Energetska efikasnost

Od 1. marta uređaji iz EU imaće nove oznake za energetske razrede

energetski razredi eu

Slika: Evropska komisija

Objavljeno

24.02.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

24.02.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Izbor energetski efikasnog uređaja može da smanji potrošnju električne energije u proseku oko 50 odsto i tako uštedi novac. Najefikasniji način da izaberete frižider, veš-mašinu ili televizor koji troši najmanje električne energije je da pogledate u kom je energetskom razredu.

S obzirom da 79 odsto Evropljana prilikom kupovine vodi računa o energetskim razredima, Evopska unija želi da ovaj sistem energetskog označavanja unapredi, pa od 1. marta odnosno od 1. septembra, u zavisnosti od vrste uređaja, uvodi nove energetske oznake (nalepnice). Glavna izmena je ukidanje nekih razreda i dodavanje novih. Umesto skale razreda od A do D, koja označava da uređaj sa razredom A ima najmanju, a onaj sa razredom D najveću potrošnju, sada će biti skala  od A do G, s tim da neće više biti razreda A+, A++ i A+++.

Ukidaju se razredi A+, A++ i A+++

Inače, razlika u potrošnji, u zavisnosti od vrste uređaja, između najniže i najviše energetske klase ide od 30 do 80 odsto.

Takođe, na nalepnici će sada biti QR kod preko kojeg će moći da se pristupi bazi podataka u kojoj se nalaze energetske i tehničke karakteristike uređaja.

Frižideri, mašine za pranje sudova, mašine za pranje veša i televizori dobiće nove energetske oznake od 1. marta, a rasveta od 1. septembra. Narednih godina će označavanje biti promenjeno i za ostale uređaje.

Klasa A će u početku biti prazna

Evropska komisija je saopštila da se promene uvode jer proizvodi postaju sve energetski efikasniji, a i razlika između A+, A++ i A +++ razreda je potrošačima sve manje jasna. Razred A će na novoj nalepnici u početku biti prazan da bi se ostavo prostor za razvoj energetski efikasnijih uređaja.

Nove oznake bi, kako je navela Komisija, trebalo da omoguće potrošačima da jasnije razlikuju energetski efikasne proizvode, kao i da podstaknu proizvođače da razvijaju energetski efikasne tehnologije.

Propisi EU o energetskim oznakama i eko dizajnu trebalo bi potrošačima da donesu prosečnu godišnju uštedu do 285 evra

Prema računici EU, propisi o energetskom označavanju i ekološkom dizajnu doneće uštedu energije od približno 230 Mtoe (milion tona ekvivalentne nafte) do 2030. Potrošačima će to obezbediti prosečnu godišnju uštedu do 285 evra kroz smanjenje računa za električnu energiju. Na kraju, mere energetske efikasnosti povećaće prihode evropskih kompanija za 66 milijardi evra.

Inače, EU je energetsko označavanje uvela 1994. Od tada su energetski razredi glavna pomoć potrošačima u izboru proizvoda koji su energetski efikasniji i i pokretač inovacija u proizvodnji uređaja.

Šta je sve novo na oznaci?

energetska nalepnica razredi eu

U gornjem desnom uglu nalepnice uveden je QR kod čijim skeniranjem se može pristupiti bazi podataka Evropske komsije o karakteristikama uređaja koje nisu vidljive na nalepnici.

Zatim, godišnja potrošnja proizvoda sada je istaknutija i prikazana je u centralnom delu oznake. Takođe, sada se izračunava preciznijim metodama, tvrdi Komisija.

Na kraju, izmenjene su i uvedene nove sličice koje potrošače informišu o karakteristikama proizvoda (npr. energetska efikasnost u HDR-režimu za televizore i monitore, vreme pranja za mašine za pranje veša).

Baza podataka EU o energetskim oznakama: uputstva za proizvođače i trgovce

Korišćenjem QR koda potrošači mogu pristupiti EU bazi podataka za energetsko označavanje (EPREL). Od 1. januara 2019. prodavci (proizvođači, uvoznici ili ovlašćeni predstavnici) moraju da unesu podatke o svojim proizvodima u ovu bazu podataka pre nego što ih isporuče na evropsko tržište.

Potrošači će moći da pretražuju bazu podataka od marta 2021. Evropska komisija, takođe, priprema i aplikaciju koja će omogućiti poređenje podataka o proizvodima i troškovima.

Baza podataka pruža dodatne informacije o proizvodu koje nisu na nalepnici i sadrži dva odeljka za različite ciljne grupe:

  • Za kontrolu tržišta: dostupan samo institucijama za nadzor tržišta.
  • Za potrošače, profesionalne kupce, maloprodaju.
Komentara: (1)
Stanko Jovanović / 19.08.2021.

Poštovani, hvala vam na ovom tekstu s obzirom da ste pomogli da razjasnim suštinu oko promene označavanja energetske klase proizvoda. Takođe mislim da su potrošači, kao i šira javnost, slabo upoznati sa ovom temom, što ću ilustrovati na svom primeru. Prošle nedelje sam naručio veš mašinu Candy na sajtu prodavca BCGroup, gde decidno piše da je taj model u en.klasi A+++. Juče mi je stigla mašina sa nalepnicom en.ef. oznaka “D“. Na moju reklamaciju da nisam dobio ono što sam naručio i platio, dosta nejasno su objasnili da je EU promenila označavanje i da je to ista mašina A+++. Rekao sam da bi u tom slučaju bilo korektno da i na sajtu promene oznaku, a ne da obmanjuju kupce, što će kao sugerisati rukovodstvu. Sada na vašoj tabeli vidim da je en.klasa “C“ ekvivalent prethodnoj oznaci “A+++“, što znači da informacija BCGroup nije tačna i da i dalje obmanjuju potrošače! Trebalo bi na neki način obavestiti širu javnost o ovoj promeni i ekvivalentnim novim oznakama kako trgovci ne bi obmanjivali potrošače. Srdačan pozdrav

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zlatiborac visokoefikasna oprema za slajsovanje i narezivanje

Nabavkom visokoefikasne mašine Zlatiborac smanjio potrošnju električne energije, emisije CO2

14 октобра 2021 - Zlatiborac je nedavno preko GEFF finansijske linije za lizing nabavio visokoefikasnu opremu za narezivanje i slajsovanje suvomesnatih proizvoda, po kojima je poznat u Srbiji i regionu.

Akcioni plan Zelenu agendu Zapadni Balkan rok EU ETS 2024

Usvojeni Akcioni plan za Zelenu agendu za Zapadni Balkan donosi devet milijardi evra grantova, rok za usklađivanje s EU ETS-om 2024. godine

06 октобра 2021 - EU je pripremila investicioni paket od 30 milijardi evra, a vlade Zapadnog Balkana moraju da sprovedu klimatske reforme iz Akcionog plana za Zelenu agendu

EBRD program GEFF energetsku efikasnost domacinstva Zapadnom Balkanu

EBRD širi program GEFF za energetsku efikasnost za domaćinstva na Zapadnom Balkanu

28 септембра 2021 - Vlasnici 9.000 stanova i kuća na Zapadnom Balkanu su preko Programa finansiranja zelene ekonomije (GEFF) uložili 45 miliona evra u uštedu energije

Gledajte LIVE dodelu priznanja GEFF programa za Zapadni Balkan

28 септембра 2021 - Danas na portalu Balkan Green Energy News sa početkom u 11 časova možete gledati uživo...