Intervju

Građani Zapadnog Balkana uz pomoć GEFF programa napravili važan korak u ozelenjavanju stambenog sektora

GEFF Zapadni Balkan energetska efikasnost intervju

Photo: Balkan Green Energy News

Objavljeno

27.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Nakon četiri godine i više od devet hiljada domaćinstava koja su unapredila energetsku efikasnost, Kreditna linija za zeleno finansiranje za Zapadni Balkan (WB GEFF program) potvrda je da su građani ovog regiona, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj i partnerskih organizacija, napravili važan korak u pravcu dekarbonizacije i ozelenjavanja stambenog sektora.  Ta aktivnost snažan je podsticaj daljim naporima u ostvarivanju Zelene agende za Zapadni Balkan.

Uspeh koji je ostvario WB GEFF program u pionirskoj regionalnoj inicijativi Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), njenih partnera i građana regiona, dobar je primer da se dekarbonizacija, zelena ekonomija i održiva energetika same po sebi  nameću kao rešenje i pravac razvoja, čak i u sredinama, kao što je region Zapadnog Balkana, koji po ekonomskoj snazi značajno kaskaju iza EU članica.

U potrazi za ključem uspeha ovog programa, razgovarali smo sa Violetom Kogalniceanu iz Energetske zajednice, Aleksandrom Vukosavljević iz EBRD-a i Richardom Masom, iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan, čije organizacije su deo GEFF-a od samog početka. Zajedno su radili na osmišljavanju inicijative, a sada govore o naučenim lekcijama i planiraju dalje korake.

Energetska efikasnost je tvrd orah

“Unapređenje energetske efikasnosti u stambenom sektoru tvrd je orah čak i u Evropskoj uniji, a još više je to slučaj na Zapadnom Balkanu,” rekla nam je Violeta Kogalniceanu, rukovodilac sektora za infrastrukturu i energetsku efikasnost u Sekretarijatu Energetske zajednice.

Ona je govoreći o rezultatima GEFF kreditne linije u protekle četiri godine ukazala da energetska efikasnost u domaćinstvima igra suštinsku ulogu u tranziciji regiona ka zelenoj ekonomiji, ali i da je za postizanje dobrog rezultata važno angažovanje i podrška većeg broja aktera: građana, države, finansijskih institucija, ali i donatora.

“Ozelenjavanje stambenog sektora na Zapadnom Balkanu za nas kao banku veoma je važno,” istakla je na samom početku razgovora Aleksandra Vukosavljević, direktorka u EBRD-u za finansijske institucije na Zapadnom Balkanu i Istočnoj Evropi.

Ona je podvukla da je uspeh koji je postignut u dekarbonizaciji stambenog sektora kroz WB GEFF, došao kao rezultat četvorogodišnjeg rada.

Prva stambena zgrada u regionu na kojoj je unapređena energetsku efikasnost preko GEFF programa – posle rekonstrukcije potprošnja energije u zgradi smanjena je za čak 45 odsto

“Prevedeno u cifre, 45 miliona evra investirano je u primenu energetski efikasnih tehnologija u preko 9 hiljada domaćinstava širom regiona, koja su na ovaj način smanjila potrošnju energije i račune, unapredila kvalitet života, ali i smanjila uticaj na životnu sredinu”, objasnila je Vukosavljević.

Ona je ukazala i da su zahvaljujući primeni energetski efikasnih tehnologija domaćinstva smanjila emisije CO2 za 12 hiljada tona godišnje, što je ekvivalent uklanjanju 7.700 automobila sa ulice.

Važno je da građani budu informisani i edukovani

Pre nego što je lansiran WB GEFF program 2017. godine, o energetskoj efikasnosti u regionu Zapadnog Balkana se uglavnom govorilo u sklopu razvojnih projekata koji su fokus imali na donošenju regulative i edukaciji donosioca odluka.  Građani o unapređenju energetske efikasnosti ili nisu mnogo razmišljali ili su čekali da ono što je na zapadu i razvijenoj Evropi praksa, postane dostupno i u regionu, ali ne samo kao praksa, već i finansijski.

“Danas su građani definitivno mnogo više svesni mogućnosti u oblasti unapređenja energetske efikasnosti nego što je to bio slučaj ranije”, objasnila je Kogalniceanu. Nama je to jasno kada vidimo kako se povećava broj banaka koje se uključuju u GEFF program, ali i kroz povećanje broja klijenata koji koriste ovu kreditnu liniju.

Jedan od važnih faktora koji je doprineo popularnosti GEFF-a u čitavom regionu je i finansijski podsticaj u vidu granta do 20% od vrednosti opreme i materijala za renoviranje. Evropska unija je do sada donirala građanima regiona ukupno 8 miliona evra za investicije domaćinstava u zelene tehnologije, a preostali deo granta iznosi 19 miliona evra.

Iako je grant važan element programa i sigurno je doprineo dobrom rezultatu, ukazala je Kogalniceanu, ceo paket koji je GEFF ponudio, a to je tehnička pomoć u pripremi projekta, dijalog o politikama, kampanja za podizanje svesti, pomoć u odabiru opreme i materijala kroz Tehnološki selektor, učinili  su da ovaj program nađe svoj put ka onima kojima je i namenjen.

Partnerstvo i sinergija za uspešan rezultat

WB GEFF program temelji se na partnerstvu i sinergiji organizacija koje u njemu učestvuju. Vukosavljević je objasnila da je partnerstvo jedna od osnovnih vrednosti EBRD-a i da je danas posebno važna koordinacija između svih učesnika u razvojnom finanijskom sistemu da bi se obezbedila snažna podrška zelenom oporavku od Covid-19 pandemije.

Dušan Stojković, vlansnik kuće iz Srbije investirao je preko GEFF programa u izolaciju i PVC stolariju 

O partnerstvu na programu svedoči i Violeta Kogalniceanu: “Kada smo Sektretarijat i ja lično, kao deo kordinacione grupe za energetsku efikasnost, pomagali EBRD-u u ranim fazama razvoja ovog programa u izradi marketing studije koja je trebalo da proceni potencijal regiona za ovu vrstu programa, ali i investicione potrebe u vezi sa njim,” priseća se Kogalniceanu, “to je za nas bio veoma važan zadatak. GEFF program je investicioni program koji služi da podstakne ambijent za unapređenje energetske efikasnosti, a Sekretarijat je obezbedio pravnu i regulatornu podršku za njegovu implementaciju, te naša saradnja predstavlja jedan vid međusobne podrške.”

WB GEFF je osmišljen i implementiran u bliskom partnerstvu sa Evropskom unijom, koja je obezbedila grantove građanima, Vladom Austrije, koja je podržala program kroz sredstva namenjena tehničkoj pomoći, kao i drugim bilateralnim donatorima Investicionog okvira za Zapadni Balkan, koji takođe podržava program.

EBRD blisko sarađuje sa Energetskom zajednicom i na GEFF programu, kao i na drugim inicijativama koje su deo REEP programa (Regional Energy Efficiency Programme).

Takođe, kroz ovaj program Banka je uspostavila saradnju sa oko 20 lokalnih banaka i preko 4 hiljade proizvođača i prodavaca energetski efikasnih tehnologija, opreme i materijala iz čitavog regiona. Svi oni su predstavljeni u GEFF Tehnološkom selektoru, a uslov da se tamo nađu je da ispunjavaju standarde o efikasnosti koje je Banka propisala.

Kogalniceanu je možda najbolje objasnila ulogu EBRD-a kada je rekla da Banka u okviru ove kreditne linije podržava i lokalne banke i proizvođače i trgovce opremom i klijente i neka je vrsta “tihog partnera” čija podrška nije uvek vidljiva, ali zato pravi pozitivnu razliku.

WB GEFF važna podrška dekarbonizaciji regiona i Zelenoj Agendi

U svetlu inicijative da region Zapadnog Balkana ostvari ciljeve predviđene Zelenom agendom za Zapadni Balkan, WB GEFF program dolazi kao dobar primer prakse za dekarbonizaciju ekonomije kroz rad sa građanima na unapređenju energetske efikasnosti njihovih domova.

Richard Masa, rukovodilac sektora u Investicionom okviru za Zapadni Balkan, sumirajući učešće Evropske unije u ovom programu naveo je reči predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen koja je na Berlinskom samitu u julu ove godine podsetila da se Zapadni Balkan priključuje Uniji koja se i sama menja, te da ovaj region treba da bude uključen u aktuelne EU inicijative, a pre svega u Zeleni dogovor kroz Zelenu agendu za Zapadni Balkan.

On je podsetio da je interes EU da njeni najbliži susedi kao buduće članice uhvate voz zelene tranzicije na vreme i dodao da je ovo sve još važnije u kontekstu trenutne borbe protiv pandemije korona virusa u kojoj su izgradnja budućnosti koja je otporna dve najvažnije stvari.

Maša je ukazao da bi se Zelena agenda za Zapadni Balkan mejnstrimovala presudne dve stvari: prva je da region prigrli promenu i da sve relevante javnosti razumeju da je u njihovom interesu da izazove održivog razvoja i otpornosti pretvore u prilike baš kroz ovu Zelenu agendu.

Naglasio je i da sa početkom implementacije treba krenuti što pre, a da na ovom poslu već radi Savet za regionalnu saradnju uz podršku DG NEAR.

Imajući u vidu da se WB GEFF program nastavlja i da je obezbeđeno ukupno 135 miliona evra, naši sagovornici su se složili da očekuju da će na talasu dosadašnjeg uspeha ovaj program pružiti značajnu podršku ostvarivanju Zelene agende za Zapadni Balkan, a da će važni nosioci rezultata biti upravo građani regiona.

 

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

27. septembar 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

27. septembar 2021. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

27. septembar 2021. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

27. septembar 2021. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike