Mobilnost

Hrvatska subvencioniše nabavku električnih autobusa u gradovima

Hrvatska-subvencije-elektricni-autobusi-gradski-prevoz

Slika: Pixabay

Objavljeno

05.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatski Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prvi put će sufinansirati nabavku električnih i autobusa na vodonik za prevoz putnika u gradskom saobraćaju kako bi se smanjilo zagađenje vazduha.

Iako su brojne analize i studije pokazale da je autobus na električnu energiju po skoro svim merilima isplatljiviji i ekološki čistiji, većina gradova u regionu – uprkos ogromnim problemima sa zagađenjem vazduha, nastavlja da nabavlja one na fosilna goriva – dizel i komprimovani prirodni gas.

Takođe, retke su i inicijative da se subvencioniše nabavka električniha autobusa u gradskom prevozu, pa potez hrvatskog Fonda ima veliki značaj.

Uprkos problemima sa zagađenjem vazduha, većina gradova u regionu nastavlja da nabavlja autobuse na dizel

Neke od prednosti autobusa na električnu energiju su da troši gorivo koje je četiri do pet puta jeftinije od autobusa na dizel, a čak i ako koristi električnu energija proizvedenu u elektranama na fosilna goriva zagađenje je opet manje.

Cilj javnog poziva FZOEU je povećanje energetske efikasnosti gradskog prevoza uz istovremeno smanjenje štetnih emisija u vazduhu

Hrvatski Fond u tekstu javnog poziva za sufinansiranje kupovine energetski efikasnih vozila na alternativni pogon za javni gradski prevoz naglašava da im je namera da podrže nabavku autobusa na električnu energiju i vodonik sa nultim emisijama.

Cilj javnog poziva je povećanje energetske efikasnosti gradskog prevoza uz istovremeno smanjenje štetnih emisija u vazduhu i sprečavanja zagađenja, navodi se u pozivu.

Novac je namenjen lokalnim samouprave i firme koje su one osnovale za obavljanje javnog gradskog prevoznika mogu dobiti najviše 40% opravdanih troškova ili 40 miliona kuna (oko 5,3 miliona evra). Ukupan iznos na raspolaganju je sto miliona kuna (oko 13,2 miliona evra).

Autobusi moraju imati više od osam sedišta i ne smeju biti teži od pet tona.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

5. oktobar 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

5. oktobar 2020. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

5. oktobar 2020. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

5. oktobar 2020. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike