Energetska efikasnost

HEP će angažovati konsultanta za modernizaciju EL-TO Zagreb

HEP ce angazovati konsultanta za modernizaciju EL-TO Zagreb

Slika: Pixabay

Objavljeno

21.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Hrvatska elektroprivreda (HEP) objavili su javni poziv za prikupljanje pisma o zainteresovanosti za ulogu konsultanta (owners engineer), koji će pomoći HEP-u u izgradnji elektrane sa kombinovanom proizvodnjom toplotne i električne energije EL-TO Zagreb.

Procenjuje se da će ugovor biti vredan oko dva miliona evra, a finansiranje obezbeđuje EBRD.

Projekat nadogradnje obuhvata rekonstrukciju i modernizaciju EL-TO Zagreb-a, po sistemu ključ u ruke, sa snagom za električnu energiju od 90 do 150 MW i snagom za toplotnu energiju od 80 do 120 MWt.

„Konsultant će pomagati HEP-u, koji je poslodavac, u reviziji projekta, nadgledanju i koordinaciji inženjerskih poslova, izgradnji, inspekciji, testiranju, puštanju u rad i preuzimanju kogenerativnog postrojenja EL-TO Zagreb i pratećih objekata, uključujući vezu sa postojećom elektranom i sistemima, koji će biti izgrađeni po sistemu ključ u ruke, kako bi se osigurala realizacija projekta, u skladu sa konsultantskim ugovorom“, navodi se u javnom pozivu EBRD-a.

Očekuje se da posao počne u drugoj polovini 2018. godine, a procena je da će trajati oko 38 meseci koliko je rok za realizaciju ugovora ključ u ruke. Namera je i da konsultant bude angažovan i u periodu od dve godine, koliko je period prijave kvarova (Defects Notification Period), u zavisnosti od procene HEP.

Osnovna namena EL-TO Zagreb biće proizvodnja toplotne energije, dok će proizvodnja električne energije biti podređena proizvodnji toplote.

„Novo postrojenje će biti glavno postrojenje za daljinsko grejanje. Proizvodnja električne energije će biti sekundarna, a novi blok će u potpunosti biti prilagođen zahtevima vezanim za toplotnu energiju. Procenat efikasnosti trebalo bi da bude 90 odsto. Gorivo za novi kogenerativni blok biće prirodni gas“, navodi se u „Netehničkom pregledu za zamenu bloka A novim kogenerativnim blokom u EL-TO Zagreb.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

21. novembar 2017. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

21. novembar 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

21. novembar 2017. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

21. novembar 2017. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.