U fokusu

Hoće li bioplinska postrojenja preživjeti visoke cijene sirovina?

Marko List Consultare Hrvatska biootpad

Foto: Marko List

Objavljeno

29.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Autor: Marko List, direktor, Consultare

Kada sam počeo raditi u bioplinskom biznisu davne 2011. godine, cijena kukuruzne silaže na paritetu FCO bioplinsko postrojenje je iznosila 25 eura po toni. Danas kada ovo pišem, cijena kukuruzne silaže jest 54 eura po toni, odnosno cijena je veća za 115 posto.

Preko 95 posto svih bioplinskih postrojenja u Hrvatskoj je izgrađeno i bazirano na NawaRo tehnologiji. Obnovljive sirovine, skraćeno NawaRo (njemački Nachwachsende Rohstoffe), definirane su kao organske tvari iz poljoprivrede, koje mogu biti biljnog podrijetla (kukuruz, raž, šećerna repa) ili životinjskog (stajnjaci, gnojovke, stelja, itd).

Jedan dio kompanija, odnosno točnije 35 posto njih koji upravljaju bioplinskim postrojenjima, nema u svome vlasništvu niti jednog hektara zemlje, što znači da su u potpunosti ovisni o dobavljačima, kooperantima, poljoprivrednim kompanijama koje se bave trgovinom sirovina. Vjerujem da ćete se složiti da to nije baš najpametniji poslovni model kada tako ovisite o nekome.

Također, kroz godine poslovanja nisu se gradili strateški partnerski odnosi s poljoprivrednicima, a bilo je i slučajeva spuštanja cijena, pa i neplaćanja roba, odnosno odlaska tvrtki koje su se bavile ugovaranjem poljoprivredne proizvodnje za bioplinska postrojena u stečaj. I tako je vuk pojeo magare, kako bi rekla stara narodna.

bioplinska postrojenja prezivjeti visoke cijene sirovina u fokusu marko list
Foto: Spremanje kukuruzne silaže u trenč silos – ova sirovina za bioplin se gazi u svrhu istiskivanja zraka kako ne bi došlo do kvarenja (Marko List)

Kako bioplinska postrojenja imaju status povlaštenog proizvođača obnovljivih izvora energije i ugovor s Hrvatskim operatorom tržišta energije (HROTE), odnosno ugovorenu tarifu koja ovisi o snazi samog motora, cijena otkupa električne energije se usklađuje na bazi prosječne godišnje stope inflacije, koja je prema Državnom zavodu za statistiku za 2021. godinu iznosila 2,6 posto, iz koje je jasno da rast cijena sirovina ne prati rast cijena otkupa električne energije.

Upravo ovih dana Hrvatska udruga proizvođača bioplina (HUPB intenzivno pregovara s nadležnim ministarstvima i agencijama kako bi došlo do korekcije cijena otkupa električne energije.

Također ovih dana se sve više govori kako neka bioplinska postrojenja gase svoje motore, otpuštaju ljude, zato jer nisu ugovorili kukuruznu silažu za ovu godinu, odnosno nisu mogli naći dovoljno sirovina za nastavak proizvodnje. Postoji li rješenje gdje naći nove sirovine za bioplinsko postrojenje, kako bi izbjegli sudbine gašenja i zatvaranja?

Mi u Consultareu smo sigurni da možemo ponuditi nekoliko modela za sve izazove, zato Okrenite s nama novi list!

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Carbon tax, CO2 tax, environmental and social responsibility business concept. Taxation for nature pollution. Supporting to limit climate change and globle warming problem. Controlling carbon emission

Uvođenje cene emisije ugljenika i primena EU CBAM mehanizma u Energetskoj zajednici

29. jul 2022. - Ljubo Maćić u autorskom tekstu za Balkan Green Energy News razmatra opcije uvođenja cene emisija CO2 u članice Energetska zajednice

SolarEdge Bezbednija solarna tehnologija za kompanije zašto, šta i kako

Bezbednija solarna tehnologija za kompanije: zašto, šta i kako

29. jul 2022. - Zahvaljujući koristi za firme, pametna energetska rešenja se naglo uvode na neiskorišćene krovove tržnih centara, fabrika, aerodroma, škola i bolnica

Matteo-Colangeli-EBRDs-Western-Balkans-Serbia-chief

Obnovljivi izvori energije dobijaju zamah u važnom trenutku za region Zapadnog Balkana

29. jul 2022. - Nekoliko zemalja u regionu napravilo je značajan napredak ka ubrzanju prelaska na zelenu energiju, a ključnu ulogu je imalo pokretanje aukcija, piše direktor EBRD-a za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli u autorskom tekstu za Balkan Green Energy News

Igor Vejnović

Moć Sunca: od zagrejane planete do svetlije budućnosti

29. jul 2022. - Mapa 100 održivih lokacija gde bi se proizvodnjom solarne energije zadovoljilo 10% godišnje potrošnje struje u domaćinstvima