Konferencija 22 februar registracija - srpski
Električna energija

HEP objavio poziv za dodelu sredstava iz fonda ZelEn

Slovenija-podsticaji-grejanje-biomasa-subvencije-e-vozila

Foto: zelen.hep.hr

Objavljeno

30.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska elektroprivreda (HEP) raspisala je javni poziv neprofitnim organizacijama i javnim ustanovama koje se brinu o osetljivim grupama stanovništva za dodelu ukupno 1 milion hrvatskih kuna (oko 135.000 evra) iz fonda ZelEn, koji se finansira prodajom električne energije dobijene isključivo iz obnovljivih izvora, navodi se na sajtu HEP-a.

ZelEn je električna energija dobijena isključivo iz obnovljivih izvora energije (OIE), registrovanih u sistemu garancije porekla. Proizvod je namenjen firmama koje su se odlučile za društveno odgovorno poslovanje, brigu o životnoj sredini i korišćenje električne energije iz obnovljivih izvora.

ZelEn je električna energija dobijena isključivo iz obnovljivih izvora energije, registrovanih u sistemu garancije porekla

Sredstva ostvarena prodajom ZelEna prikupljaju se u fond iz kog se finansiraju projekti iz oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti za potrebe ustanova koje se brinu o osjetljivim kategorijama stanovništva.

Kandidati moraju imati projektnu dokumentaciju za projekte energetske efikasnosti i uvođenja obnovljivih izvora energije sa sveobuhvatnim troškovnicima i projektantskom procenom investicije.

Prošle godine, na konkursu se dodeljivalo ukupno 1,5 miliona kuna (200.000 evra).

Prethodna tri ciklusa pomogla da se izbegne 68 tona emisija CO2 godišnje

U prethodna tri ciklusa podrške iz fonda ZelEn, sprovedeno je devet projekata ukupne vrednosti 2,4 miliona kuna (oko 323,000 evra), zahvaljujući kojima je potrošnja energije smanjena za oko 240.000 kWh i izbegnuta emisija 68 tona CO2 godišnje, navodi HEP.

Tokom 2018. godine, bilo je više od 130 kupaca električne energije ZelEn, što je omogućilo preduslove za raspisivanje najnovijeg javnog poziva, stoji u saopštenju.

Cena ZelEna je 20 evrocenti ili oko 1,5 kunu/MWh. Tako na primer, firma koja ima godišnju potrošnju 1 milion kWh platiće za ZelEn svega 1,497 kuna (oko 200 evra) više godišnje ili oko 125 kuna (oko 16.8 evra) više mesečno u odnosu na običnu električnu energiju, piše na sajtu ZelEna.

HEP za sada nudi ZelEn samo kupcima iz kategorije preuzetništva, ali je cilj da taj ekološki proizvod što pre bude dostupan i domaćinstvima, navodi se na sajtu ZelEna.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija i Češka napuštaju ugalj do 2033.

Slovenija i Češka napuštaju ugalj najkasnije 2033. godine

14 јануара 2022 - Slovenija je usvojila Nacionalnu strategiju za prestanak upotrebe uglja najkasnije 2033, a istu godinu za izlazak je najavila nova češka vlada

Energetsko trziste Zapadnog Balkana integrise energetske tranzicije finansiranja

Energetsko tržište Zapadnog Balkana treba da se integriše radi lakše energetske tranzicije, finansiranja

14 јануара 2022 - Zajednički pristup zapadnobalkanskih zemalja olakšaće finansiranje zelene energije i napuštanje uglja, no izvori sredstava su još nedovoljni

Prekogranicna taksa na CO2 bi trebalo da se placa na jos vise proizvoda i godinu dana ranije

Prekogranična taksa EU na CO2 bi trebalo da se plaća na još više proizvoda i godinu dana ranije

13 јануара 2022 - Predlog da se proširi opseg i ubrza primena dolazi iz Evropskog parlamenta gde su u toku pregovori o ovoj naknada za zemlje van EU

he dabar dokapitalizacija het ers

ERS dokapitalizacijom planira da pribavi 218 miliona evra za HE Dabar

13 јануара 2022 - U javnosti su se pojavile informacije da dokapitalizacija predstavlja privatizaciju Elektroprivrede Republike Srpske