Energetska efikasnost

HEP će angažovati konsultanta za modernizaciju EL-TO Zagreb

HEP ce angazovati konsultanta za modernizaciju EL-TO Zagreb

Slika: Pixabay

Objavljeno

21.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Hrvatska elektroprivreda (HEP) objavili su javni poziv za prikupljanje pisma o zainteresovanosti za ulogu konsultanta (owners engineer), koji će pomoći HEP-u u izgradnji elektrane sa kombinovanom proizvodnjom toplotne i električne energije EL-TO Zagreb.

Procenjuje se da će ugovor biti vredan oko dva miliona evra, a finansiranje obezbeđuje EBRD.

Projekat nadogradnje obuhvata rekonstrukciju i modernizaciju EL-TO Zagreb-a, po sistemu ključ u ruke, sa snagom za električnu energiju od 90 do 150 MW i snagom za toplotnu energiju od 80 do 120 MWt.

„Konsultant će pomagati HEP-u, koji je poslodavac, u reviziji projekta, nadgledanju i koordinaciji inženjerskih poslova, izgradnji, inspekciji, testiranju, puštanju u rad i preuzimanju kogenerativnog postrojenja EL-TO Zagreb i pratećih objekata, uključujući vezu sa postojećom elektranom i sistemima, koji će biti izgrađeni po sistemu ključ u ruke, kako bi se osigurala realizacija projekta, u skladu sa konsultantskim ugovorom“, navodi se u javnom pozivu EBRD-a.

Očekuje se da posao počne u drugoj polovini 2018. godine, a procena je da će trajati oko 38 meseci koliko je rok za realizaciju ugovora ključ u ruke. Namera je i da konsultant bude angažovan i u periodu od dve godine, koliko je period prijave kvarova (Defects Notification Period), u zavisnosti od procene HEP.

Osnovna namena EL-TO Zagreb biće proizvodnja toplotne energije, dok će proizvodnja električne energije biti podređena proizvodnji toplote.

„Novo postrojenje će biti glavno postrojenje za daljinsko grejanje. Proizvodnja električne energije će biti sekundarna, a novi blok će u potpunosti biti prilagođen zahtevima vezanim za toplotnu energiju. Procenat efikasnosti trebalo bi da bude 90 odsto. Gorivo za novi kogenerativni blok biće prirodni gas“, navodi se u „Netehničkom pregledu za zamenu bloka A novim kogenerativnim blokom u EL-TO Zagreb.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija INEKP 2030 ciljati smanjenje emisija 40 3

Srbija će u INEKP-u za 2030. ciljati smanjenje emisija od 40,3 odsto

27 јула 2022 - Srbija je predstavila preliminarne ciljeve za integrisani nacionalni energetski i klimatski plan pred pokretanje javne rasprave

Mala i srednja preduzeca BiH prijave subvencije energetsku efikasnost zelenu energiju

Mala i srednja preduzeća u BiH mogu da se prijave za subvencije za energetsku efikasnost, zelenu energiju

19 јула 2022 - MSP u Bosni i Hercegovini mogu do 12. avgusta da se prijave za sufinansiranje za energetsku efikasnost, obnovljive izvore i energetske preglede

Fond zeleni razvoj 2021 rekordni rast

Fond za zeleni razvoj 2021. ostvario rekordni rast

13 јула 2022 - GGF je objavio da je 2021. ostvario najveći neto rast svog portfelja do sada, na 1,3 milijarde evra u zelenim zajmovima

Slovenija upozorila potrosace gasnu krizu

Slovenija upozorila potrošače na gasnu krizu

12 јула 2022 - Snabdevanje gasom u Sloveniji je nesmetano, ali Agencija za energiju upozorava na poremećaje ukoliko se smanje isporuke iz Rusije