OIE

Grčka, Hrvatska u svetskom vrhu po privlačnosti za ulaganja u energetsku tranziciju

Grcka, Hrvatska svetskom vrhu privlacnosti ulaganja energetsku tranziciju

Foto: Rodrigo Kugnharski on Unsplash

Objavljeno

28.12.2021.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.12.2021.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Blumbergov izveštaj Climatescope je proglasio Grčku šestom u svetu na svojoj rang-listi najboljih destinacija za investicije u sektoru električne energije iz obnovljivih izvora, a Hrvatska je šesnaesta. Obe zemlje se kotiraju visoko i na sveobuhvatnoj listi privlačnosti za ulaganja u energetsku tranziciju.

Iako je zbog pandemije korona virusa bio očekivan oštar pad u proizvodnji električne energije, u svetu je 2020. godine proizvodnja struje smanjena samo 0,2 odsto, objavio je BloombergNEF (BNEF) u svom izveštaju Climatescope o energetskoj tranziciji. Dokument sadrži detaljne informacije o 136 tržišta.

Ulaganja u projekte i infrastrukturu na polju obnovljivih izvora energije, elektrifikovanog transporta i elektrifikovanih sistema za proizvodnju toplotne energije uzletela su 2020. godine 11 odsto. Obnovljivi izvori su činili 60 procenata, a iznos investicija u toj kategoriji se u proteklih šest godina nije mnogo menjao.

Udeo vetroturbina u proizvodnji je bio šest odsto, a solarnih elektrana tri procenta, i nije se promenio na godišnjem nivou, ali učinak pripisan tim dvema tehnologijama je povećan 15 odnosno 11 odsto u apsolutnim brojkama. Fotonaponska postrojenja su činila 46 odsto neto novih kapaciteta, što je daleko više od svih ostalih izvora, a na vetar odlazi 23 procenta. U izveštaju stoji da je rast u sektoru uglja nastavio da usporava.

Grčka u stabilnom vođstvu u Jugoistočnoj Evropi

U regionu kojeg prati Balkan Green Energy News, Grčka je 2020. bila u jakoj prednosti u oblasti obnovljive energije. Između ostalog, bila je osma u svetu po udelu domaće proizvodnje struje iz solara, koji je iznosio skoro jednu trećinu. Međutim, kada je reč o ukupnim investicijama u zelenu energiju, Turska je sa 4,7 milijardi dolara bila 14. na globalnom nivou, a na istoj poziciji je i kada se sabere proteklih pet godina.

Turska je prošle godine bila 14. na svetu po ukupnim ulaganjima u obnovljive izvore

Climatescope uključuje aktuelnu listu najboljih destinacija za ulaganja u električnu energiju iz obnovljivih izvora. Grčka je na šestom mestu na svetu, dok je Hrvatska šesnaesta. Od ostalih balkanskih zemalja obuhvaćenih izveštajem, Severna Makedonija je 21, a slede Albanija (33), Turska (34), Slovenija (40), Bugarska (66), Srbija (77), Rumunija (82) i Bosna i Hercegovina (100).

Slovenija najbolja na Balkanu u kategoriji transporta

Što se tiče ukupne ocene uslova za investicije u energetsku tranziciju, u koju ulaze i transport i zgradarstvo, Grčka je zauzela najbolju, 12. poziciju, a Hrvatska je 23. po redu. Zatim idu Slovenija (28), Severna Makedonija (32), Rumunija (41), Bugarska (46), Albanija (59), Srbija (66), Turska (67) i BiH (86).

U transportu se najbolje plasirala Slovenija, na broju 18, tek jedan korak ispred Grčke. U tom sektoru Rumunija ima prilično dobru poziciju – 24. je, a na začelju je Turska, tek 120. po redu.

U kategoriji zgradarstva je na spisku samo 56 tržišta. U Jugoistočnoj Evropi je na najvišem nivou Grčka, 20. na listi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

28. decembar 2021. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

28. decembar 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

28. decembar 2021. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

28. decembar 2021. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije