OIE

Hrvatska sa 12 miliona evra subvencioniše solarnu, geotermalnu i energiju mora

Hrvatska 12 miliona evra subvencije za solarnu, geotermalnu i energiju mora

Slika: marijana1 from Pixabay

Objavljeno

20.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska je objavila tri javna poziva za subvencionisanje projekata za povećanje korišćenja solarne, geotermalne i energije mora.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Evropske unije objavilo je tri javna poziva u vrednosti od 12 miliona evra koji se finansiraju iz Finansijskog mehanizma evropskog ekonomskog prostora 2014. – 2021. u iznosu do 85 odsto.

Kako je saopštilo Ministarstvo, tri javna poziva objavljena su u okviru programa „Energija i klimatske promjene“. Tehničku i stručnu podršku Programu pruža Energetski institut Hrvoje Požar, a partner Programa je Norveška uprava za vodne resurse i energiju.

Za podsticanje korišćenja solarne energije obezbeđeno je 7,4 miliona evra

Prvi javni poziv „Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije“ vredan je 7,4 miliona evra i podržava sprovođenje pilot projekata fotonaponskih elektrana na krovovima u svrhu povećanja instalisanih kapaciteta za korišćenje sunčeve energije.

Poziv na dostavu projektnih predloga „Proizvodnja energije iz mora“ ima na raspolaganju 1,5 miliona evra za podršku pilot projektima i pred-investicionim studijama za ugradnju sistema toplotnih pumpi s morskom vodom za grejanje i hlađenje.

Za geotermalnu energiju je odvojeno 3 miliona evra

Poziv za projektne predloge „Izrada tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije“ vredan 3 miliona evra podržava izradu tehničke dokumentacije u svrhu razvoja projekata korišćenja geotermalne energije

Na javne pozove mogu se prijaviti svi pravni subjekti, javni ili privatni, komercijalne ili nekomercijalne organizacije, kao i nevladine organizacije osnovane u Republici Hrvatskoj, a projektni partneri, osim hrvatskih, mogu uključivati i pravna lica osnovana u državama donatorima (Norveškoj, Islandu i Lihtenštajnu).

Javni pozivi su otvoreni do 29. novembra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

20. septembar 2021. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

20. septembar 2021. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

20. septembar 2021. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

20. septembar 2021. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage