Životna sredina

Evropska unija će zabraniti uništavanje neprodate odeće i obuće

Evropska unija uvodi zabranu unistavanja neprodate odece i obuce

Foto: Freepik

Objavljeno

07.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska unija donosi nova pravila o ekodizajnu kako bi osigurala da proizvodi postanu ekološki prihvatljiviji kao i da se roba lakše popravlja i reciklira. Modna industrija je veliki zagađivač životne sredine zbog ogromnih količina tekstilnog otpada koje generiše. Stara odeća, ali i potpuno nova odeća koja se ne proda, uništavaju se na neekološki način, a na globalnom nivou se reciklira svega 20 odsto.

Pregovarači iz Evropskog parlamenta i Saveta EU (nadležnih ministara iz država članica) postigli su preliminarni dogovor da zabrane velikim kompanijama, prvenstveno maloprodajnim lancima, da uništavaju neprodatu odeću i obuću. Sporazum je deo šire inicijative, nastao na predlog Evropske komisije o izmenama takozvanih pravila ekodizajna.

Izmene Direktive o ekodizajnu imaju za cilj da proizvodi postanu izdržljiviji i pouzdaniji te da mogu lakše da se popravljaju i recikliraju kako bi se štedeli resursi, pre svega energenti i voda.

Vreme je da se okonča model „uzmi, napravi, baci“

„Vreme je da se okonča model ‘uzmi, napravi, baci’, koji je toliko štetan za našu planetu, naše zdravlje i našu privredu. Novi proizvodi će biti dizajnirani na način koji će koristiti svima, tako da poštuje našu planetu i štiti životnu sredinu“, rekla je poslanica Evropskog parlamenta Alesandra Moreti.

Privredni subjekti koji uništavaju neprodatu robu će, piše u sporazumu, morati da prijavljuju količine proizvoda koje su bacili i da to obrazlože.

Dve godine nakon stupanja budućeg zakonskog rešenja na snagu, velikim preduzećima će u potpunosti biti zabranjeno uništavanje neprodate odeće, odevnih dodataka i obuće. Zabrana će za kompanije srednje veličine biti uvedena šest godina od usvajanja. Za mala preduzeća je dogovoreno izuzeće.

„Zabrana uništavanja neprodatog tekstila i obuće takođe će doprineti promeni načina na koji proizvođači brze mode proizvode svoju robu“, naglasila je Moreti.

Na globalnom nivou, svega 20 odsto odbačene odeće se ponovo iskoristi ili reciklira. Ostatak se spaljuje ili baca na deponije, pokazuju podaci organizacije Remake.

Komisija će moći da proširi listu neprodatih proizvoda za koje bi trebalo uvesti zabranu uništavanja.

Bolja informisanost potrošača, uvode se digitalni pasoši proizvoda

Zakon će takođe postaviti posebne zahteve za potrošnu robu kako bi se povećala trajnost proizvoda. U sporazumu je navedeno da Evropska komisija može izdati pravno obavezujuće uslove kako bi roba kao što su nameštaj, gume, deterdženti, boje i hemikalije bila ekološki prihvatljivija.

Kako bi potrošači bili bolje informisani o proizvodima koje kupuju, proizvodi u prodaji će morati da imaju digitalni pasoš. Komisija će upravljati javnim veb portalom koji će potrošačima omogućiti da pretražuju i upoređuju informacije sadržane u pasošima proizvoda, naveli su pregovarači.

Detaljne obaveze za pojedinačne proizvode još nisu finalizovane. Sledeći korak je da parlament i Savet EU zvanično izglasaju odnosno usvoje ovaj zakonodavni paket.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Valjevu 50 godina zagađen vazduh, građani pokrenuli inicijativu za zamenu energenata u Krušiku

U Valjevu vazduh zagađen 50 godina, građani traže da Krušik pređe na čistije energente

7. decembar 2023. - Udruženje građana iRevolucija iz Valjeva sakuplja potpise za izradu projekta zamene energenata u Krušiku čistijim rešenjima

barselona turisticka taksa solar paneli

Barselona će prihode od turističke takse investirati u solarne panele na školama

7. decembar 2023. - Gradske vlasti tako žele da poprave uslove za decu u školama, ali i da odobrovolje one starije koji nisu baš oduševljeni najezdom turista

lopare litijum peticija protest

Opština Lopare traži da Republika Srpska odustane od litijuma

7. decembar 2023. - Rado Savić, načelnik Opštine, predao je Narodnoj skupštini RS peticiju sa potpisom 3.711 građanina protiv otvaranja rudnika na Majevici

U regionu raste broj mesta sa prekomerno zagađenim vazduhom

U regionu raste broj mesta sa prekomerno zagađenim vazduhom

7. decembar 2023. - Novom Pazaru i Strumici, ovogodišnjim prvacima u dostizanju zakonskog limita od 35 dana sa koncentaracijom štetnih PM10 čestica većom od 50 mikrograma po kubnom metru, pridružilo se još 16 gradova iz regiona