U fokusu

Hoće li bioplinska postrojenja preživjeti visoke cijene sirovina?

Marko List Consultare Hrvatska biootpad

Foto: Marko List

Objavljeno

29.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Autor: Marko List, direktor, Consultare

Kada sam počeo raditi u bioplinskom biznisu davne 2011. godine, cijena kukuruzne silaže na paritetu FCO bioplinsko postrojenje je iznosila 25 eura po toni. Danas kada ovo pišem, cijena kukuruzne silaže jest 54 eura po toni, odnosno cijena je veća za 115 posto.

Preko 95 posto svih bioplinskih postrojenja u Hrvatskoj je izgrađeno i bazirano na NawaRo tehnologiji. Obnovljive sirovine, skraćeno NawaRo (njemački Nachwachsende Rohstoffe), definirane su kao organske tvari iz poljoprivrede, koje mogu biti biljnog podrijetla (kukuruz, raž, šećerna repa) ili životinjskog (stajnjaci, gnojovke, stelja, itd).

Jedan dio kompanija, odnosno točnije 35 posto njih koji upravljaju bioplinskim postrojenjima, nema u svome vlasništvu niti jednog hektara zemlje, što znači da su u potpunosti ovisni o dobavljačima, kooperantima, poljoprivrednim kompanijama koje se bave trgovinom sirovina. Vjerujem da ćete se složiti da to nije baš najpametniji poslovni model kada tako ovisite o nekome.

Također, kroz godine poslovanja nisu se gradili strateški partnerski odnosi s poljoprivrednicima, a bilo je i slučajeva spuštanja cijena, pa i neplaćanja roba, odnosno odlaska tvrtki koje su se bavile ugovaranjem poljoprivredne proizvodnje za bioplinska postrojena u stečaj. I tako je vuk pojeo magare, kako bi rekla stara narodna.

bioplinska postrojenja prezivjeti visoke cijene sirovina u fokusu marko list
Foto: Spremanje kukuruzne silaže u trenč silos – ova sirovina za bioplin se gazi u svrhu istiskivanja zraka kako ne bi došlo do kvarenja (Marko List)

Kako bioplinska postrojenja imaju status povlaštenog proizvođača obnovljivih izvora energije i ugovor s Hrvatskim operatorom tržišta energije (HROTE), odnosno ugovorenu tarifu koja ovisi o snazi samog motora, cijena otkupa električne energije se usklađuje na bazi prosječne godišnje stope inflacije, koja je prema Državnom zavodu za statistiku za 2021. godinu iznosila 2,6 posto, iz koje je jasno da rast cijena sirovina ne prati rast cijena otkupa električne energije.

Upravo ovih dana Hrvatska udruga proizvođača bioplina (HUPB intenzivno pregovara s nadležnim ministarstvima i agencijama kako bi došlo do korekcije cijena otkupa električne energije.

Također ovih dana se sve više govori kako neka bioplinska postrojenja gase svoje motore, otpuštaju ljude, zato jer nisu ugovorili kukuruznu silažu za ovu godinu, odnosno nisu mogli naći dovoljno sirovina za nastavak proizvodnje. Postoji li rješenje gdje naći nove sirovine za bioplinsko postrojenje, kako bi izbjegli sudbine gašenja i zatvaranja?

Mi u Consultareu smo sigurni da možemo ponuditi nekoliko modela za sve izazove, zato Okrenite s nama novi list!

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

nenad jovanovic ldk balansiranje oie

Srbija već može da balansira pet puta više vetroelektrana od postojećih

29. jul 2022. - Nenad Jovanović, doktor elektrotehničkih nauka, u autorskom tekstu predstavio je rezultate studije slučaja o balansiranju vetroparkova snage 1.865 MW

Procena uticaja klimatskih rizika kljucnih preduslova donosenje poslovnih odluka

Procena uticaja klimatskih rizika postaće jedan od ključnih preduslova za donošenje poslovnih odluka

29. jul 2022. - Od svih ESG rizika, verovatno najkompleksniji su oni koje izazivaju ubrzane klimatske promene. Vrlo često nisu prepoznatljivi na prvi pogled.

damir miljevic mirza kusljugic gradjanska energija

Građanska energija – okosnica održive i efikasne energetske tranzicije

29. jul 2022. - O učešću građana u energetskoj tranziciji pišu Damir Miljević i Mirza Kušljugić, članovi  Regionalnog centra za održivu energetsku tranziciju (RESET)

Marko List Consultare Hrvatska biootpad

Hoće li bioplinska postrojenja preživjeti visoke cijene sirovina?

29. jul 2022. - Trećina firmi koje upravljaju bioplinskim postrojenjima nema u svome vlasništvu niti jednog hektara zemlje i potpuno ovisi o dobavljačima