujući ambalažni otpad, rehabilitaciju kontaminiranih lokacija, mere za prevenciju poplava, kao i nekoliko osporavanih projekata, poput šestog bloka u Termoelektrani Šoštanj.

Pre nego što je imenovan za ministra, Leben je izjavio da će se zalagati za smanjenje proizvodnje otpada. Njegova definicija upravljanja otpadom je prevencija, ponovna upotreba, recikliranje, energija iz otpada i odlaganje, preneo je zurnal24.

Protivi se porezu na plastične kese jer želi da ih zabrani.

Podržavam kompletno uklanjanje plastičnih kesa što je pre moguće, rekao je Leben.

Nakon što je preuzeo Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja od Irene Majcen, Leben je izjavio da je to ministarstvo zapostavljeno mnogo godina, a sa druge strane, reguliše izuzetno važna pitanja, prenelo je Delo.

Ekološki ili prostorni problemi se tiču svakog od nas, rekao je on, i naveo da ekologija mora postati sastavni deo svake političke odluke u Sloveniji.

U oblasti zaštite životne sredine, kao civilizacija, kasnimo ili stojimo u mestu, rekao je novi ministar.

Ove godine dobio master diplomu 

Jure Leben je diplomirao zaštitu životne sredine u Sjedinjenim Američkim Državama, a zatim završio specijalističke studije o životnoj sredini na Univerzitetu Oksford Bruks u vreme dok je radio za transportni institut TRL u Londonu, gde je bio odgovoran za procenu uticaja transportnih sistema na životnu sredinu.

Ove godine dobio je master diplomu na Univerzitetu u Hertfordširu.

Šef Centra za obnovljive izvore energije i zaštitu životne sredine u Pivki postao je 2008. godine, pre nego što je prešao u Kancelariju za klimatske promene Slovenije, gde je bio odgovoran za razvoj energetskih i novih politika zelenih tehnologija, kao i za upravljanje evropskim projektima. U Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine počeo je da radi 2012. godine i bio je zadužen za uvođenje EKO etiketa, eko inovacija, i druge poslove.

U 2016. godini postao je državni sekretar u Ministarstvu infrastrukture zadužen za upravljanje najvećim državnim infrastrukturnim projektom u zemlji, izgradnju druge pruge, navodi se u zvaničnoj biografiji na portalu ministarstva.

Portal oe.finance prenosi da je u oktobru 2014. imenovan za državnog sekretara u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja, ali je podneo ostavku posle mesec dana.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

probni rad sistema odsumporavanje TENT A

Kreće probni rad sistema za odsumporavanje u TENT-u A

21. septembar 2018. - Odsumporavanje dimnih gasova u TENT-u A najveći je ekološki projekat u termoelektranama u Evropi, kaže ministarka Đedović Handanović

Međunarodni dan šuma 2024: šume i inovacije, nova rešenja za bolji svet

Međunarodni dan šuma 2024 – Šume i inovacije: nova rešenja za bolji svet

21. septembar 2018. - Međunarodni dan šuma 2024. obeležiće inovacije. One nam mogu pomoći da obnovimo, zaštitimo i koristimo naše šume na održiv način.

EU-Zakonu-o-kriticnim-sirovinama-propise-zastiti-stanovnistva-prirode

EU u Zakonu o kritičnim sirovinama olabavila propise o zaštiti stanovništva, prirode

21. septembar 2018. - S idejom o strateškoj autonomiji, EU je usvojila Zakon o kritičnim sirovinama, ali posle velikog zastoja u poslednjoj fazi

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

21. septembar 2018. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja