Električna energija

Forum o električnoj energiji pozvao na uspostavljanje dan-unapred tržišta do sredine 2019.

Forum-o-elektricnoj-energiji-pozvao-na-uspostavljanje-dan-unapred-trzista-do-sredine-2019

Foto: Energetska zajednica

Objavljeno

11.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Svi akteri u regionu treba da uspostave svoja dan-unapred tržišta do sredine 2019. godine kao preduslov povezivanja tržišta, jedan je od zaključaka 23. Foruma o električnoj energiji Energetske zajednice, održanog 7. juna u Atini, saopštio je Sekretarijat Energetske zajednice.

Na najvećoj godišnjoj konferenciji koja okuplja aktere iz sektora električne energije regiona Energetske zajednice i šire se diskutovalo o koracima neophodnim za unapređenje integracije veleprodajnih tržišta električne energije u regionu i izazovima koji predstoje.

Forum je naglasio potrebu za pravno obavezujućim rešenjem u vezi sa mrežnim pravilima za interkonekcije između zemalja članica Evropske unije i članica Energetske zajednice, a ukazao je i na činjenicu da je reforma Ugovora o Energetskoj zajednici preduslov uspešne integracije sa susednim EU tržištima.

“Moram da pohvalim napredak članica Energetske zajednice tokom prethodne godine. Ipak, integracija panevropskog tržišta ne može da se izvede do kraja bez pravne sigurnosti na granicama između članica Energetske zajednice i članica EU,” rekao je Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice.

Forum se takođe bavio novim izazovima po pitanju inovacija i zaključio da je informaciona bezbednost sve važnija u kontekstu kontinuiranog razvoja pametnih mreža, saopštio je Sekretarijat.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

čisti vodonik Devet clanica EU zeli proizvodnju vodonika iz nuklearne energije

Devet članica EU traži zeleni status za vodonik dobijen pomoću struje iz nuklearki

11. jun 2018. - Devet država članica želi da ružičasti i zeleni odnosno čisti i obnovljivi vodonik u EU imaju isti status, radi ubrzavanja dekarbonizacije

azerbejdzan prirodni gas ministarski savet djedovic

Azerbejdžan na dobrom putu da duplira isporuke gasa Evropi, ali i započne izvoz zelene energije

11. jun 2018. - Predstavnici ukupno 15 zemalja i EU prisustvovali su 9. ministarskom sastanku Savetodavnog veća Južnog gasnog koridora u Bakuu

krivaca vetropark prvi komercijalni ugovor o otkupu struje axpo mk grupa alfi erste

Potpisan prvi komercijalni ugovor o otkupu struje u Srbiji – obezbeđeno finasiranje za vetropark Krivača

11. jun 2018. - MK grupa i ALFI Green Energy Fund obezbedili su 155 miliona evra za ulaganje u vetropark od konzorcijuma kreditora koje predvodi Erste grupa

Slovenacki DEM reverzibilnu hidroelektranu 440 megavata Kozjak

Slovenački DEM se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu od 440 megavata

11. jun 2018. - Dravske elektrarne Maribor (DEM) šire poslovanje sa hidroelektrana na vetroparkove i solarne farme, baterije i geotermalnu energiju