Energetska efikasnost

Evropska unija donela novu Uredbu o ekodizajnu

Evropska unija donela novu Uredbu o ekodizajnu

Foto: iStock

Objavljeno

30.05.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

30.05.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Ekodizajn je skup uslova koje proizvod mora da ispunjava u pogledu zaštite životne sredine u svim fazama svog životnog veka od proizvodnje, preko korišćenja, do kraja upotrebe. Savet EU je usvojio Regulativu za ekodizajn za održive proizvode (ESPR), koja obuhvata skoro sve vrste proizvoda i ima za cilj da oni postanu izdržljiviji i pouzdaniji te da mogu lakše da se popravljaju i recikliraju kako bi se štedeli resursi.

Evropska unija je Uredbu o ekodizajnu donela 2009. godine. Do sada su se ta pravila primenjivala na energetske performanse bele tehnike. Oznake od A do G služe da pomognu potrošačima da odaberu odgovarajuće aparate. Prema podacima Evropske komisije, zahvaljujući ovim pravilima je ušteđeno oko 120 milijardi evra u računima za struju.

Uređaji obuhvaćeni uredbom su na godišnjem nivou trošili 10 odsto manje energije. Nova uredba pokriva gotovo sve vrste proizvoda. Izuzeti su automobili i stavke uvršćene u odbranu i bezbednost.

Potrošači dobijaju onlajn uvid u digitalne pasoše proizvoda

Regulativa će zameniti direktivu, proširiti obuhvat i uvesti obaveze poput onih što se tiču trajnosti proizvoda i mogućnosti ponovne upotrebe, unapređenja i popravljanja. Ta pravila zabranjuju davanje neosnovanih tvrdnji o trajnosti proizvoda. Biće zabranjeni uređaji kojima je potrebna zamena potrošnih delova ranije nego što je neophodno, kao i oni koji ne mogu dobro da funkcionišu bez zamenskih delova originalnog proizvođača.

Takođe, uvedeni su propisi koji ograničavaju sadržaj supstanci što onemogućavaju cirkularnost, zatim o energetskoj efikasnosti i uštedi materijala, nivou recikliranog sadržaja, mogućnosti ponovne upotrebe i reciklaže i ugljeničnom i ekološkom otisku.

Proizvodi u prodaji će morati da imaju digitalni pasoš

Još jedna novina je digitalni pasoš proizvoda. Kako bi potrošači bili bolje informisani o proizvodima koje kupuju, proizvodi u prodaji će morati da imaju digitalni pasoš. Komisija će upravljati javnim veb portalom koji će potrošačima omogućiti da pretražuju i upoređuju informacije sadržane u tim dokumentima.

Nema uništavanja neprodate odeće

Regulativom je uvedena i zabrana uništavanja neprodatog tekstila i obuće. Dve godine nakon stupanja zakonskog rešenja na snagu, velikim preduzećima će u potpunosti biti zabranjeno uništavanje neprodate odeće, odevnih dodataka i obuće. Zabrana će za kompanije srednje veličine biti uvedena šest godina od usvajanja. Za mala preduzeća je dogovoreno izuzeće.

Komisija je dobila ovlašćenje da uvede slične zabrane za druge proizvode. Regulativa o ekodizajnu je usklađena sa Zakonom o digitalnim uslugama kada su u pitanju proizvodi koji se prodaju putem interneta.

Evropska komisija je donošenje nove uredbe predložila 30. marta 2022. Savet je usvojio svoj opšti stav 23. maja prošle godine, dok je privremeni sporazum sa Evropskim parlamentom postignut 4. decembra.

Države moraju da počnu da primenjuju uredbu dve godine nakon objavljivanja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

30. maj 2024. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Holandija dobija gradsku cetvrt ciji ce stanovnici morati da dele automobile

Stanovnici nove gradske četvrti u Holandiji će morati da dele automobile

30. maj 2024. - Utreht, četvrti grad po veličini u Holandiji, dobiće naselje čiji će stanovnici deliti automobile

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

30. maj 2024. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

30. maj 2024. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja