Mobilnost

Hrvatska dobija prve brze punjače za električna vozila na ključnim koridorima

hrvatska-brzi-punjaci-elektricna-vozila

Slika: Otvaranje punjača na pumpi Draganić Sjever (Tifon)

Objavljeno

03.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska će dobiti 5 brzih punjača za električna vozila (EV) na ključnim transportnim koridorima, autoputevima A1 i A6, do kraja maja u okviru projekta NEXT-E, koji se sufinansira iz programa Connecting Europe Facility (CEF). Ovo su prvi brzi punjači za EV na hrvatskim autoputevima koji povezuju rutu Zagreb – Rijeka i prvi od mnogih brzih punjača koji će povezati rutu Zagreb – Split neposredno pre početka turističke sezone.

Trgovac naftnim derivatima Tifon, član MOL Group, otvorio je brzi e-punjač, brenda MOL Plugee, na svojoj pumpi Draganić Sjever, objavljeno je na portalu projekta NEXT-E.

Tifon je, takođe, postavio još dva brza punjača na benzinskim pumpama Draganić Jug i Ravna Gora, a do kraja maja ugradiće ih i na pumpama Dobra i Jasenice.

Brzi punjači brenda MOL Plugee podržavaju sve relevantne standarde punjenja (AC i DC), čime omogućavaju punjenje različitim tipovima vozila, u trajanju od 90 minuta za AC punjenje i 25 do 35 minuta za DC punjenje.

Korišćenje punjača će biti besplatno prvih mesec dana od njihovog otvaranja, a posle će AC punjenje koštati 54,90 kuna (7.40 evra), a DC 74,90 kuna (10.10 evra).

Tifon će biti jedna od prvih kompanija na hrvatskom tržištu koja će u nadolazeću turističku sezonu ući  sa ponudom mnogo jednostavnijeg putovanja električnim vozilima za turiste, i to korišćenjem samo električne energije kao goriva, navodi se u saopštenju.

„Od početka godine, dobijamo stalne upite kupaca širom Evrope o povezivanju primorja i ostatka zemlje punjačima za EV, tako da smo veoma ponosni što možemo da im ponudimo baš to“, rekao je generalni direktor Tifona Siniša Komnenović tokom otvaranja punjača na pumpi Draganić Sjever.

U julu 2017. godine, Evropska komisija je odobrila sufinansiranje NEXT-E projekta za postavljanje 252 stanice za punjenje EV u šest zemalja članica EU u centralnoj Evropi, uključujući Hrvatsku, Sloveniju i Rumuniju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rio Tintov partner InoBat gigafabriku baterija Srbiji

Rio Tintov partner InoBat planira gigafabriku baterija u Srbiji

3. maj 2019. - InoBat ispituje opcije za izgradnju fabrike baterija u Srbiji i tvrdi da mu je vlada obećala ogromne podsticaje. Zaštitnici životne sredine kažu da to neće dozvoliti.

volvo EX90 jim rowan electric cars prices ice

Direktor Volvoa: Cene električnih i konvencionalnih automobila izjednačiće se 2025.

3. maj 2019. - Zbog pandemije COVID-19, nestašice čipova i drastičnog rasta cena benzina i dizela povećana je tražnja za električnim automobilima, pa je i njihova cena otišla gore

e mobility simpozijum slovenija srbija

9. E-mobility simpozijum – Mali korak za Srbiju, veliki za e-mobilnost u Srbiji

3. maj 2019. - 9. E-mobility simpozijumje po prvi put je održan u Beogradu

Nemacka elektroprivreda LEAG uglja najsavremeniju zelenu tehnologiju

Nemačka elektroprivreda LEAG prelazi s uglja na najsavremeniju zelenu tehnologiju

3. maj 2019. - Proizvođač uglja i struje LEAG lansirao je ogroman plan ulaganja u čistu energiju, budući da će Nemačka odbaciti ugalj 2038. ili čak ranije