Energetska efikasnost

Hrvatskoj privredi 35 miliona evra za energetsku efikasnost i obnovljive izvore

sufinansiranje energetska efikasnost OIE proizvodni sektor

Foto: Pixabay/moerschy

Objavljeno

12.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatsko Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja će 15. oktobra objaviti drugi poziv za sufinansiranje projekata namenjenih povećanju energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije (OIE) u proizvodnim industrijama, a ukupno raspoloživi iznos bespovratnih sredstava, koja su obezbeđena iz Evropskog fonda za regionalni razvoj, je nešto više od 35 miliona evra.

Najniži iznos bespovratnih sredstava za sufinansiranje koji se može dodeliti pojedinačnom projektu iznosi 26.400 evra, a najviši iznos je 2,64 miliona evra.

Cilj poziva je i smanjivanje udela fosilnih goriva u ukupnoj potrošnji energije

Cilj poziva je da se podrži ostvarenje energetskih ušteda kroz povećanje efikasnosti korišćenja energije u proizvodnim industrijama, kao i da se smanji udeo fosilnih goriva u ukupnoj potrošnji energije.

Projekti mogu uključivati i energetsku obnovu zgrada povezanih s proizvodnim procesima

Pored mera energetske efikasnosti i ugradnje opreme za korišćenje OIE u proizvodnim pogonima, projektni predlozi mogu uključivati i mere energetske obnove zgrada koje su povezane s proizvodnim procesima.

Poziv je namenjen mikro, malim, srednjim i velikim privatnim preduzećima iz svih proizvodnih i prerađivačkih delatnosti, osim delatnosti proizvodnje i prerade hrane, pića i duvanskih proizvoda, navodi se u saopštenju na sajtu ministarstva.

Kandidati za bespovratna sredstva moraju delovati pojedinačno, dok partnerske organizacije i partnerstvo nisu prihvatljivi. Takođe, kandidati mogu prijaviti samo po jedan projektni predlog. Prijave se mogu dostaviti od 16. novembra 2020. godine do 25. januara 2021. godine.

Hrvatska je 2017. godine pokrenula program dodele državnih podsticaja za unapređenje energetske efikasnosti i upotrebe obnovljivih izvora energije u proizvodnom sektoru i sektoru usluga, nakon što je za te svrhe obezbedila sredstva iz Evropskog fonda za regionalni razvoj.

Hrvatski Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je nedavno objavio javni poziv kojim će se po prvi put sufinansirati nabavka električnih i autobusa na vodonik za prevoz putnika u gradskom saobraćaju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

12. oktobar 2020. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

Vrednost agrosolarnog tržišta do 2030. biće 9,3 milijarde dolara

Tržište agrosolara na putu da 2031. dostigne 9,3 milijarde dolara

12. oktobar 2020. - Broj ljudi na zemlji raste, čime pitanja proizvodnje hrane i energije postaju ključna. U novoj analizi se za rešenje nudi agrosolar.

Medeja Loncar Odrzivi razvoj Siemens trosak investicija buducnost

Održivi razvoj za Siemens nije trošak, već investicija u budućnost

12. oktobar 2020. - Uvođenje cirkularne ekonomije Srbiji može da donese 30.000 novih radnih mesta, izjavila je direktorka kompanije Siemens Srbija Medeja Lončar

solarni podkast balkan green energy news prva epizoda

Prva epizoda solarnog podkasta: najteže je prošlo, instalacija solarnih panela će se samo ubrzavati

12. oktobar 2020. - Podkast Sve što ste želeli da znate o solarnim panelima, a niste imali koga da pitate dao je odgovore na brojna pitanja građana