Energetska efikasnost

Hrvatskoj privredi 35 miliona evra za energetsku efikasnost i obnovljive izvore

sufinansiranje energetska efikasnost OIE proizvodni sektor

Foto: Pixabay/moerschy

Objavljeno

12.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatsko Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja će 15. oktobra objaviti drugi poziv za sufinansiranje projekata namenjenih povećanju energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije (OIE) u proizvodnim industrijama, a ukupno raspoloživi iznos bespovratnih sredstava, koja su obezbeđena iz Evropskog fonda za regionalni razvoj, je nešto više od 35 miliona evra.

Najniži iznos bespovratnih sredstava za sufinansiranje koji se može dodeliti pojedinačnom projektu iznosi 26.400 evra, a najviši iznos je 2,64 miliona evra.

Cilj poziva je i smanjivanje udela fosilnih goriva u ukupnoj potrošnji energije

Cilj poziva je da se podrži ostvarenje energetskih ušteda kroz povećanje efikasnosti korišćenja energije u proizvodnim industrijama, kao i da se smanji udeo fosilnih goriva u ukupnoj potrošnji energije.

Projekti mogu uključivati i energetsku obnovu zgrada povezanih s proizvodnim procesima

Pored mera energetske efikasnosti i ugradnje opreme za korišćenje OIE u proizvodnim pogonima, projektni predlozi mogu uključivati i mere energetske obnove zgrada koje su povezane s proizvodnim procesima.

Poziv je namenjen mikro, malim, srednjim i velikim privatnim preduzećima iz svih proizvodnih i prerađivačkih delatnosti, osim delatnosti proizvodnje i prerade hrane, pića i duvanskih proizvoda, navodi se u saopštenju na sajtu ministarstva.

Kandidati za bespovratna sredstva moraju delovati pojedinačno, dok partnerske organizacije i partnerstvo nisu prihvatljivi. Takođe, kandidati mogu prijaviti samo po jedan projektni predlog. Prijave se mogu dostaviti od 16. novembra 2020. godine do 25. januara 2021. godine.

Hrvatska je 2017. godine pokrenula program dodele državnih podsticaja za unapređenje energetske efikasnosti i upotrebe obnovljivih izvora energije u proizvodnom sektoru i sektoru usluga, nakon što je za te svrhe obezbedila sredstva iz Evropskog fonda za regionalni razvoj.

Hrvatski Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je nedavno objavio javni poziv kojim će se po prvi put sufinansirati nabavka električnih i autobusa na vodonik za prevoz putnika u gradskom saobraćaju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HEP grejne mreze Zagrebu sredstava EU

HEP pokrenuo obnovu grejne mreže u Zagrebu pomoću sredstava iz EU

23 November 2020 - HEP će upotrebiti svoj najveći grant do sada iz fondova EU, 55,8 miliona evra, za revitalizaciju 68,5 kilometara grejne mreže u Zagrebu

RESET BiH energetsku tranziciju Evropski zeleni dogovor

RESET: Evropski zeleni dogovor je šansa za energetsku tranziciju BiH

19 November 2020 - Evropski zeleni dogovor je šansa za razvoj BiH i konkurentnost energetskog sistema, navode stručnjaci iz RESET-a u prikazu energetske politike BiH i njenih perspektiva.

Britanski zeleni plan zabrani kola na dizel benzin 2030

Britanija zabranjuje automobile na dizel i benzin već 2030. godine

18 November 2020 - Novi britanski zeleni plan pomera rok za prestanak prodaje automobila na benzin i dizel sa 2040. na 2030. godinu.

Mihajlovic Srbija promeniti zakone ozeleniti energetiku

Mihajlović: Srbija će promeniti zakone, ozeleniti energetiku

11 November 2020 - Ministarka Zorana Mihajlović najavila je izmene zakona o energetici, energetskoj efikasnosti i rudarstvu i poseban zakon o obnovljivim izvorima.