Energetska efikasnost

Hrvatskoj privredi 35 miliona evra za energetsku efikasnost i obnovljive izvore

sufinansiranje energetska efikasnost OIE proizvodni sektor

Foto: Pixabay/moerschy

Objavljeno

12.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatsko Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja će 15. oktobra objaviti drugi poziv za sufinansiranje projekata namenjenih povećanju energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije (OIE) u proizvodnim industrijama, a ukupno raspoloživi iznos bespovratnih sredstava, koja su obezbeđena iz Evropskog fonda za regionalni razvoj, je nešto više od 35 miliona evra.

Najniži iznos bespovratnih sredstava za sufinansiranje koji se može dodeliti pojedinačnom projektu iznosi 26.400 evra, a najviši iznos je 2,64 miliona evra.

Cilj poziva je i smanjivanje udela fosilnih goriva u ukupnoj potrošnji energije

Cilj poziva je da se podrži ostvarenje energetskih ušteda kroz povećanje efikasnosti korišćenja energije u proizvodnim industrijama, kao i da se smanji udeo fosilnih goriva u ukupnoj potrošnji energije.

Projekti mogu uključivati i energetsku obnovu zgrada povezanih s proizvodnim procesima

Pored mera energetske efikasnosti i ugradnje opreme za korišćenje OIE u proizvodnim pogonima, projektni predlozi mogu uključivati i mere energetske obnove zgrada koje su povezane s proizvodnim procesima.

Poziv je namenjen mikro, malim, srednjim i velikim privatnim preduzećima iz svih proizvodnih i prerađivačkih delatnosti, osim delatnosti proizvodnje i prerade hrane, pića i duvanskih proizvoda, navodi se u saopštenju na sajtu ministarstva.

Kandidati za bespovratna sredstva moraju delovati pojedinačno, dok partnerske organizacije i partnerstvo nisu prihvatljivi. Takođe, kandidati mogu prijaviti samo po jedan projektni predlog. Prijave se mogu dostaviti od 16. novembra 2020. godine do 25. januara 2021. godine.

Hrvatska je 2017. godine pokrenula program dodele državnih podsticaja za unapređenje energetske efikasnosti i upotrebe obnovljivih izvora energije u proizvodnom sektoru i sektoru usluga, nakon što je za te svrhe obezbedila sredstva iz Evropskog fonda za regionalni razvoj.

Hrvatski Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je nedavno objavio javni poziv kojim će se po prvi put sufinansirati nabavka električnih i autobusa na vodonik za prevoz putnika u gradskom saobraćaju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

GEFF Zapadni Balkan energetska efikasnost 28. septembar 2021.

EBRD predstavlja rezultate programa za finansiranje energetske efikasnosti na Zapadnom Balkanu

21 септембра 2021 - Predstavljanje rezultata GEFF programa za Zapadni Balkan i najava daljeg finansiranja energetske efikasnosti u stambenom sektoru u regionu održaće se 28. septembra 2021. u online formatu.

pametna-brojila-ebrd

Srbija dobila zajam od 40 miliona evra za uvođenje pametnih brojila

15 септембра 2021 - EBRD je potpisala ugovor o zajmu od 40 miliona evra za projekat uvođenja pametnih brojila u tri grada u Srbiji.

Beograd subvencije energetska efikasnost

Beograd raspisuje konkurs za subvencije za energetsku efikasnost krajem oktobra

14 септембра 2021 - Subvencionisanje energetske efikasnosti predviđa da Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave obezbede 50 odsto investicije.

Sarajevo subvencije zamena peci kotolova na ugalj

Sarajevo obezbedilo 1,5 miliona evra za subvencije za zamenu peći i kotlova na ugalj

13 септембра 2021 - Sredstva će biti dovoljna da 500 domaćinstva pređe na čistiji način zagrevanja svojih domova i veliki napredak u odnosu na prvu akciju.