OIE

Grčki PPC potpisuje sporazum sa Kineskom razvojnom bankom

Slika: PPC Renewables

Objavljeno

31.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Kineska razvojna banka (CDB) i Public Power Corporation (PPC) potpisaće u subotu 9. septembra u Solunu memorandum o razumevanju tokom konferencije „Investicione mogućnosti u jugoistočnoj Evropi – Trendovi i izazovi u energetskom sektoru“.

Konferenciju organizuje PPC u okviru 82. Međunarodnog sajma u Solunu (TIF). Na konferenciji će govoriti ministar energetike Giorgos Stathakis, ambasador Kine u Grčkoj Zou Ksiaoli, šef predstavništva Evropske komisije u Grčkoj Panos Karvounis i predstavnici kompanija i banaka iz Kine i jugoistočne Evrope.

Pre nekoliko dana PPC Renewables, 100 odsto u vlasništvu PPC, i Sumec Group, članica China National Machinery Industry Corporation (Sinomach), u čijem sastavu je i kompanija CMEC, potpisali su Memorandum o razumevanju u sedištu PPC u Atini.

“Memorandum o razumevanju se odnosi na razvoj projekata obnovljive energije u Grčkoj i regionu, kao i pružanje energetskih usluga, posebno u oblasti energetske efikasnosti, sektoru u kojem Sumec poseduje veliko iskustvo”, navedeno je u saopštenju PPC.

Potpisivanju su prisustvovali Manolis Panagiotakis, izvršni direktor PPC, Ilias Monaholias, CEO PPC Renewables, i Cai Jibo, predsednik Sumec Group. Tu je bio i Liu Huifeng, predstavnik kompanije Sinosure (China Export & Credit Insurance Co), kompanije za osiguranje investicija.

Zvaničnici Sumec su na ceremoniji istakli da kineska kompanija namerava da Grčka bude operativna baza za širi region.

Panagiotakis, šef PPC, istakao je značaj saradnje između PPC Renewables i Sumec. On je naglasio da će PPC u potpunosti podržati inicijativu, i nagovestio partnerstvo između PPC i Sumec.

Šest kvalifikovanih ponuda za elektrane na geotermalu energiju

PPC je 24. avgusta objavio da se šest zainteresovanih učesnika kvalifikovalo za fazu B izbora strateškog partnera za proizvodnju električne energije iz geotermalnih elektrana. Ukupno je bilo sedam ponuda koje su blagovremeno dostavljene.

Kvalifikovali su se: Enel Green Power Hellas SA (Grčka), Helector SA (Grčka), Storengy (Francuska), KS Orka Renewables Pte Ltd. (Singapur), Zorlu Enerji Elektrik Uterim AS- Turboden SpA (Turska / Italija) i Terna Energy SA – Terna Aioliki Xserovouniou SA (Grčka).

PPC želi da utrostruči proizvodne kapacitete na geotermalnu energiju.

Partneri za vetroelektrane

PPC Renewables je 23. avgusta saopštio da traži partnera za izgradnju 12 vetroelektrana na više lokacija širom zemlje. Kompanija je objavila tri tendera za izgradnju, upravljanje i održavanje  vetroelektrana u periodu od 14 godina.

Prema planovima PPC Renewables, 12 vetroelektrana će biti na nekoliko grčkih ostrva u Egejskom moru i imati ukupnu instalisanu snagu od 31,8 MV.

Grčka i Kina

U julu prošle godine Kineska razvojna banka i Banka Grčke potpisali su memorandum o razumevanju. Memorandum predviđa promociju bilateralnih odnosa i ekonomsku i trgovinsku saradnju između Kine i Grčke.

U februaru ove godine predsednik Kineske razvojne banke Hu Huaibang izjavio je da jedan od najvećih svetskih razvojnih zajmodavaca, vidi Evropu i njeno širenje na međunarodna tržišta kao prioritet, dodajući da je formirala specijalan fond za finansiranje preduzeća u nekoliko evropskih zemalja, uključujući i Grčku.

PPC Renewables proizvodi električnu energiju bez štetnog uticaja na životnu sredinu sa projektima ukupne snage veće od 330 MW u različitim fazama razvoja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

woodburn hrvatska PPA

Woodburn potpisao PPA ugovor sa automobilskom firmom 

31. avgust 2017. - Češka firma sklopila je ugovor o otkupu električne energije (eng. PPA) sa automobilskom kompanijom Magna International

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

31. avgust 2017. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva

statkraft neoen hrvatska Arnaud Bellange Christophe Desplats-Redier

Statkraft preuzeo projekte firme Neoen u Hrvatskoj

31. avgust 2017. - Kako je za Balkan Green Energy News rekao Arno Belanže, direktor norveške kompanije za Hrvatsku i Francusku, reč je o desetak projekata

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

31. avgust 2017. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost