Životna sredina

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

Svetski dan reciklaze

Foto: Shirley810 from Pixabay

Objavljeno

16.03.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

16.03.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Čovečanstvo troši prirodne resurse Zemlje alarmantnom brzinom i rizikuje da bez njih ostane u ne tako dalekoj budućnosti. U tom kontekstu, Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje “heroje reciklaže” (#RecyclingHeroes) – ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja za ekološku stabilnost planete i zeleniju budućnost za sve – a Globalna fondacija za reciklažu nagradiće deset takvih heroja iz celog sveta.

Najavljujući temu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže, koji se obeležava 18. marta, Globalna fondacija za reciklažu (Global Recycling Foundation) naglašava da je recikliranje ključni element cirkularne ekonomije, koji pomaže u zaštiti prirodnih resursa. Recikliranjem se svake godine speči preko 700 miliona tona emisija CO2, a predviđa se da će ta količina do 2030. porasti na milijardu tona.

“Nema sumnje da je reciklaža na prvoj liniji fronta u borbi za spas naše planete i čovečanstva,“ saopštila je Globalna fondacija za reciklažu. Podsetila je da je poslednja decenija bila najtoplija ikad zabeležena i da se svet suočava sa klimatskom krizom do sada neviđenih razmera.

Reciklaža je na prvoj liniji fronta u borbi za spas naše planete

“Ako ne napravimo značajne i brze promene, imaćemo dalji rast globalne temperature, topljenje polarnih kapa, požare na svim kontinentima i brzo uništavanje šuma,“ navodi se u saopštenju. Sve to direktno utiče na čovečanstvo tako što dovodi do porasta siromaštva i migracija, gubitka radnih mesta i ogromnih količina otpada.

Obeležavanje Svetskog dana reciklaže počelo je 2018. godine sa ciljem da se promoviše važnost reciklaže za očuvanje primarnih resursa Zemlje i sigurnu budućnost planete.

Cilj Svetskog dana reciklaže je da se liderima širom sveta stavi do znanja da je reciklaža suviše važna da ne bude globalno pitanje, kao i da je hitno potreban zajednički pristup reciklaži. Cilj je i da se ljudima širom planete skrene pažnja da o proizvodima koje koristimo treba da „razmišljamo kao o resursu, a ne kao o otpadu,” navodi Globalna fondacija za reciklažu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

16. mart 2024. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

co2 je co2 zero waste europe traži da se spaljivanje otpada uključi u eu ets

CO2 je CO2: Zero Waste Europe traži da se spaljivanje otpada uključi u EU ETS

16. mart 2024. - Spalionice bi mogle da postanu izvor energije sa najviše emisija CO2 kada se prestane sa upotrebom uglja, upozorava Zero Waste Europe

francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

16. mart 2024. - Veliko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda trebalo bi da pomogne očuvanju kvaliteta vode i biodiverziteta Dunava i Save

Pozar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

16. mart 2024. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom