OIE

Grčki PPC potpisuje sporazum sa Kineskom razvojnom bankom

Slika: PPC Renewables

Objavljeno

31.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Kineska razvojna banka (CDB) i Public Power Corporation (PPC) potpisaće u subotu 9. septembra u Solunu memorandum o razumevanju tokom konferencije „Investicione mogućnosti u jugoistočnoj Evropi – Trendovi i izazovi u energetskom sektoru“.

Konferenciju organizuje PPC u okviru 82. Međunarodnog sajma u Solunu (TIF). Na konferenciji će govoriti ministar energetike Giorgos Stathakis, ambasador Kine u Grčkoj Zou Ksiaoli, šef predstavništva Evropske komisije u Grčkoj Panos Karvounis i predstavnici kompanija i banaka iz Kine i jugoistočne Evrope.

Pre nekoliko dana PPC Renewables, 100 odsto u vlasništvu PPC, i Sumec Group, članica China National Machinery Industry Corporation (Sinomach), u čijem sastavu je i kompanija CMEC, potpisali su Memorandum o razumevanju u sedištu PPC u Atini.

“Memorandum o razumevanju se odnosi na razvoj projekata obnovljive energije u Grčkoj i regionu, kao i pružanje energetskih usluga, posebno u oblasti energetske efikasnosti, sektoru u kojem Sumec poseduje veliko iskustvo”, navedeno je u saopštenju PPC.

Potpisivanju su prisustvovali Manolis Panagiotakis, izvršni direktor PPC, Ilias Monaholias, CEO PPC Renewables, i Cai Jibo, predsednik Sumec Group. Tu je bio i Liu Huifeng, predstavnik kompanije Sinosure (China Export & Credit Insurance Co), kompanije za osiguranje investicija.

Zvaničnici Sumec su na ceremoniji istakli da kineska kompanija namerava da Grčka bude operativna baza za širi region.

Panagiotakis, šef PPC, istakao je značaj saradnje između PPC Renewables i Sumec. On je naglasio da će PPC u potpunosti podržati inicijativu, i nagovestio partnerstvo između PPC i Sumec.

Šest kvalifikovanih ponuda za elektrane na geotermalu energiju

PPC je 24. avgusta objavio da se šest zainteresovanih učesnika kvalifikovalo za fazu B izbora strateškog partnera za proizvodnju električne energije iz geotermalnih elektrana. Ukupno je bilo sedam ponuda koje su blagovremeno dostavljene.

Kvalifikovali su se: Enel Green Power Hellas SA (Grčka), Helector SA (Grčka), Storengy (Francuska), KS Orka Renewables Pte Ltd. (Singapur), Zorlu Enerji Elektrik Uterim AS- Turboden SpA (Turska / Italija) i Terna Energy SA – Terna Aioliki Xserovouniou SA (Grčka).

PPC želi da utrostruči proizvodne kapacitete na geotermalnu energiju.

Partneri za vetroelektrane

PPC Renewables je 23. avgusta saopštio da traži partnera za izgradnju 12 vetroelektrana na više lokacija širom zemlje. Kompanija je objavila tri tendera za izgradnju, upravljanje i održavanje  vetroelektrana u periodu od 14 godina.

Prema planovima PPC Renewables, 12 vetroelektrana će biti na nekoliko grčkih ostrva u Egejskom moru i imati ukupnu instalisanu snagu od 31,8 MV.

Grčka i Kina

U julu prošle godine Kineska razvojna banka i Banka Grčke potpisali su memorandum o razumevanju. Memorandum predviđa promociju bilateralnih odnosa i ekonomsku i trgovinsku saradnju između Kine i Grčke.

U februaru ove godine predsednik Kineske razvojne banke Hu Huaibang izjavio je da jedan od najvećih svetskih razvojnih zajmodavaca, vidi Evropu i njeno širenje na međunarodna tržišta kao prioritet, dodajući da je formirala specijalan fond za finansiranje preduzeća u nekoliko evropskih zemalja, uključujući i Grčku.

PPC Renewables proizvodi električnu energiju bez štetnog uticaja na životnu sredinu sa projektima ukupne snage veće od 330 MW u različitim fazama razvoja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

31. avgust 2017. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

31. avgust 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

31. avgust 2017. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

31. avgust 2017. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine