Električna energija

HEP objavio poziv za dodelu sredstava iz fonda ZelEn

Slovenija-podsticaji-grejanje-biomasa-subvencije-e-vozila

Foto: zelen.hep.hr

Objavljeno

30.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska elektroprivreda (HEP) raspisala je javni poziv neprofitnim organizacijama i javnim ustanovama koje se brinu o osetljivim grupama stanovništva za dodelu ukupno 1 milion hrvatskih kuna (oko 135.000 evra) iz fonda ZelEn, koji se finansira prodajom električne energije dobijene isključivo iz obnovljivih izvora, navodi se na sajtu HEP-a.

ZelEn je električna energija dobijena isključivo iz obnovljivih izvora energije (OIE), registrovanih u sistemu garancije porekla. Proizvod je namenjen firmama koje su se odlučile za društveno odgovorno poslovanje, brigu o životnoj sredini i korišćenje električne energije iz obnovljivih izvora.

ZelEn je električna energija dobijena isključivo iz obnovljivih izvora energije, registrovanih u sistemu garancije porekla

Sredstva ostvarena prodajom ZelEna prikupljaju se u fond iz kog se finansiraju projekti iz oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti za potrebe ustanova koje se brinu o osjetljivim kategorijama stanovništva.

Kandidati moraju imati projektnu dokumentaciju za projekte energetske efikasnosti i uvođenja obnovljivih izvora energije sa sveobuhvatnim troškovnicima i projektantskom procenom investicije.

Prošle godine, na konkursu se dodeljivalo ukupno 1,5 miliona kuna (200.000 evra).

Prethodna tri ciklusa pomogla da se izbegne 68 tona emisija CO2 godišnje

U prethodna tri ciklusa podrške iz fonda ZelEn, sprovedeno je devet projekata ukupne vrednosti 2,4 miliona kuna (oko 323,000 evra), zahvaljujući kojima je potrošnja energije smanjena za oko 240.000 kWh i izbegnuta emisija 68 tona CO2 godišnje, navodi HEP.

Tokom 2018. godine, bilo je više od 130 kupaca električne energije ZelEn, što je omogućilo preduslove za raspisivanje najnovijeg javnog poziva, stoji u saopštenju.

Cena ZelEna je 20 evrocenti ili oko 1,5 kunu/MWh. Tako na primer, firma koja ima godišnju potrošnju 1 milion kWh platiće za ZelEn svega 1,497 kuna (oko 200 evra) više godišnje ili oko 125 kuna (oko 16.8 evra) više mesečno u odnosu na običnu električnu energiju, piše na sajtu ZelEna.

HEP za sada nudi ZelEn samo kupcima iz kategorije preuzetništva, ali je cilj da taj ekološki proizvod što pre bude dostupan i domaćinstvima, navodi se na sajtu ZelEna.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

re source croatia konferencija ppa ugovori

Konferencija RE-Source Croatia: PPA ugovori su način da privreda dugoročno osigura fiksne cene struje

30. maj 2019. - Prvu regionalnu konferenciju o PPA ugovorima organizovali su Obnovljivi izvori energije Hrvatske u saradnji sa evropskom RE-Source platformom

mali-nuklearni-reaktori-smr-nuklearna-energija-nea

Agencija za nuklearnu energiju počela redovno praćenje razvoja malih modularnih reaktora

30. maj 2019. - Agencija za nuklearnu energiju je pokrenula publikaciju SMR Dashboard, koja prati razvoj i komercijalizaciju malih nuklearnih reaktora

Mostar dobija tri solarne elektrane

Mostar dobija tri velike solarne elektrane

30. maj 2019. - Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona dodelila je koncesije za izgradnju tri solarne elektrane na području Mostara

Plutajuće fotonaponski paneli mogu da naprave preokret u proizvodnji električne energije

Plutajući fotonaponski paneli bi mogli da naprave preokret u proizvodnji električne energije

30. maj 2019. - Najveća mana solarnih panela jeste što zauzimaju veliku površinu. Nova studija predlaže plutajuće fotonaponske panele kao rešenje