Životna sredina

Evropska unija će zabraniti uništavanje neprodate odeće i obuće

Evropska unija uvodi zabranu unistavanja neprodate odece i obuce

Foto: Freepik

Objavljeno

07.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska unija donosi nova pravila o ekodizajnu kako bi osigurala da proizvodi postanu ekološki prihvatljiviji kao i da se roba lakše popravlja i reciklira. Modna industrija je veliki zagađivač životne sredine zbog ogromnih količina tekstilnog otpada koje generiše. Stara odeća, ali i potpuno nova odeća koja se ne proda, uništavaju se na neekološki način, a na globalnom nivou se reciklira svega 20 odsto.

Pregovarači iz Evropskog parlamenta i Saveta EU (nadležnih ministara iz država članica) postigli su preliminarni dogovor da zabrane velikim kompanijama, prvenstveno maloprodajnim lancima, da uništavaju neprodatu odeću i obuću. Sporazum je deo šire inicijative, nastao na predlog Evropske komisije o izmenama takozvanih pravila ekodizajna.

Izmene Direktive o ekodizajnu imaju za cilj da proizvodi postanu izdržljiviji i pouzdaniji te da mogu lakše da se popravljaju i recikliraju kako bi se štedeli resursi, pre svega energenti i voda.

Vreme je da se okonča model „uzmi, napravi, baci“

„Vreme je da se okonča model ‘uzmi, napravi, baci’, koji je toliko štetan za našu planetu, naše zdravlje i našu privredu. Novi proizvodi će biti dizajnirani na način koji će koristiti svima, tako da poštuje našu planetu i štiti životnu sredinu“, rekla je poslanica Evropskog parlamenta Alesandra Moreti.

Privredni subjekti koji uništavaju neprodatu robu će, piše u sporazumu, morati da prijavljuju količine proizvoda koje su bacili i da to obrazlože.

Dve godine nakon stupanja budućeg zakonskog rešenja na snagu, velikim preduzećima će u potpunosti biti zabranjeno uništavanje neprodate odeće, odevnih dodataka i obuće. Zabrana će za kompanije srednje veličine biti uvedena šest godina od usvajanja. Za mala preduzeća je dogovoreno izuzeće.

„Zabrana uništavanja neprodatog tekstila i obuće takođe će doprineti promeni načina na koji proizvođači brze mode proizvode svoju robu“, naglasila je Moreti.

Na globalnom nivou, svega 20 odsto odbačene odeće se ponovo iskoristi ili reciklira. Ostatak se spaljuje ili baca na deponije, pokazuju podaci organizacije Remake.

Komisija će moći da proširi listu neprodatih proizvoda za koje bi trebalo uvesti zabranu uništavanja.

Bolja informisanost potrošača, uvode se digitalni pasoši proizvoda

Zakon će takođe postaviti posebne zahteve za potrošnu robu kako bi se povećala trajnost proizvoda. U sporazumu je navedeno da Evropska komisija može izdati pravno obavezujuće uslove kako bi roba kao što su nameštaj, gume, deterdženti, boje i hemikalije bila ekološki prihvatljivija.

Kako bi potrošači bili bolje informisani o proizvodima koje kupuju, proizvodi u prodaji će morati da imaju digitalni pasoš. Komisija će upravljati javnim veb portalom koji će potrošačima omogućiti da pretražuju i upoređuju informacije sadržane u pasošima proizvoda, naveli su pregovarači.

Detaljne obaveze za pojedinačne proizvode još nisu finalizovane. Sledeći korak je da parlament i Savet EU zvanično izglasaju odnosno usvoje ovaj zakonodavni paket.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ecocourt business 3×3 – Prijavite se za ekološki turnir u basketu

Ecocourt Business 3×3 – prijavite se za ekološki turnir u basketu

7. decembar 2023. - Edukort poziva sve kompanije da se prijave za učešće na ekološkom turniru u basketu, koji će se održati 18. maja na Adi Ciganliji

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

7. decembar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

7. decembar 2023. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

7. decembar 2023. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu