Energetska efikasnost

Hrvatskoj privredi 35 miliona evra za energetsku efikasnost i obnovljive izvore

sufinansiranje energetska efikasnost OIE proizvodni sektor

Foto: Pixabay/moerschy

Objavljeno

12.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatsko Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja će 15. oktobra objaviti drugi poziv za sufinansiranje projekata namenjenih povećanju energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije (OIE) u proizvodnim industrijama, a ukupno raspoloživi iznos bespovratnih sredstava, koja su obezbeđena iz Evropskog fonda za regionalni razvoj, je nešto više od 35 miliona evra.

Najniži iznos bespovratnih sredstava za sufinansiranje koji se može dodeliti pojedinačnom projektu iznosi 26.400 evra, a najviši iznos je 2,64 miliona evra.

Cilj poziva je i smanjivanje udela fosilnih goriva u ukupnoj potrošnji energije

Cilj poziva je da se podrži ostvarenje energetskih ušteda kroz povećanje efikasnosti korišćenja energije u proizvodnim industrijama, kao i da se smanji udeo fosilnih goriva u ukupnoj potrošnji energije.

Projekti mogu uključivati i energetsku obnovu zgrada povezanih s proizvodnim procesima

Pored mera energetske efikasnosti i ugradnje opreme za korišćenje OIE u proizvodnim pogonima, projektni predlozi mogu uključivati i mere energetske obnove zgrada koje su povezane s proizvodnim procesima.

Poziv je namenjen mikro, malim, srednjim i velikim privatnim preduzećima iz svih proizvodnih i prerađivačkih delatnosti, osim delatnosti proizvodnje i prerade hrane, pića i duvanskih proizvoda, navodi se u saopštenju na sajtu ministarstva.

Kandidati za bespovratna sredstva moraju delovati pojedinačno, dok partnerske organizacije i partnerstvo nisu prihvatljivi. Takođe, kandidati mogu prijaviti samo po jedan projektni predlog. Prijave se mogu dostaviti od 16. novembra 2020. godine do 25. januara 2021. godine.

Hrvatska je 2017. godine pokrenula program dodele državnih podsticaja za unapređenje energetske efikasnosti i upotrebe obnovljivih izvora energije u proizvodnom sektoru i sektoru usluga, nakon što je za te svrhe obezbedila sredstva iz Evropskog fonda za regionalni razvoj.

Hrvatski Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je nedavno objavio javni poziv kojim će se po prvi put sufinansirati nabavka električnih i autobusa na vodonik za prevoz putnika u gradskom saobraćaju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija INEKP 2030 ciljati smanjenje emisija 40 3

Srbija će u INEKP-u za 2030. ciljati smanjenje emisija od 40,3 odsto

27 јула 2022 - Srbija je predstavila preliminarne ciljeve za integrisani nacionalni energetski i klimatski plan pred pokretanje javne rasprave

Mala i srednja preduzeca BiH prijave subvencije energetsku efikasnost zelenu energiju

Mala i srednja preduzeća u BiH mogu da se prijave za subvencije za energetsku efikasnost, zelenu energiju

19 јула 2022 - MSP u Bosni i Hercegovini mogu do 12. avgusta da se prijave za sufinansiranje za energetsku efikasnost, obnovljive izvore i energetske preglede

Fond zeleni razvoj 2021 rekordni rast

Fond za zeleni razvoj 2021. ostvario rekordni rast

13 јула 2022 - GGF je objavio da je 2021. ostvario najveći neto rast svog portfelja do sada, na 1,3 milijarde evra u zelenim zajmovima

Slovenija upozorila potrosace gasnu krizu

Slovenija upozorila potrošače na gasnu krizu

12 јула 2022 - Snabdevanje gasom u Sloveniji je nesmetano, ali Agencija za energiju upozorava na poremećaje ukoliko se smanje isporuke iz Rusije