Otpad

EU će zakonski zaštititi potrošače od kvarenja uređaja odmah nakon isteka garancije

Novi zakon stiti potrosace u EU od kvarenja uredjaja odmah nakon isteka garancije

Foto: Evropski parlament

Objavljeno

18.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropski parlament je sa 544 glasova za, 18 protiv i 17 uzdržanih podržao nacrt zabrane nedokazanih ekoloških tvrdnji, ugrađenih kvarova i programiranog zastarevanja proizvoda. Glavna zagovaračica, poslanica Biljana Borzan, na ovom paketu radi od 2014. godine. Ovo zakonodavno telo je tako predložilo novu direktivu Evropske unije o osnaživanju položaja potrošača u zelenoj tranziciji, čiji je cilj da pomogne građanima da donesu ekološki prihvatljive izbore i podstakne kompanije da im ponude trajnije i održivije proizvode.

Ekološki prihvatljivo, prirodno, biorazgradivo, eko, samo su neke od oznaka koje stoje na proizvodima bez dokaza da to zaista i jesu. Evropski parlament je u postupku pregovora sa Savetom EU, koji je svoju poziciju usvojio ranije, predložio zabranu korišćenja ovako uopštenih oznaka na proizvodima bez dokaza.

U inicijativi stoji da treba zabraniti i one tvrdnje o ekološkoj podobnosti proizvoda koje su zasnovane isključivo na ofsetovanju – kompenzaciji za ispuštanje gasova sa efektom staklene bašte. Na primer, proizvođači mogu da smanje svoj negativni uticaj na klimu učestvovanjem u programima pošumljavanja i obnove devastiranog zemljišta ili prikupljanjem i upotrebom zemnog gasa u energetske svrhe.

Takođe će biti zabranjeno iznositi netačne tvrdnje o trajanju i mogućem intenzitetu upotrebe proizvoda, saopšteno je posle glasanja.

Kako bi građani imali jasne i tačne informacije, Evropski parlament predlaže da budu dozvoljene jedino one oznake o održivosti koje su sertifikovane ili su ih uvele vlasti. Buduća direktiva bi trebalo da omogući da se prištede resursi i stvara manje otpada, budući da se nekvalitetniji proizvodi brže bacaju, a stope recikliranja su još daleko od zadovoljavajućih.

Garancija

Da li je moguće da je tehnologija u nekom trenutku počela da nazaduje? Babina veš mašina stara 20 godina i dalje radi, dok se nova pokvarila nakon dve godine, odnosno po isteku garancije. Prema istraživanju koje je Borzan sprovela, čak 94 odsto građana Hrvatske smatra da su uređaji proizvedeni pre 20 godina trajali duže od današnjih.

Više od 70 odsto potrošača ne zna da, prema propisima EU, obavezna garancija električnih uređaja traje dve godine. Pored toga, proizvođači i trgovci mogu dobrovoljno produžiti period. U predlogu direktive stoji da će svaki uređaj imati oznaku dužine trajanja uređaja.

„Kako bismo osnažili položaj potrošača, odnosno potaknuli proizvođače na natjecanje kvalitetom uređaja i duljinom garancije, uvodimo obveznu oznaku zajamčene trajnosti uređaja. Na primjer, proizvođač televizora, uz obveznu dvogodišnju zakonsku garanciju, daje dodatne dve godine komercijalne garancije trajnosti. Na pakiranju njegovog proizvoda će stajati oznaka 2+2. Kupac će tako u trgovini moći lako i brzo usporediti koji proizvodi imaju povoljniju oznaku, odnosno koji proizvođač dulje jamči za svoje uređaje“, objasnila je hrvatska članica EP.

Neisplative popravke

Većina građana želi da popravi uređaj kada se pokvari. Međutim, visoke cene popravki i rezervnih delova ih demotivišu. Ako jedan deo košta više od polovine novog uređaja, očekivano je da će korisnik pre izabrati nov uređaj. Začarani krug kupi-koristi-baci loš je za sve osim za industriju, objašnjava Borzan.

„Svatko od nas zna koliko je frustrirajuće kada želite popraviti neki uređaj za koji ste izdvojili dio kućnog budžeta, ali ne možete jer je rezervni dio preskup ili ga nema na tržištu. Nekada smo mogli bateriju na mobitelu vrlo jeftino sami zamijeniti, a danas je ona ukopana duboko u uređaj. Došli smo do točke kad je trošak zamjene baterije na mobitelu neisplativ u odnosu na cijenu novog uređaja. Zato smo osigurali da potrošač u trenutku kupnje zna koliko je uređaj popravljiv, te da rezervni dijelovi budu dostupni i cjenovno pristupačni“, rekla je Borzan.

Zabrana programiranog kvarenja

Kada se uvede zabrana programiranog kvarenja, proizvođači više neće moći da ugrađuju komponente koje ograničavaju trajanje uređaja. Neće biti dozvoljena prodaja proizvoda koji se ne mogu popraviti u skladu sa propisima, a da o tome potrošači ne budu obavešteni. Biće zabranjeni uređaji kojima je potrebna zamena potrošnih delova ranije nego što je neophodno, kao i oni koji ne mogu dobro da funkcionišu bez zamenskih delova originalnog proizvođača.

Sa zabranom programiranog kvarenja uređaja, potrošač više neće biti odgovoran da dokaže da je je proizvođač to učinio namerno. Pravila nisu namenjena samo proizvođačima iz EU, već i svima koji žele da plasiraju svoju robu na to tržište, objasnila je Borzan.

Početkom juna bi trebalo da počnu pregovori sa Savetom EU o rokovima i načinima primene, najavila je. Konačan dogovor bi mogao biti postignut u septembru.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Novi zakon stiti potrosace u EU od kvarenja uredjaja odmah nakon isteka garancije

EU će zakonski zaštititi potrošače od kvarenja uređaja odmah nakon isteka garancije

18. maj 2023. - Evropski parlament je podržao nacrt zabrane nedokazanih ekoloških tvrdnji, ugrađenih kvarova i programiranog zastarevanja proizvoda

ers spaljivanje otpada rdf te gacko-procena-uticaja

ERS razmatra spaljivanje otpada u termoelektrani Gacko

18. maj 2023. - Kompanija je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju dostavila prethodnu procenu uticaja na životnu sredinu

Značaj novih tehnologija u primarnoj selekciji ambalažnog otpada

Pametno recikliraj: pilot-projekat u Zrenjaninu

18. maj 2023. - Pilot-projekat Pametno recikliraj, pokrenut u Zrenjaninu, pomoću savremene tehnologije pomaže građanima u recikliranju ambalažnog otpada

zajedno protiv otpada od hrane

Hrvatska radi na smanjenju otpada od hrane za 30 odsto do 2028.

18. maj 2023. - U Hrvatskoj je potpisan Dobrovoljni sporazum Zajedno protiv otpada od hrane sa ciljem smanjenja količine otpada i razvoja donatorske mreže