Energetska efikasnost

HEP će angažovati konsultanta za modernizaciju EL-TO Zagreb

HEP ce angazovati konsultanta za modernizaciju EL-TO Zagreb

Slika: Pixabay

Objavljeno

21.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Hrvatska elektroprivreda (HEP) objavili su javni poziv za prikupljanje pisma o zainteresovanosti za ulogu konsultanta (owners engineer), koji će pomoći HEP-u u izgradnji elektrane sa kombinovanom proizvodnjom toplotne i električne energije EL-TO Zagreb.

Procenjuje se da će ugovor biti vredan oko dva miliona evra, a finansiranje obezbeđuje EBRD.

Projekat nadogradnje obuhvata rekonstrukciju i modernizaciju EL-TO Zagreb-a, po sistemu ključ u ruke, sa snagom za električnu energiju od 90 do 150 MW i snagom za toplotnu energiju od 80 do 120 MWt.

„Konsultant će pomagati HEP-u, koji je poslodavac, u reviziji projekta, nadgledanju i koordinaciji inženjerskih poslova, izgradnji, inspekciji, testiranju, puštanju u rad i preuzimanju kogenerativnog postrojenja EL-TO Zagreb i pratećih objekata, uključujući vezu sa postojećom elektranom i sistemima, koji će biti izgrađeni po sistemu ključ u ruke, kako bi se osigurala realizacija projekta, u skladu sa konsultantskim ugovorom“, navodi se u javnom pozivu EBRD-a.

Očekuje se da posao počne u drugoj polovini 2018. godine, a procena je da će trajati oko 38 meseci koliko je rok za realizaciju ugovora ključ u ruke. Namera je i da konsultant bude angažovan i u periodu od dve godine, koliko je period prijave kvarova (Defects Notification Period), u zavisnosti od procene HEP.

Osnovna namena EL-TO Zagreb biće proizvodnja toplotne energije, dok će proizvodnja električne energije biti podređena proizvodnji toplote.

„Novo postrojenje će biti glavno postrojenje za daljinsko grejanje. Proizvodnja električne energije će biti sekundarna, a novi blok će u potpunosti biti prilagođen zahtevima vezanim za toplotnu energiju. Procenat efikasnosti trebalo bi da bude 90 odsto. Gorivo za novi kogenerativni blok biće prirodni gas“, navodi se u „Netehničkom pregledu za zamenu bloka A novim kogenerativnim blokom u EL-TO Zagreb.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vrednost agrosolarnog tržišta do 2030. biće 9,3 milijarde dolara

Tržište agrosolara na putu da 2031. dostigne 9,3 milijarde dolara

21. novembar 2017. - Broj ljudi na zemlji raste, čime pitanja proizvodnje hrane i energije postaju ključna. U novoj analizi se za rešenje nudi agrosolar.

Medeja Loncar Odrzivi razvoj Siemens trosak investicija buducnost

Održivi razvoj za Siemens nije trošak, već investicija u budućnost

21. novembar 2017. - Uvođenje cirkularne ekonomije Srbiji može da donese 30.000 novih radnih mesta, izjavila je direktorka kompanije Siemens Srbija Medeja Lončar

solarni podkast balkan green energy news prva epizoda

Prva epizoda solarnog podkasta: najteže je prošlo, instalacija solarnih panela će se samo ubrzavati

21. novembar 2017. - Podkast Sve što ste želeli da znate o solarnim panelima, a niste imali koga da pitate dao je odgovore na brojna pitanja građana

Ogromni potencijali ponovne upotrebe viška toplotne energije

Ogromni potencijali korišćenja otpadne toplotne energije

21. novembar 2017. - Neiskorišćena toplotna energija bi mogla da pokrije potrebe za grejanjem i toplom vodom u svim stambenim i zgradama u sektoru usluga u EU