Energetska kriza

I Srbija uvodi mere za štednju struje

popusti-struja-stednja

Foto: iStock

Objavljeno

29.08.2022.

Država

Podeli

Objavljeno

29.08.2022.

Država

Podeli

Dok zemlje Evrope i regiona već uveliko osmišljavaju načine da smanje potrošnju energije zbog rekordnih cena struje na tržištima i krize sa ruskim gasom, u Srbiji se se tek ovih dana najavljuju mere i preporuke za štednju električne energije. Jedna od planiranih mera će biti veliki popusti na mesečnim računima za struju za domaćinstva koja potroše manje nego u istom mesecu prošle godine, a Vlada Srbije je već donela preporuku za isključivanje dekorativne rasvete na javnim zgradama.

Potrošače koji uštede struju u odnosu na isti mesec prošle godine očekuju „drastični“ popusti, a detaljne informacije o toj meri biće objavljene za mesec dana, saopštio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je konstatovao da je to mera koju bi domaćinstva sprovodila na dobrovoljnoj bazi, i dodao da bi potrošač uštedeo tako što bi mu račun bio, na primer, 3.000 dinara umesto 4.000 dinara.

Mera je na dobrovoljnoj bazi, a restrikcije se ne planiraju

Vučić je na konferenciji za štampu takođe rekao da se ne planiraju restrikcije struje.

Vučić je rekao da Srbija, uključujući i industriju i građane, danas troši mnogo više struje nego pre nekoliko godina, a da je cena proizvodnje električne energije veća nego cena koju građani plaćaju. Proizvodnja, prema njegovim rečima, košta 57 evra po megavat-satu (MWh), a cena za građane je oko 41 evro za MWh.

Država će imati koristi od ove mere jer će se smanjiti uvoz struje

Ako uz planirane popuste bude koštala državu i 100 evra za MWh, to će biti jefinije nego da se struja uvozi kada joj cena na tržištima bude 1.000 evra po MWh, kaže on. Korist od ove mere će biti u manjem uvozu, objasnio je on.

Što se tiče uvoza struje, on je naglasio da bi sa cenom od 700 evra po MWh Srbija trošila 600 miliona evra mesečno na kupovinu električne enrgije koju ne može da proizvede. Inače, ovih dana cene struje struje i prirodnog gasa na evropskim berzama dostižu nove istorijske rekorde, a ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je nedavno rekla da će Srbija za energiju i energente sledeće zime odvojiti tri milijarde evra.

Isključuje se dekorativna rasveta na zgradi Vlade i Predsedništva, preporuka i za ostale

U međuvremenu je Vlada usvojila zaključak kojim se preporučuje isključivanje dekorativne rasvete na objektima na kojima ona nije neophodna, uključujući i zgradu Vlade Republike Srbije, Ministarstva finansija i Ministarstva privrede, kao i Predsedništva Srbije, ali se apel odnosi i na druge institucije i organizacije.

Komentara: (8)
Vesna / 02.09.2022.

Isključiti dekorativnu rasvetu na svim zgradama ili je smanjiti za 50%,dekorativnu rasvetu mostova. Novogodišnju rasvetu uključiti neposredno pred katolički Božić i isključiti posle pravoslavne Nove godine isključiti svaku drugu ulični rasvetu, smanjiti svetleće reklame. Većina domaćinstava odavno štedi struju zbog visoke cene. Neka se samo država manje razbacuje.

Gordana Vuković / 02.09.2022.

Pa kad novovodisnja rayveta ne bi sijala malte ne celu godinu i zgrade okicene sijaju cele godine mozda bi se i ustedelo.

Lazo / 03.09.2022.

Nije preporuka.Ako smo toliko u blatu to treba da bude naredba.I videćemo ko manje troši, normalno je da i manje plati.

0123456789 / 04.09.2022.

Кде је сада Весећ да каже да новогодишња расвета премало троши и да нема смисла не поставити је?

Dante / 04.09.2022.

Zelena agenda?

Ivan / 04.09.2022.

Pričam danas sa jednim drugom koji radi u EPS-u. Kaže da je jedn od glavnih problema što se sistemski već duže vreme krade ugalji iz Kolubare… i da je toliko pokradeno da to više nema smisla, jednostavno nema dovoljno uglja više za kotlove…

Boba.. / 04.09.2022.

Vucic i Zorana su glavni krivci sto je Kilubara isakacena .Dok njih nije bilo Srbia jeizvizila struju.U uredjenim drzavama bi bili z zatviru.Milijarde Evra bacamo za uvoz stuje zbog njih.U ap.s

Z / 05.09.2022.

Ne vidim nista lose ni u restrikcijama. Svi treba da ucestvuju u smanjenu potrosnje. Ako smo kod Slobe preziveli bez struje u sistemu 4 sata nemas pa 2 imas. Sto sad nebi preziveli da se gasi svaki dan na po dva sata pa vi saberite koja bi bila usteda. Bolje nego da se sistem preoptereti pa da prodjemo gore. A za baredni period drzava malo bolje da ulaze u bitnije stvari od recimo aportskih propalih klubova.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

statistika-Balkan-zaostaje-za-svetom-ekspanziji-zelene-energije-ubrzava-solarom

Balkan zaostaje za svetom u ekspanziji zelene energije, ali ubrzava sa solarom

29. avgust 2022. - Svetski kapacitet proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora prošle godine je uvećan za rekordnih 295 gigavata, objavila je IRENA

NIS će proizvoditi zeleni i plavi vodonik u rafineriji Banatu

NIS će proizvoditi zeleni i plavi vodonik kod rafinerije u Banatu

29. avgust 2022. - NIS je do 7. aprila produžio javni poziv za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju postrojenja za proizvodnju vodonika

Đedović, Novi javni pozivi za subvencije građanima u cilju energetske efikasnosti

Đedović: Subvencije za energetsku efikasnost će dobiti do 100.000 domaćinstava

29. avgust 2022. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da će 80.000 do 100.000 domaćinstava dobiti subvencije za mere energetske efikasnosti

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

29. avgust 2022. - Vlada Crne Gore je izdala urbanističko-tehničke uslove za tri planirana fotonaponska postrojenja zbirne snage 265 megavata