Električna energija

Hidroelektrane na Drini premašile planiranu proizvodnju u 2016.

hidroelektrane-na-drini

Foto: www.opstinavisegrad.com

Objavljeno

08.12.2016.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.12.2016.

Komentari

0

Podeli

Hidroelektrane na Drini ove godine su premašile rebalansirani plan proizvodnje, zbog čega u ovom preduzeću očekuju da će 2016. godina biti među pet najboljih proizvodnih godina od kako je počelo sa radom.

Postrojenje je za 27 godina rada proizvelo 24.966 gigavat-sati (GWh) električne energije, a ove godine 1.032 GWh, što je za petinu više od prvobitno planirane proizvodnje, javlja agencija Srna.

Iako se tehnički deo proizvodnje realizuje u maksimalnom kapacitetu, Hidroelektrane na Drini imaju finansijske probleme, kao što je pet puta niža cena električne energije za domaće tržište nego za izvoz.

„U međuvremenu je smanjena količina električne energije koju izvozimo, tako da smo u minusu za 3,5 miliona KM (1,8 miliona evra) na godišnjem nivou. Najveći problem u poslovanju je visok nivo nenaplaćenih potraživanja od Elektroprivrede Republike Srpske, ali sa svim tim problemima ostaju najpouzdaniji i najvažniji proizvođač i snadbevač električne energije za Republike Srpsku,“ izjavio je Lakić za Srnu.

Radovi na konsolidacija terena ispod tela brane su u toku, što je najveći projekat od početka rada Hidroelektrane, a njegova vrednost iznosi oko 6.300.000 KM (oko 3,2 miliona evra). Za naredni period najavljeno je održavanje pogonske spremnosti preduzeća da primi sve količine vode koja dolazi, kao i konkretizovanje aktivnosti oko izgradnje reverzibilne hidroelektrane Buk Bijela.

Pokretač privrede u RS

Preduzeće Hidroelektrane na Drini je veliki pokretač privrede u Višegradu, ali i u celoj Republici Srpskoj, izjavio je načelnik te opštine Mladen Đurević prilikom posete ovom hidroenergetskom objektu.

U okviru aktivnosti obilaska privrednih subjekata na području opštine Višegrad, opštinska delegacija prvo je posetila Hidroelektrane na Drini, preduzeća koje je sa 265 zaposlenih najveći privredni subjekat u toj opštini i šire.

„Želja nam je da u narednom periodu posetimo sve privredne subjekte na području opštine Višegrad s ciljem sagledavanja problema sa kojima se susreću svi preduzetnici, jer se, zahvaljujući njima, povećava budžet opštine“, rekao je Đurević i istakao da se iz ovog preduzeća veliki deo novca sliva u budžet opštine Višegrad.

Direktor preduzeća Hidroelektrane na Drini Mile Lakić prokomentarisao je ovom prilikom da saradnja sa opštinom nije bila kvalitetna u prethodnom periodu, ali da će se kao prvi čovek tog preduzeća potruditi da učini sve da se ona podigne na viši nivo. On je upoznao čelnike opštine sa problemima koje ima ovo preduzeće i obećao da će pomoći opštini Višegrad u svakom smislu.

Održivost hidroenergetskog potencijala Drine nedavno je bila tema radionice u organizaciji Ekonomske komisije za Evropu Ujedinjenih nacija (UNECE) kojoj su prisustvovali predstavnici Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

8. decembar 2016. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

8. decembar 2016. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

8. decembar 2016. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

8. decembar 2016. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu