Električna energija

Izveštaj EU: U regionu JIE veleprodajne cene električne energije najviše u Grčkoj, najniže u Bugarskoj

Slika: Pixabay

Objavljeno

22.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

U regionu Jugoistočne Evrope (JIE) najviše veleprodajne cene za baznu električnu energiju u drugom kvartalu 2018. godine bile su u Grčkoj, 56 evra po MWh, a najniže u Bugarskoj, 34 evra po MVh, dok su u Srbiji i Hrvatskoj cene bile 41 odnosno 43 evra po MWh, pokazuje najnoviji izveštaj Evropske komisije o tržištima električne energije.

Slično kao i na većini evropskih tržišta, veleprodajne cene električne energije u regionu JIE porasle su u drugom kvartalu 2018. godine. Dok su u aprilu prosečne cene za baznu i vršnu električnu energiju bile 49 evra po MWh, u junu su dostigle više od 60 evra po MWh.

Prema Kvartalnom izveštaju o evropskim tržištima električne energije, prosečne veleprodajne cene električne energije u EU u drugom kvartalu bile su 44 evra po MWh, što je godišnji rast od 18%.

Gledajući prosečne cene u dnevnim ugovorima u regionu JIE, Grčka je u najvećem delu drugog kvartala imala spor rast, pa su cene bile između 50 i 60 evra po MWh. U aprilu i maju cene bazne električne energije u Bugarskoj, Hrvatskoj i Srbiji su bile slične i pratile su uzlazni trend, pa su od 20-30 evra po MWh dostigle 40-50 evra po MWh.

Stalni rast cena u regionu JIE na početku letnjeg perioda je bio posledica i temperatura, koje su za nekoliko stepeni bile više od prosečnih za ovo doba godine, što je povećalo potrošnju stanovništva za potrebe hlađenja, pokazuje izveštaj.

Ali, u junu 2018. godine cene u Bugarskoj su se „odvojile“ od ostalih zemalja, pa su bile dosta niže nego u Hrvatskoj i Srbiji.

Niže cene električne energije u Bugarskoj su, kako se navodi u izveštaju, možda bile posledica povećanja proizvodnje u nuklearnim elektranama, koje, takođe, uz elektrane na lignit i hidroelektrane, mogu da osiguraju proizvodnju bazne električne energije uz niske troškove, navodi se u izveštaju.

Niske cene u Bugarskoj dovele su do povećanja izvoza u susedne zemlje, uglavnom u Grčku, Srbiju i Makedoniju.

Rekordan udeo OIE u proizvodnji električne energije u EU

U aprilu 2018. udeo OIE (vode, biomase, vetra i solarne energije) dostigao je 38% u proizvodnji električne energije EU, što je najviše od početka merenja ovih podataka, pokazuje izveštaj, dodajući da je ovaj udeo prvenstveno rezultat dobre proizvodnje iz vode i vetra u najvećem delu Evrope.

U aprilu i maju 2018. godine, ukupna proizvodnja OIE u EU bila je iznad 80 TWh.

U poređenju sa istim kvartalom prethodne godine, u drugom kvartalu 2018. udeo fosilnih goriva (kombinovano čvrstih goriva i gasa) smanjen je sa 33% na 30%, dok je udeo OIE (voda, biomasa, vetar i solarna energija) porastao sa 32% na 37%.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

22. oktobar 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

22. oktobar 2018. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

22. oktobar 2018. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 607 MW

22. oktobar 2018. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane