Otpad

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Foto: Beo Čista Energija

Objavljeno

03.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

03.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Postrojenje za proizvodnju električne i toplotne energije u Centru za upravljanje otpadom u Vinči, snage 103 MW,  zvanično je počelo sa radom 1. jula, saopštila je Beo Čista Energija, firma koja upravlja projektom za sanaciju stare i izgradnju nove deponije na lokaciji Vinča.

Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. godine u postrojenju za energetski tretman otpada, čime je započela poslednja faza probnog rada spalionice otpada.

Beo Čista Energija, društvo za posebne namene, koju su osnovali japanska kompanija Itochu, francuska firma Veolia grupa i panevropski fond Marguerite, sa sedištem u Luksemburgu, uspešno je započela 1. jula 2024. godine, pružanje punog obima usluga u skladu sa Ugovorom o javno-privatnom partnerstvu sa Gradom Beogradom u oblasti upravljanja otpadom, saopštila je Beo Čista Energija.

Električna i toplotna energija se dobijaju termičkim tretmanom do 340.000 tona otpada godišnje

Firma je, kako se dodaje, zajedno sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine Beograda, uz podršku  Međunarodne finansijske korporacije (IFC), Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Razvojne banke Austrije (OeEB) izgradila više novih postrojenja, među kojima je i elektrana na komunalni otpad, u cilju pružanja komunalnih usluga upravljanja otpadom, njegov tretman, ponovno iskorišćenje i odlaganje.

Dobijanjem zelene električne i toplotne energije termičkim tretmanom do 340.000 tona godišnje (43,6 t/sat) komunalnog otpada, u postrojenju za energetsko iskorišćenje komunalnog otpada, obezbediće se električna energija za pet odsto i toplotna energija za deset odsto domaćinstava u Beogradu, navela je Beo Čista Energija.

Od 1. jula timovi kompanije Veolia zaduženi su za upravljanje svim postrojenjima i njihovo održavanje

U firmi tvrde da će se tretmanom otpada značajno smanjiti količine otpada koji se odlaže na deponije, što će zajedno sa sakupljanjem i prečišćavanjem procednih voda sa deponija, kao i ponovnim iskorišćenjem prerađenog otpada od građenja i rušenja, doprineti merljivom poboljšanju uslova životne sredine u Beogradu i smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte za 210.000 tona ekvivalentnog CO2 na godišnjem nivou.

Od 1. jula 2024. godine, stručni timovi kompanije Veolia zaduženi su za upravljanje svim postrojenjima i njihovo održavanje, u skladu sa 25-godišnjim ugovorom o upravljanju i održavanju, dodaju u Beo Čistoj Energiji.

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje kran

Mnogo izazova

Ivana Vilotijević, v.d. zamenica načelnika Gradske uprave i sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine, izjavila je da je Beograd postao ravnopravna predstonica sa drugim evropskim gradovima koji su odgovorni prema svojoj životnoj sredini.

Vladimir Milovanović, Aleksandar Obradović i Kacuhiko Hošikava, generalni direktori Beo čiste energije, izjavili su da su se tokom izgradnje ovog značajnog projekta suočili sa mnogim izazovima.

Ali, kako su istakli, sada sa ponosom mogu da pruže uslugu upravljanja komunalnim otpadom u Beogradu na način kojim se ostvaruju mnoge ekološke koristi, što glavni grad Srbije sa ovim najsavremenijim postrojenjima za tretman i upravljanje otpadom, izdvaja od ostalih gradova u regionu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

3. jul 2024. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Holandija dobija gradsku cetvrt ciji ce stanovnici morati da dele automobile

Stanovnici nove gradske četvrti u Holandiji će morati da dele automobile

3. jul 2024. - Utreht, četvrti grad po veličini u Holandiji, dobiće naselje čiji će stanovnici deliti automobile

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

3. jul 2024. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

3. jul 2024. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja