Mobilnost

Hrvatska dobija prve brze punjače za električna vozila na ključnim koridorima

hrvatska-brzi-punjaci-elektricna-vozila

Slika: Otvaranje punjača na pumpi Draganić Sjever (Tifon)

Objavljeno

03.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska će dobiti 5 brzih punjača za električna vozila (EV) na ključnim transportnim koridorima, autoputevima A1 i A6, do kraja maja u okviru projekta NEXT-E, koji se sufinansira iz programa Connecting Europe Facility (CEF). Ovo su prvi brzi punjači za EV na hrvatskim autoputevima koji povezuju rutu Zagreb – Rijeka i prvi od mnogih brzih punjača koji će povezati rutu Zagreb – Split neposredno pre početka turističke sezone.

Trgovac naftnim derivatima Tifon, član MOL Group, otvorio je brzi e-punjač, brenda MOL Plugee, na svojoj pumpi Draganić Sjever, objavljeno je na portalu projekta NEXT-E.

Tifon je, takođe, postavio još dva brza punjača na benzinskim pumpama Draganić Jug i Ravna Gora, a do kraja maja ugradiće ih i na pumpama Dobra i Jasenice.

Brzi punjači brenda MOL Plugee podržavaju sve relevantne standarde punjenja (AC i DC), čime omogućavaju punjenje različitim tipovima vozila, u trajanju od 90 minuta za AC punjenje i 25 do 35 minuta za DC punjenje.

Korišćenje punjača će biti besplatno prvih mesec dana od njihovog otvaranja, a posle će AC punjenje koštati 54,90 kuna (7.40 evra), a DC 74,90 kuna (10.10 evra).

Tifon će biti jedna od prvih kompanija na hrvatskom tržištu koja će u nadolazeću turističku sezonu ući  sa ponudom mnogo jednostavnijeg putovanja električnim vozilima za turiste, i to korišćenjem samo električne energije kao goriva, navodi se u saopštenju.

„Od početka godine, dobijamo stalne upite kupaca širom Evrope o povezivanju primorja i ostatka zemlje punjačima za EV, tako da smo veoma ponosni što možemo da im ponudimo baš to“, rekao je generalni direktor Tifona Siniša Komnenović tokom otvaranja punjača na pumpi Draganić Sjever.

U julu 2017. godine, Evropska komisija je odobrila sufinansiranje NEXT-E projekta za postavljanje 252 stanice za punjenje EV u šest zemalja članica EU u centralnoj Evropi, uključujući Hrvatsku, Sloveniju i Rumuniju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Sijarto: Nema odgovorne zelene energetske politike bez nuklearki, električne mobilnosti

3. maj 2019. - Energetska politika je postala talac ideoloških rasprava i licemerja, ocenio je mađarski ministar inostranih poslova i trgovine Peter Sijarto na Beogradskom energetskom forumu

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

3. maj 2019. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

3. maj 2019. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

3. maj 2019. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije