x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Izveštaj EU: U regionu JIE veleprodajne cene električne energije najviše u Grčkoj, najniže u Bugarskoj

22.10.2018. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pixabay
Izveštaj EU: U regionu JIE veleprodajne cene električne energije najviše u Grčkoj, najniže u Bugarskoj

U regionu Jugoistočne Evrope (JIE) najviše veleprodajne cene za baznu električnu energiju u drugom kvartalu 2018. godine bile su u Grčkoj, 56 evra po MWh, a najniže u Bugarskoj, 34 evra po MVh, dok su u Srbiji i Hrvatskoj cene bile 41 odnosno 43 evra po MWh, pokazuje najnoviji izveštaj Evropske komisije o tržištima električne energije.

Slično kao i na većini evropskih tržišta, veleprodajne cene električne energije u regionu JIE porasle su u drugom kvartalu 2018. godine. Dok su u aprilu prosečne cene za baznu i vršnu električnu energiju bile 49 evra po MWh, u junu su dostigle više od 60 evra po MWh.

Prema Kvartalnom izveštaju o evropskim tržištima električne energije, prosečne veleprodajne cene električne energije u EU u drugom kvartalu bile su 44 evra po MWh, što je godišnji rast od 18%.

Gledajući prosečne cene u dnevnim ugovorima u regionu JIE, Grčka je u najvećem delu drugog kvartala imala spor rast, pa su cene bile između 50 i 60 evra po MWh. U aprilu i maju cene bazne električne energije u Bugarskoj, Hrvatskoj i Srbiji su bile slične i pratile su uzlazni trend, pa su od 20-30 evra po MWh dostigle 40-50 evra po MWh.

Stalni rast cena u regionu JIE na početku letnjeg perioda je bio posledica i temperatura, koje su za nekoliko stepeni bile više od prosečnih za ovo doba godine, što je povećalo potrošnju stanovništva za potrebe hlađenja, pokazuje izveštaj.

Ali, u junu 2018. godine cene u Bugarskoj su se “odvojile” od ostalih zemalja, pa su bile dosta niže nego u Hrvatskoj i Srbiji.

Niže cene električne energije u Bugarskoj su, kako se navodi u izveštaju, možda bile posledica povećanja proizvodnje u nuklearnim elektranama, koje, takođe, uz elektrane na lignit i hidroelektrane, mogu da osiguraju proizvodnju bazne električne energije uz niske troškove, navodi se u izveštaju.

Niske cene u Bugarskoj dovele su do povećanja izvoza u susedne zemlje, uglavnom u Grčku, Srbiju i Makedoniju.

Rekordan udeo OIE u proizvodnji električne energije u EU

U aprilu 2018. udeo OIE (vode, biomase, vetra i solarne energije) dostigao je 38% u proizvodnji električne energije EU, što je najviše od početka merenja ovih podataka, pokazuje izveštaj, dodajući da je ovaj udeo prvenstveno rezultat dobre proizvodnje iz vode i vetra u najvećem delu Evrope.

U aprilu i maju 2018. godine, ukupna proizvodnja OIE u EU bila je iznad 80 TWh.

U poređenju sa istim kvartalom prethodne godine, u drugom kvartalu 2018. udeo fosilnih goriva (kombinovano čvrstih goriva i gasa) smanjen je sa 33% na 30%, dok je udeo OIE (voda, biomasa, vetar i solarna energija) porastao sa 32% na 37%.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.