OIE

Francuska kompanija IEL planira solarnu elektranu od 90 megavata u Čoki

Coka Francuska IEL solarnu elektranu 90 megavata Coki

Foto: Stilfee from Pixabay

Objavljeno

03.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

IEL iz zapadne Francuske je naručio prostornoplanski dokument za svoj projekat solarnog parka od 90 megavata kod Čoke, u blizini granice sa Rumunijom.

Skupština opštine Čoka je inicirala izradu plana detaljne regulacije za lokaciju predviđenu za solarni park kod sela Vrbica. Odluka je izglasana nakon što je interesovanje da instalira to postrojenje izrazilo preduzeće IEL OIE Balkan Renewable Energy, u većinskom vlasništvu kompanije Initiatives et Energies Locales ili Groupe IEL iz Francuske.

Investitor će pokriti troškove za ovaj prostornoplanski dokument za solarnu elektranu Čoka, a zajedno s njim će biti urađen izveštaj o strateškoj proceni njegovog uticaja na životnu sredinu, stoji u objavi. Predviđen je maksimalni kapacitet od 90 megavata. To je najveća snaga koju bi mogli da razviju solarni paneli, i odnosi se na jednosmernu struju. Priključna snaga je obično dvadesetak odsto niža.

Solarna elektrana Čoka će biti povezana na srednjenaponsku mrežu

Infrastrukturni kompleks solarne elektrane treba da uključuje prateću infrastrukturu. Predviđeno je da bude povezan na srednjenaponsku mrežu, naveli su odbornici ove severnobanatske opštine.

Lokacija se nalazi u neposrednoj blizini granice sa Rumunijom i prostire se na 16 parcela od ukupno 100,6 hektara. Rok za izradu plana je šest meseci.

Takođe u opštini Čoka, firma Panawiss Plus, registrovana za proizvodnju električne energije, nedavno je predala urbanistički projekat za fotonaponski pogon maksimalnog kapaciteta 2,5 megavata u Padeju. Preduzeće, registrovano u tom selu, objavilo je da će solarnu elektranu graditi na svom zemljištu.

Lokacija zauzima preko pet hektara i nalazi se pored elektrane na biogas. Panawiss Plus je otkrio da će koristiti solarne panele AbiSolar od po 600 megavata.

IEL se sprema da izgradi vetropark sa francuskom kompanijom Akuo Energy

IEL, sa sedištem u Sen-Brijeu u Bretanji, takođe radi na projektu vetroparka Bašaid kod obližnje Kikinde, zajedno sa takođe francuskom kompanijom Akuo Energy. Predviđeno je postrojenje od 85 megavata sa 15 turbina, a vrednost mu je procenjena na 120 miliona evra.

U planu je da vetroelektrana bude povezana na dalekovod od 110 kilovolti. Godine 2019, tokom posete predsednika Emanuela Makrona Srbiji, potpisana su dva protokola vezana za ovaj poduhvat, kao i jedan dokument o francuskom projektu za geotermalnu energiju u kojem je IEL učestvovao.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

3. mart 2023. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

3. mart 2023. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

3. mart 2023. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

3. mart 2023. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.