Mobilnost

Hrvatska dobija prve brze punjače za električna vozila na ključnim koridorima

hrvatska-brzi-punjaci-elektricna-vozila

Slika: Otvaranje punjača na pumpi Draganić Sjever (Tifon)

Objavljeno

03.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska će dobiti 5 brzih punjača za električna vozila (EV) na ključnim transportnim koridorima, autoputevima A1 i A6, do kraja maja u okviru projekta NEXT-E, koji se sufinansira iz programa Connecting Europe Facility (CEF). Ovo su prvi brzi punjači za EV na hrvatskim autoputevima koji povezuju rutu Zagreb – Rijeka i prvi od mnogih brzih punjača koji će povezati rutu Zagreb – Split neposredno pre početka turističke sezone.

Trgovac naftnim derivatima Tifon, član MOL Group, otvorio je brzi e-punjač, brenda MOL Plugee, na svojoj pumpi Draganić Sjever, objavljeno je na portalu projekta NEXT-E.

Tifon je, takođe, postavio još dva brza punjača na benzinskim pumpama Draganić Jug i Ravna Gora, a do kraja maja ugradiće ih i na pumpama Dobra i Jasenice.

Brzi punjači brenda MOL Plugee podržavaju sve relevantne standarde punjenja (AC i DC), čime omogućavaju punjenje različitim tipovima vozila, u trajanju od 90 minuta za AC punjenje i 25 do 35 minuta za DC punjenje.

Korišćenje punjača će biti besplatno prvih mesec dana od njihovog otvaranja, a posle će AC punjenje koštati 54,90 kuna (7.40 evra), a DC 74,90 kuna (10.10 evra).

Tifon će biti jedna od prvih kompanija na hrvatskom tržištu koja će u nadolazeću turističku sezonu ući  sa ponudom mnogo jednostavnijeg putovanja električnim vozilima za turiste, i to korišćenjem samo električne energije kao goriva, navodi se u saopštenju.

„Od početka godine, dobijamo stalne upite kupaca širom Evrope o povezivanju primorja i ostatka zemlje punjačima za EV, tako da smo veoma ponosni što možemo da im ponudimo baš to“, rekao je generalni direktor Tifona Siniša Komnenović tokom otvaranja punjača na pumpi Draganić Sjever.

U julu 2017. godine, Evropska komisija je odobrila sufinansiranje NEXT-E projekta za postavljanje 252 stanice za punjenje EV u šest zemalja članica EU u centralnoj Evropi, uključujući Hrvatsku, Sloveniju i Rumuniju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska-subvencije-vodonik-punjaci-vozila

Hrvatska daje subvencije za svoje prve punjače za vozila na vodonik

3. maj 2019. - Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pripremilo je 29,6 miliona evra za subvencionisanje gradnje punjača za vozila na vodonik i struju

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

3. maj 2019. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme

MOBILITIES for eu green urban mobility project

Sarajevo će zajedno sa evropskim gradovima primeniti inovativna rešenja za zelenu urbanu mobilnost

3. maj 2019. - Sarajevo i Janina će se priključiti Zagrebu kao gradovima koji u regionu Jugoistočne Evrope pripremaju inovativna rešenja za urbanu mobilnost

project 3 mobility mobileye robotaksiji zagreb

Startap P3 ove godine planira testiranje robotaksija u Zagrebu 

3. maj 2019. - Početak testiranja električnih robotaksija najavljen je prilikom ozvaničenja saradnje hrvatske firme Project 3 Mobility i kompanije Mobileye