Mobilnost

EU namerava da zabrani integrisane baterije u telefonima i elektronskim uređajima

EU namerava da zabrani integrisane baterije u telefonima i elektronskim uređajima

Foto: Bru-nO / Pixabay

Objavljeno

11.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Iako su baterije suštinski alat u energetskoj tranziciji, one takođe imaju ogromne skrivene troškove i ekološki uticaj, navode u kampanji Pravo na popravku (Right to Repair) u kojoj očekuju da će nova uredba EU obuhvatiti i pravo na zamenu i popravku baterija u potrošačkoj elektronici. Time uređaji neće zavisiti isključivo od životnog veka baterija, a takođe se smanjuje i količina elektronskog otpada.

Odbor za životnu sredinu Evropskog parlamenta usvojio je izveštaj o Evropskoj uredbi o baterijama. Nova uredba vodi ka uspostavljanju dugo očekivanih zakona za sve baterije koje se prodaju na evropskom tržištu, ističe Pravo na popravku. Izveštaj koji je izglasan u Evropskom parlamentu pokriva mnoge aspekte koji se odnose na lanac vrednosti povezanih sa baterijama, kažu u ovoj kampanji.

Zabrana integrisanih baterija

Uredba nalaže mogućnost za korisničku zamenu baterija u potrošačkoj elektronici i lakim transportnim sredstvima, što drugim rečima znači zabranu integrisanih baterija u potrošačkoj elektronici, navode u koaliciji organizacija koje sprovode kampanju za popravku.

Sprečavanje upotrebe softvera za blokiranje zamene baterija biće regulisane novom evropskom uredbom o baterijama

Mogućnost zamene ćelija baterija u baterijama za električne bicikle i skutere od strane nezavisnih servisera, kao i na sprečavanje upotrebe softvera za blokiranje zamene baterija ili drugih ključnih komponenti, biće regulisane novom evropskom uredbom o baterijama. Takođe, uputstva o tome kako da se zamene baterije bi trebala da budu trajno dostupna na internetu.

Poreklo i otisak na životnu sredinu

Prema novoj uredbi o baterijama u Evropi, biće razmatran i ugljenički otisak proizvodnje baterija, kao i otisak sakupljanja, recikliranja i upotrebe recikliranog sadržaja, zatim održivost porekla materijala i jasno označavanje baterija.

„Postojeći zakoni o baterijama ne tretiraju eksplicitno litijumske baterije, uprkos tome što one ubrzano postaju dominantni tip baterija i ostavljaju za sobom ogroman otisak na životnu sredinu. Litijumske baterije se nalaze u svemu, od pametnih telefona i skutera, do električnih automobila i skladišta energije za pametne mreže,“ navode u kolaciji Pravo na popravku.

Sledeća faza procesa su pregovori između Saveta Evrope i Parlamenta i amandmani na prvobitni predlog Komisije, dok bi nacrt uredbe o baterijama trebalo da ide na glasanje najkasnije do kraja tekuće godine.

Kampanja za pravo na popravku

Kampanju Right to Repair Europe čini koalicija od preko 80 organizacija iz 18 evropskih zemalja, koje se od 2019. godine bore za dugotrajnije elektronske proizvode, kao i mogućnost njihove popravke.

U koaliciji navode da je elektronski otpad jedan od najbrže rastućih oblika otpada na svetu i naglašavaju da proizvođači mobilnih telefona i laptop kompjutera otežavaju popravku svojih proizvoda. Ali ova inicijativa za popravku uređaja se ne odnosi samo na elektronske sprave. Proizvode koje svakodnevno koristimo sve je teže popraviti, tvrde organizacije u kampanji, dok količina kućnih aparata koji se pokvare u roku od pet godina od kupovine takođe raste.

Proizvođači telefona i laptopa otežavaju popravku svojih proizvoda, navode iz kampanje

Kampanja Pravo na popravku je zajedno sa Evropskim biroom za zaštitu životne sredine (EEB) i Lund univerzitetom nedavno objavila izveštaj o baterijama, u kome je zaključeno da korištenje baterija koje se ne mogu zameniti ili popraviti dovodi povećanog elektronskog otpada, gubitka ključnih sirovina, suvišnih i nepotrebnih troškova za potrošače, kao i do kraćeg veka trajanja proizvoda.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija niskougljenicnog razvoja srbije

Usvojena Strategija niskougljeničnog razvoja Republike Srbije za period od 2023. do 2030. sa projekcijama do 2050.

11. februar 2022. - Strategija predviđa da se Akcioni plan za njeno sprovođenje u periodu 2024- 2030. usvoji u roku od godinu dana

Svetski dan bicikla

Svetski dan bicikla – nosioca održive urbane mobilnosti

11. februar 2022. - Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija iz 2018, za Svetski dan bicikla je proglašen 3. jun.

Kalifornija uvela pravilo napredne čiste flote kako bi postigla nula odsto emisija transportnog sektora

Kalifornija će zabraniti kamione s motorima sa unutrašnjim sagorevanjem

11. februar 2022. - Kalifornija je uvela obavezu postepenog prelaska teretnih vozila srednje i teške kategorije na tehnologiju sa nula emisija

Grčka i Slovenija biće deo jedne od najvećih evropskih mreža za punjenje električnih vozila

11. februar 2022. - Italijanska kompanija trenutno ima više od 15.000 punjača za električne automobile, a plan je da udvostruči svoju mrežu do 2026.