Otpad

Francuska uvodi vaučere za popravku odeće da stane na put prebrzoj modi

Francuska uvodi vaučere za popravku odeće da stane na put prebrzoj modi

Foto: iStock

Objavljeno

24.07.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

24.07.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Kako bi obuzdala gomilanje otpada za koje je odgovorna brza moda, Francuska će svojim građanima obezbediti popuste za svaki komad obuće i odeće kojeg poprave. Vlada planira da u narednih pet godina u tu svrhu izdvoji 154 miliona evra.

Francuska će od oktobra građanima omogućavati popuste na popravku odeće i dotrajale obuće, kako bi smanjila količinu otpada. Odlazeća državna sekretarka za ekologiju Beranžer Kujar iznela je podatak da 700.000 tona takve robe svake godine završi na deponijama. Odevnim artiklima treba 200 godina i duže da se raspadnu, pri čemu se oslobađa metan, gas čiji je efekat staklene bašte jači nego ugljen-dioksida.

Odobravaće se vaučeri od po sedam evra za novu potpeticu i od 10 do 25 evra za postavu

Vlada Francuske će u narednih pet godina izdvojiti 154 miliona evra za dotacije za pravo na popravku. Kujar je pozvala sve krojače i obućare da se pridruže sistemu. Rabat će iznositi sedam evra po potpetici i od 10 do 25 evra za novu postavu sakoa, suknje ili drugog odevnog predmeta, prenosi BBC.

Ova mera je namenjena podršci zanatlijama i za otvaranje radnih mesta i treba da podstakne građane da kupuju kvalitetnije proizvode koji se mogu popraviti, umesto da ih bacaju i kupuju nove.

Svega petina bačene odeće se ponovo iskoristi ili reciklira

Prošle godine je u Francuskoj na tržište stavljeno 3,3 milijarde komada odeće, obuće i tekstila za domaćinstvo. Modna industrija je veliki zagađivač životne sredine zbog ogromnih količina tekstilnog otpada koji generiše. Na globalnom nivou, svega 20 odsto odbačene odeće se ponovo iskoristi ili reciklira, dok ostatak spaljuje ili baca na deponije, po podacima organizacije Remake.

Odeća dobija nove oznake

Drugi deo plana Francuske za promociju održive mode uključuje nove oznake na deklaracijama. Naime, od 1. januara proizvođači će morati da navedu količinu vode koja je potrebna za izradu odeće, količinu upotrebljenih hemikalija i rizik od emisija mikroplastike te da li je u proizvodnji odevnog predmeta korišćen reciklirani tekstil.

Francuska industrija mode jedna je od najpoznatijih na svetu

Ipak, nisu svi oduševljeni novim merama. Francuska industrija mode jedna je od najpoznatijih na svetu. Poslovne grupe tvrde da je na delu stigmatizacija ove industrije, dok se poslanik desničarskih Republikanaca Erik Pože požalio da je vlada već u dugovima od tri biliona evra i izjavio da bi trebalo da prestane da traći javna sredstva.

Paskal Moran iz Federacije visoke mode izrazio je zabrinutost zbog posledica ovog programa na luksuzne brendove. Modna industrija je jedan od najvećih sektora privrede u Francuskoj. Promet je prošle godine iznosio 66 milijardi evra.

Komentara: (1)
Srđan Mojsević / 14.08.2023.

Odličan potez, ionako će Evropa padati još u dublju krizu. Mada se ne gađa poenta, treba se osloboditi najtežeg okova “ moderne“ industrije- pohlepa prema zaradi. Jednostavno preći na izdržljive i prirodne materijale za odeću, poput konoplje, bambusa i problem sa oštećenjima odeće postaju prošlost. Još uvek u seoskoj kući imamo prekrivače, i odeću iz polovine prošlog veka bez oštećenja, pogađate? Od ind.konoplje

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

24. jul 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

24. jul 2023. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

24. jul 2023. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

24. jul 2023. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja