Energetska efikasnost

Hrvatska ulaže u energetsku obnovu zgrada 2,3 milijarde evra do 2030.

Hrvatska planira da u energetsku obnovu zgrada investira 2,3 milijarde evra do 2030.

Photo: mtomicphotography from Pixabay

Objavljeno

16.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska namerava da do 2030. godine obavi energetsku obnovu 6,3 miliona kvadrata višestambenih zgrada, koje su odgovorne za 30 odsto potrošnje energije u celokupnom stambenom sektoru. Da bi se sproveo ovaj plan potrebno je investirati 2,3 milijarde evra.

Mere za povećanje energetske efikasnosti u višestambenim zgradama, koje su predviđene Nacrtom Programa energetske obnove višestambenih zgrada za razdoblje do 2030. godine, su ugradnja ili zamena izolacije i tehničkih sistema za grejanje koji koriste energente i rešenja koja manje zagađuju životnu sredinu. Neki od tih energenata su prirodni gas, pelet, a rešenja solarni paneli, toplotne pumpe.

Očekuje se ušteda energije od 2,348 GWh

Nacrt, koji je na javnoj raspravi do 24. decembra, predviđa da će se primenom ovih mera kumulativne uštede u neposrednoj potrošnji energije do 2030. dostigle 2.348 gigavat-sati (GWh).

Očekivano smanjenje emisija CO2 je 74.981 tona, navodi se u Nacrtu, i dodaje da će višestambene zgrade na ovaj način doprineti sa 24 odsto cilju za smanjenje CO2 koji je zacrtan u Dugoročnoj strategiji obnove nacionalnog fonda zgrada Republike Hrvatske do 2050.

Program će doprineti strateškom cilju da sve zgrade u Hrvatskoj 2050. imaju nulte emisije CO2 ili da budu na visokom nivou energetske efikasnosti, navodi se u Nacrtu.

Oko trećine višestambenih zgrada u Hrvatskoj ima najlošija energetska svojstva

Fokus Programa je na zgradama s najlošijim energetskim svojstvima. Takvih je u oko 34 odsto u kontinentalnoj Hrvatsko, a oko 30 odsto u primorskom delu zemlje.

Osnovni uslov za učestvovanje višestambenih zgrada u programu je ušteda godišnje potošnje toplotne energije za grejanje od najmanje 50 odsto u odnosu na stanje pre obnove.

Ogrevno drvo je najzastupljeniji energent za grejanje u višestambenim zgradama

Inače, u strukturi potrošnje energenata vidljiva je dominacija ogrevnog drveta sa gotovo 50 odsto u stambenom sektoru, dok je kod višestambenih zgrada udeo oko 35 odsto.

Ali, u ovim zgradama drvo je najzastupljeniji energent, ispred prirodnog gasa i daljinskih sistema grejanja, što ukazuje na potrebu zamene ovakvih ssistema modernijim rešenjima koja koriste obnovljive izvore energije, navodi se u Nacrtu.

Dva modela subvencionisanja

Dokument predviđa dva modela sprovođenja mera: obnovu zgrada neoštećenih u zemljotresu i oštećenih u potresu.

Prvi model predstavlja nastavak postojećeg modela iz perioda 2014-2020. i primenjivaće se u prve tri godine sprovođenja programa. Model podrazumeva osiguranje bespovratnih sredstava putem javnih poziva do 60 odsto za integralnu energetsku obnovu i 80 odsto za dubinsku i sveobuhvatnu obnovu.

Moguće je dobiti do 80 odsto bespovratnih sredstava

Sredstava za ovaj model biće obezbeđena delom iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a radiće se na finansijskog instrumenta koji će kombiniovati kredite i bespovratna sredstva iz Evropskih strukturnih i investicionih fondova (ESIF), ali po mogućnosti i privući dodatna sredstava iz komercijalnih izvora.

U drugom modelu moguće je dobiti bespovratna sredstva u iznosu do 80 odsto investicije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

16. novembar 2021. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

16. novembar 2021. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

16. novembar 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

16. novembar 2021. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.