Klimatske promene

EU će zaštititi potrošače od lažnih zelenih proizvoda i zagarantovati pravo na popravku

Evropska komisija planira zaštitu potrošača od grinvošinga i garantovanje prava na popravku

Foto: iStock

Objavljeno

24.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

U svetlu klimatskih promena, sve više građana Evropske unije postaje svesno uticaja koji potrošnja ima na životnu sredinu. Zato brojne kompanije svoje proizvode i usluge lažno predstavljaju kao zelene i održive. Kako bi zaštitila građane i životnu sredinu, Evropska komisija je predložila mere za o suzbijanje grinvošinga, kao i za ostvarivanje prava na popravku, koje je bitno za uspostavljanje cirkularne ekonomije.

Predlog direktive o takozvanim zelenim tvrdnjama, u slučaju da bude doneta, zaštitiće potrošače od lažnog zelenog PR-a. Cilj je da se spreči pojava proizvoda sa oznakom zeleni ili održivi na tržištu osim ukoliko kompanija ne dokaže to što tvrdi, a regulatori bi morali to da utvrde. Predložene su stroge kazne.

Čak 75 odsto proizvoda na tržištu EU ima zelenu oznaku

Budući da potrošači sve više brinu o uticaju svoje kupovine ima na životnu sredinu, 75 odsto proizvoda na tržištu EU nosi eksplicitnu ili implicitnu zelenu oznaku. Međutim, kako navodi Evropski biro za životnu sredinu (EEB), velika većinaje nejasna, obmanjujuća ili neutemeljena. Uklapanje sa standardima vezanim za polovinu od 230 ekooznaka koje se koriste u EU se gotovo uopšte ne proverava.

Predloženo je uspostavljanje minimalnih pravila za kompanije za dokazivanje tvrdnji o tome koliko su im proizvodi zeleni. Pored toga, bilo bi zabranjeno korišćenje bilo kog sistema ocenjivanja proizvoda koji nije zasnovan na zajedničkim pravilima EU. Predloženo je i uspostavljanje registra ekoloških oznaka, kako bi se one učinile transparentnim i jasnim.

Predlogu nedostaje jasna zabrana tvrdnji o ugljeničkoj neutralnosti i označavanja proizvoda koji sadrže opasne hemikalije kao zelenih, ističe EEB.

Predlog direktive o zajedničkim pravilima za promociju popravke robe

Evropska komisija je predložila i donošenje direktive o zajedničkim propisima za podsticanje popravke robe. Tako bi potrošači tokom perioda garancije, ali i posle isteka mogli da ostvare pravo na popravku.

Predlog ima za cilj da omogući potrošačima lakši i jeftiniji pristup opcijama za popravku proizvoda koji tehnički mogu da se poprave i kada garancija istekne ili kada roba postane nefunkcionalna zbog habanja. Prodavci bi bili obavezni da ponude popravku, osim kada je ona skuplja od zamene.

Tokom poslednjih decenija, često se birala zamena umesto popravke. Potrošači nisu imali dovoljno podsticaja da poprave svoj proizvod kada mu istekne garancija. Veruje se da će, ako predlog bude usvojen, veća potražnja pokrenuti sektor popravki, saopštilo je izvršno telo EU. Istovremeno će proizvođači i prodavci početi da razvijaju održivije poslovne modele, bazirane na modelu cirkularne ekonomije, kažu komesari i komesarke.

Ovaj predlog je prva direktna inicijativa EU da poveća svest potrošača o mogućnostima za popravku proizvoda. Jedna od olakšica predviđena direktivom je i obaveza svake države članice da napravi veb platformu na kojoj će biti navedeni servisi, majstori i kupci polovnih i pokvarenih proizvoda.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

24. mart 2023. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

24. mart 2023. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

24. mart 2023. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena

zeleni krediti severna makedonija narodna banka podaci

Zeleni krediti u Severnoj Makedoniji povećani 30 odsto, ali udeo u ukupnim zajmovima zanemarljiv

24. mart 2023. - Narodna banka je objavila podatke o zelenim kreditima za četvrti kvartal 2023, u kojem je zabeležen rast od pet odsto, dok je na godišnjem nivou rast 29,1 odsto