Životna sredina

Građani traže zabranu reklamiranja, sponzorisanja za fosilna goriva u EU

Gradani traze zabranu reklamiranja sponzorisanja fosilna goriva EU

Slika: Vinson Tan ( 楊 祖 武 ) from Pixabay

Objavljeno

17.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija je registrovala evropsku građansku inicijativu koja poziva da se zabrani reklamiranje fosilnih goriva i svih vozila u tom sektoru, pa čak i da kompanije koje se bave ovom delatnošću ne mogu da sponzorišu sportske i naučne događaje i aktivnosti.

Grupa Ban Fossil Fuel Advertising and Sponsorships (Zabranimo reklamiranje i sponzorstva za fosilna goriva) pozvala je Evropsku komisiju da predloži zakonska rešenja koja bi obuhvatila aktivnosti kao što su eksploatacija, rafinisanje, proizvodnja, snabdevanje, distribucija i prodaja, ali i sva vozila koja koriste takva goriva osim onih koja služe za prevoz od opšteg ekonomskog interesa.

Ona je upravo dobila status evropske građanske inicijative (ECI). Traži da se zabrana reklamiranja i sponzorisanja primeni kako na internetu tako i u tradicionalnim medijima, na posterima i bilbordima i u zatvorenim prostorima, i to u sportu, obrazovanju, nauci, na javnim kao i medijskim događajima koje organizuje treća strana.

Organizatori su pojasnili da inicijativa za ograničenja za fosilna goriva važi za naftu, fosilni gas i ugalj.

Sledeći korak je prikupljanje milion potpisa

Evropska komisija je utvrdila da ovaj ECI zadovoljava pravne uslove i odlučila da ga registruje. Ukoliko grupa u roku od godinu dana skupi milion potpisa iz barem sedam država članica EU, komisija je obavezna da odluči da li će postupiti po zahtevu i da obrazloži stav.

Predlog zabrane se odnosi na letelice, vozila i plovila

Izvršno telo Evropske unije je do sada registrovalo 79 ECI-jeva i odbilo da prizna 26 onih koji nisu zadovoljili uslove.

Paralela sa duvanom

Grupa Ban Fossil Fuel Advertising and Sponsorships saopštila je da bi se zabrana odnosila na reklamiranje fosilnih goriva i firmi aktivnih u toj delatnosti kao i na vozila, letelice i plovila na takav pogon. Ovaj sektor je uporedila sa duvanom i ograničenjima vezanim za njega.

„Ovaj zakonodavni paket bi povećao svest javnosti o proizvodima i tehnologijama koji su odgovorni za klimatske promene i drugu štetu po životnu sredinu i zdravlje. Kao takav, bio bi usmeren ka ostvarivanju ciljeva politike EU prema životnoj sredini i zaštiti potrošača, putem harmonizacije propisa o reklamiranju fosilnih goriva i sponzorstvima povezanim s njima“, poručila je.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

17. jun 2021. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

17. jun 2021. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

17. jun 2021. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

17. jun 2021. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena