OIE

Instalirani solarni paneli na 108 javnih zgrada u Severnoj Makedoniji

solarni paneli

Slika: Vlada Severne Makedonije

Objavljeno

12.12.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.12.2019.

Komentari

0

Podeli

U okviru projekta Vlade Severne Makedonije za projektovanje i instaliranje fotonaponskih sistema, na 108 javnih zgrada postavljeni su solarni paneli čime će se smanjiti emisije ugljen-dioksida i troškovi za energente. Projekat vredan 20,6 miliona evra, kako je saoštila vlada, isplatiće se za 7,5 godina.

Solarni paneli su postavljeni u 36 opština na 68 osnovnih i srednjih škola, šest vrtića, 18 zgrada opštinske uprave, dva doma kulture, tri sportske dvorane i na po jedan dom zdravlja, vatrogasnu ustanovu i trening centar. Takođe, instalirani su i na tri postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Berovu, Kičevu i Makedonskom Brodu, četiri fabrika vode u Štipu, Strugi, Gostivaru i Tetovu i na pumpnoj stanici za vodovod u Karbincima.

Očekivana ušteda za svih 108 objekata je oko 190.000 evra godišnje

Objekti koji rade 24 sata dnevno, kako je saopšteno, mogu da uštede od 28 do 82% ili u proseku 45% mesečno, odnosno 1.000 evra po objektu mesečno.

Očekivana ušteda za svih 108 objekata je oko 190.000 evra godišnje, dok će se investicija isplatiti za 7,5 godina, rekao je Zoran Zaev, premijer Severne Makedonije na predstavljanju rezultata projekta.

Evropska unija je obezbedila 15,5 miliona evra, dok je ostatak osigurala vlada. Projekat je sprovelo Ministarstvo finansija u saradnji sa Svetskom bankom.

Severna Makedonija prosečno ima 280 sunčanih dana sa 1.500 sunčanih sati

Ministarka finansija Nina Angelovska rekla je da se upotreba solarne energije u svetu povećava kako se tehnologije poboljšavaju i smanjuju troškovi, posebno u zemljama koje za to imaju potencijal, kao što je Severna Makedonija. Ova država prosečno ima 280 sunčanih dana sa 1.500 sunčanih sati.

Kao jedan od primera ona je navela vrtić “7. septembar” u Pehčevu koji je za maj, jun, jul i avgust 2018. godine platio račun za električnu energiju od 15.185 denara (246 evra), dok je za iste mesece ove godine, posle ugradnje solarnih panela, dao samo 8.672 denara (140 evra).

Ministarstvo finansija priprema još jedan projekat za povećanje energetske efikasnosti u javnom sektoru vredan 25 miliona evra

Slične su uštede u u svim ostalim javnim zgradama, a najznačajniji je primer pumpne stanice u selu Tarinci, u opštini Karbinci, gde su sniženi računi za period maj-jul sa 429.326 denara (6.983 evra) na 82.412 (1.340 evra), navela je ona.

Ministarstvo namerava da pokrene još jedan projekat za povećanje energetske efikasnosti u javnom sektoru. Finansiranje će se obezbediti preko kredita Svetske banke, a opštine će u prvoj polovini sledeće godine moći da konkurišu za 10,5 miliona evra koja će moći da koriste za zgrade i javnu rasvetu. Ukupna vrednost projekta, kako je navela, biće 25 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HESS HE Brezice najvecu solarnu elektranu Sloveniji

HESS će u okviru HE Brežice izgraditi najveću solarnu elektranu u Sloveniji

01 December 2020 - HESS planira da hidrocentrali Brežice na donjem toku Save u Sloveniji pridoda solarnu elektranu od šest megavata, čime bi napravio hibridnu elektranu

smernice energetska zajednica prozjumeri eksperti

Ekspertski ugao: Nove smernice Energetske zajednice uklanjaju barijere za razvoj prozjumera

01 December 2020 - Eksperti iz BiH, Severne Makedonije i Srbije govore o tome šta donose nove smernice Energetske zajednice za integraciju prozjumera u mreže.

bih vetroelektrane vlasic grebak

BiH dobija dve nove vetroelektrane snage 116 MW

30 November 2020 - Aneksom ugovora povećana je snaga vetroparka Grebak, a odobreni su i pregovori o kreditu za vetropark Vlašić.

Zagadjenje-Valjevo_Vladimir-Pantic-U-Radnickoj-ulici

Preterano zagađen vazduh aktivirao Aero alarm u Valjevu

29 November 2020 - Od kada je 2012. godine počelo merenje kvaliteta vazduha u Valjevu, vazduh se konstantno nalazi u neslavnoj trećoj kategoriji - preterano zagađen vazduh.