x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

HEP objavio poziv za dodelu sredstava iz fonda ZelEn

30.05.2019. | Komentari: 0Autor:

Foto: zelen.hep.hr
HEP objavio poziv za dodelu sredstava iz fonda ZelEn

Hrvatska elektroprivreda (HEP) raspisala je javni poziv neprofitnim organizacijama i javnim ustanovama koje se brinu o osetljivim grupama stanovništva za dodelu ukupno 1 milion hrvatskih kuna (oko 135.000 evra) iz fonda ZelEn, koji se finansira prodajom električne energije dobijene isključivo iz obnovljivih izvora, navodi se na sajtu HEP-a.

ZelEn je električna energija dobijena isključivo iz obnovljivih izvora energije (OIE), registrovanih u sistemu garancije porekla. Proizvod je namenjen firmama koje su se odlučile za društveno odgovorno poslovanje, brigu o životnoj sredini i korišćenje električne energije iz obnovljivih izvora.

ZelEn je električna energija dobijena isključivo iz obnovljivih izvora energije, registrovanih u sistemu garancije porekla

Sredstva ostvarena prodajom ZelEna prikupljaju se u fond iz kog se finansiraju projekti iz oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti za potrebe ustanova koje se brinu o osjetljivim kategorijama stanovništva.

Kandidati moraju imati projektnu dokumentaciju za projekte energetske efikasnosti i uvođenja obnovljivih izvora energije sa sveobuhvatnim troškovnicima i projektantskom procenom investicije.

Prošle godine, na konkursu se dodeljivalo ukupno 1,5 miliona kuna (200.000 evra).

Prethodna tri ciklusa pomogla da se izbegne 68 tona emisija CO2 godišnje

U prethodna tri ciklusa podrške iz fonda ZelEn, sprovedeno je devet projekata ukupne vrednosti 2,4 miliona kuna (oko 323,000 evra), zahvaljujući kojima je potrošnja energije smanjena za oko 240.000 kWh i izbegnuta emisija 68 tona CO2 godišnje, navodi HEP.

Tokom 2018. godine, bilo je više od 130 kupaca električne energije ZelEn, što je omogućilo preduslove za raspisivanje najnovijeg javnog poziva, stoji u saopštenju.

Cena ZelEna je 20 evrocenti ili oko 1,5 kunu/MWh. Tako na primer, firma koja ima godišnju potrošnju 1 milion kWh platiće za ZelEn svega 1,497 kuna (oko 200 evra) više godišnje ili oko 125 kuna (oko 16.8 evra) više mesečno u odnosu na običnu električnu energiju, piše na sajtu ZelEna.

HEP za sada nudi ZelEn samo kupcima iz kategorije preuzetništva, ali je cilj da taj ekološki proizvod što pre bude dostupan i domaćinstvima, navodi se na sajtu ZelEna.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.