Električna energija

Forum o električnoj energiji pozvao na uspostavljanje dan-unapred tržišta do sredine 2019.

Forum-o-elektricnoj-energiji-pozvao-na-uspostavljanje-dan-unapred-trzista-do-sredine-2019

Foto: Energetska zajednica

Objavljeno

11.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Svi akteri u regionu treba da uspostave svoja dan-unapred tržišta do sredine 2019. godine kao preduslov povezivanja tržišta, jedan je od zaključaka 23. Foruma o električnoj energiji Energetske zajednice, održanog 7. juna u Atini, saopštio je Sekretarijat Energetske zajednice.

Na najvećoj godišnjoj konferenciji koja okuplja aktere iz sektora električne energije regiona Energetske zajednice i šire se diskutovalo o koracima neophodnim za unapređenje integracije veleprodajnih tržišta električne energije u regionu i izazovima koji predstoje.

Forum je naglasio potrebu za pravno obavezujućim rešenjem u vezi sa mrežnim pravilima za interkonekcije između zemalja članica Evropske unije i članica Energetske zajednice, a ukazao je i na činjenicu da je reforma Ugovora o Energetskoj zajednici preduslov uspešne integracije sa susednim EU tržištima.

“Moram da pohvalim napredak članica Energetske zajednice tokom prethodne godine. Ipak, integracija panevropskog tržišta ne može da se izvede do kraja bez pravne sigurnosti na granicama između članica Energetske zajednice i članica EU,” rekao je Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice.

Forum se takođe bavio novim izazovima po pitanju inovacija i zaključio da je informaciona bezbednost sve važnija u kontekstu kontinuiranog razvoja pametnih mreža, saopštio je Sekretarijat.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rekonstruisati ili ne rekonstruisati termoelektranu Pljevlja – pitanje je sad

Rekonstruisati ili ne rekonstruisati termoelektranu Pljevlja – pitanje je sad

20 September 2021 - Sve ono što se dešava u vezi sa ovom elektranom može se svesti na pitanje: da li se isplati investirati u elektranu na ugalj u vremenu dekarbonizacije.

U Nevesinju se planira treca solarna elektrana u Hercegovini

U Nevesinju se planira treća solarna elektrana u Hercegovini

17 September 2021 - Firma iz Banjaluke traži od Vlade Republike Srpske koncesiju za izgradnju i korišćenje elektrane Nevesinje.

eps e3 international energetski usevi vrba kolubara

EPS planira da sagoreva biomasu i ugalj u termoelektranama

17 September 2021 - Elektroprivreda Srbije pokrenula je sa američkom kompanijom E3 International pilot projekat za korišćenje biomase iz energetskih zasada.

Zorana Mihajlovic prva aukcija za premije za vetroparkove i solarne elektrane u decembru

Mihajlović: prve aukcije za solar i vetar u decembru

15 September 2021 - Ministarstvo rudarstva i energetike je najavilo da će do februara sledeće godine Srbija objaviti trogodišnji plan aukcija.