Životna sredina

Građani traže zabranu reklamiranja, sponzorisanja za fosilna goriva u EU

Gradani traze zabranu reklamiranja sponzorisanja fosilna goriva EU

Slika: Vinson Tan ( 楊 祖 武 ) from Pixabay

Objavljeno

17.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija je registrovala evropsku građansku inicijativu koja poziva da se zabrani reklamiranje fosilnih goriva i svih vozila u tom sektoru, pa čak i da kompanije koje se bave ovom delatnošću ne mogu da sponzorišu sportske i naučne događaje i aktivnosti.

Grupa Ban Fossil Fuel Advertising and Sponsorships (Zabranimo reklamiranje i sponzorstva za fosilna goriva) pozvala je Evropsku komisiju da predloži zakonska rešenja koja bi obuhvatila aktivnosti kao što su eksploatacija, rafinisanje, proizvodnja, snabdevanje, distribucija i prodaja, ali i sva vozila koja koriste takva goriva osim onih koja služe za prevoz od opšteg ekonomskog interesa.

Ona je upravo dobila status evropske građanske inicijative (ECI). Traži da se zabrana reklamiranja i sponzorisanja primeni kako na internetu tako i u tradicionalnim medijima, na posterima i bilbordima i u zatvorenim prostorima, i to u sportu, obrazovanju, nauci, na javnim kao i medijskim događajima koje organizuje treća strana.

Organizatori su pojasnili da inicijativa za ograničenja za fosilna goriva važi za naftu, fosilni gas i ugalj.

Sledeći korak je prikupljanje milion potpisa

Evropska komisija je utvrdila da ovaj ECI zadovoljava pravne uslove i odlučila da ga registruje. Ukoliko grupa u roku od godinu dana skupi milion potpisa iz barem sedam država članica EU, komisija je obavezna da odluči da li će postupiti po zahtevu i da obrazloži stav.

Predlog zabrane se odnosi na letelice, vozila i plovila

Izvršno telo Evropske unije je do sada registrovalo 79 ECI-jeva i odbilo da prizna 26 onih koji nisu zadovoljili uslove.

Paralela sa duvanom

Grupa Ban Fossil Fuel Advertising and Sponsorships saopštila je da bi se zabrana odnosila na reklamiranje fosilnih goriva i firmi aktivnih u toj delatnosti kao i na vozila, letelice i plovila na takav pogon. Ovaj sektor je uporedila sa duvanom i ograničenjima vezanim za njega.

“Ovaj zakonodavni paket bi povećao svest javnosti o proizvodima i tehnologijama koji su odgovorni za klimatske promene i drugu štetu po životnu sredinu i zdravlje. Kao takav, bio bi usmeren ka ostvarivanju ciljeva politike EU prema životnoj sredini i zaštiti potrošača, putem harmonizacije propisa o reklamiranju fosilnih goriva i sponzorstvima povezanim s njima”, poručila je.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

rio tinto jadarit protest loznica

Protest protiv usvajanja prostornog plana za rudnik jadarita: cela Srbija da dođe u Loznicu

28 July 2021 - Više organizacija pozvalo je građane da se sutra okupe ispred skupštine grada kako bi sprečili usvajanje dokumenta koji omogućava projekat kompanije Rio Tinto.

Suvoborska greda trazi da se hitno zabrani istrazivanje litijuma kod Gornjeg Milanovca

Suvoborska greda traži da se hitno zabrani istraživanje litijuma kod Gornjeg Milanovca

26 July 2021 - Ekološko udruženje je saopštilo da su Prostornim planom Opštine radovi omogućeni firmi "Jadar Lithium d.o.o." iz Beograda.

Crna Gora i Republika Srpska formiraju ekspertski tim za ocenu uticaja HE Buk Bijela na Taru

Crna Gora i Republika Srpska formiraju ekspertski tim za ocenu uticaja HE Buk Bijela na Taru

26 July 2021 - Ministarstva ekologije Crne Gore i RS dogovorila su osnivanje ekspertskog tima koji će ispitati mogući uticaj HE Buk Bijela na reku Taru.

EU-strategija-sume-stabla-3-milijarde-sadnja

Strategija za šume EU predviđa sadnju 3 milijarde stabala do 2030.

23 July 2021 - Nova Strategija za šume EU sadrži plan za sadnju 3 milijarde stabala do 2030. godine, čime će se postići da broj novih stabala bude duplo veći nego što bi inače bio.