Električna energija

Italijansko ministarstvo se pridružilo inicijativi WB6 za integraciju tržišta energije

Italijansko ministarstvo se pridruzilo inicijativi WB6 za integraciju trzista energije

Slika: Ministarstvo za ekonomski razvoj Italije

Objavljeno

13.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Italijansko Ministarstvo za ekonomski razvoj pridružilo se inicijativi za integraciju tržišta električne energije u regionu Zapadnog Balkana (WB6), postavši time 13. partner iz EU koji se priključio inicijativi, saopštila je Energetska zajednica.

Memorandum o razumevanju WB6 o razvoju regionalnog tržišta električne energije potpisao je italijanski ministar za ekonomski razvoj Karlo Kalenda prilikom samita šest zemalja Zapadnog Balkana koji je održan 12. jula u Trstu.

To je prvi put da država članica EU potpiše taj dokument na ministarskom nivou.

„Ono što smo danas potpisali je značajno dostignuće u podršci ovoj inicijativi za povezivanje tržišta EU i WB6. Nadamo se da će se i druga ministarstva članica EU u okruženju uskoro pridružiti inicijativi koja će doneti mnoge koristi energetskom tržištu u ovom regionu i omogućiti integraciju tržišta“, rekao je Kalenda.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač je rekao da Italija prednjači u EU u povezivanju tržišta sa Zapadnim Balkanom, podsetivši da je italijanski nacionalni energetski regulator prvi partner iz EU koji je potpisao Memoranduma o razumevanju u septembru 2016. godine.

„Današnje potpisivanje će doprineti uspehu tržišnog povezivanja i balansiranja u regionu i trebalo bi da posluži kao primer ministarstvima iz drugih susednih država članica EU. Konkretno, to će pomoći da se olakša povezivanje Italije sa Zapadnim Balkanom što je jedan od ključnih koraka u uspostavljanju prekogranične trgovine preko podmorskog kabla između Italije i Crne Gore „, rekao je on.

Šest zemalja Zapadnog Balkana, članica Energetske zajednice, potpisalo je u aprilu 2016. godine Memorandum o razumevanju o razvoju regionalnog tržišta električne energije. Ta inicijativa se od tada razvila u zajedničku platformu saradnje između WB6 i država članica EU na povezivnju njihovih tržišta trgovine dan unapred i balansiranja.

Osim italijanskog regulatora i Ministarstva za ekonomski razvoj, ovoj inicijativi pridružilo se još devet zainteresovanih strana iz EU: hrvatska berza električne energije CROPEX, rumunski operater prenosnog sistema Transelectrica, grčki operater prenosnog sistema IPTO i operater tržišta Lagie, tri mađarska partnera – Regulatorno telo za energetiku, nezavisni operater prenosa MAVIR i berza struje HUPX, i tri bugarska partnera: nacionalno regulatorno telo EWRC, operater prenosnog sistema ESO i berza električne energije IBEX.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

13. jul 2017. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

13. jul 2017. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

13. jul 2017. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

13. jul 2017. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu