Energetska efikasnost

Od 1. marta uređaji iz EU imaće nove oznake za energetske razrede

energetski razredi eu

Slika: Evropska komisija

Objavljeno

24.02.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

24.02.2021.

Država

Podeli

Izbor energetski efikasnog uređaja može da smanji potrošnju električne energije u proseku oko 50 odsto i tako uštedi novac. Najefikasniji način da izaberete frižider, veš-mašinu ili televizor koji troši najmanje električne energije je da pogledate u kom je energetskom razredu.

S obzirom da 79 odsto Evropljana prilikom kupovine vodi računa o energetskim razredima, Evopska unija želi da ovaj sistem energetskog označavanja unapredi, pa od 1. marta odnosno od 1. septembra, u zavisnosti od vrste uređaja, uvodi nove energetske oznake (nalepnice). Glavna izmena je ukidanje nekih razreda i dodavanje novih. Umesto skale razreda od A do D, koja označava da uređaj sa razredom A ima najmanju, a onaj sa razredom D najveću potrošnju, sada će biti skala  od A do G, s tim da neće više biti razreda A+, A++ i A+++.

Ukidaju se razredi A+, A++ i A+++

Inače, razlika u potrošnji, u zavisnosti od vrste uređaja, između najniže i najviše energetske klase ide od 30 do 80 odsto.

Takođe, na nalepnici će sada biti QR kod preko kojeg će moći da se pristupi bazi podataka u kojoj se nalaze energetske i tehničke karakteristike uređaja.

Frižideri, mašine za pranje sudova, mašine za pranje veša i televizori dobiće nove energetske oznake od 1. marta, a rasveta od 1. septembra. Narednih godina će označavanje biti promenjeno i za ostale uređaje.

Klasa A će u početku biti prazna

Evropska komisija je saopštila da se promene uvode jer proizvodi postaju sve energetski efikasniji, a i razlika između A+, A++ i A +++ razreda je potrošačima sve manje jasna. Razred A će na novoj nalepnici u početku biti prazan da bi se ostavo prostor za razvoj energetski efikasnijih uređaja.

Nove oznake bi, kako je navela Komisija, trebalo da omoguće potrošačima da jasnije razlikuju energetski efikasne proizvode, kao i da podstaknu proizvođače da razvijaju energetski efikasne tehnologije.

Propisi EU o energetskim oznakama i eko dizajnu trebalo bi potrošačima da donesu prosečnu godišnju uštedu do 285 evra

Prema računici EU, propisi o energetskom označavanju i ekološkom dizajnu doneće uštedu energije od približno 230 Mtoe (milion tona ekvivalentne nafte) do 2030. Potrošačima će to obezbediti prosečnu godišnju uštedu do 285 evra kroz smanjenje računa za električnu energiju. Na kraju, mere energetske efikasnosti povećaće prihode evropskih kompanija za 66 milijardi evra.

Inače, EU je energetsko označavanje uvela 1994. Od tada su energetski razredi glavna pomoć potrošačima u izboru proizvoda koji su energetski efikasniji i i pokretač inovacija u proizvodnji uređaja.

Šta je sve novo na oznaci?

energetska nalepnica razredi eu

U gornjem desnom uglu nalepnice uveden je QR kod čijim skeniranjem se može pristupiti bazi podataka Evropske komsije o karakteristikama uređaja koje nisu vidljive na nalepnici.

Zatim, godišnja potrošnja proizvoda sada je istaknutija i prikazana je u centralnom delu oznake. Takođe, sada se izračunava preciznijim metodama, tvrdi Komisija.

Na kraju, izmenjene su i uvedene nove sličice koje potrošače informišu o karakteristikama proizvoda (npr. energetska efikasnost u HDR-režimu za televizore i monitore, vreme pranja za mašine za pranje veša).

Baza podataka EU o energetskim oznakama: uputstva za proizvođače i trgovce

Korišćenjem QR koda potrošači mogu pristupiti EU bazi podataka za energetsko označavanje (EPREL). Od 1. januara 2019. prodavci (proizvođači, uvoznici ili ovlašćeni predstavnici) moraju da unesu podatke o svojim proizvodima u ovu bazu podataka pre nego što ih isporuče na evropsko tržište.

Potrošači će moći da pretražuju bazu podataka od marta 2021. Evropska komisija, takođe, priprema i aplikaciju koja će omogućiti poređenje podataka o proizvodima i troškovima.

Baza podataka pruža dodatne informacije o proizvodu koje nisu na nalepnici i sadrži dva odeljka za različite ciljne grupe:

  • Za kontrolu tržišta: dostupan samo institucijama za nadzor tržišta.
  • Za potrošače, profesionalne kupce, maloprodaju.
Komentara: (2)
Stanko Jovanović / 19.08.2021.

Poštovani, hvala vam na ovom tekstu s obzirom da ste pomogli da razjasnim suštinu oko promene označavanja energetske klase proizvoda. Takođe mislim da su potrošači, kao i šira javnost, slabo upoznati sa ovom temom, što ću ilustrovati na svom primeru. Prošle nedelje sam naručio veš mašinu Candy na sajtu prodavca BCGroup, gde decidno piše da je taj model u en.klasi A+++. Juče mi je stigla mašina sa nalepnicom en.ef. oznaka “D“. Na moju reklamaciju da nisam dobio ono što sam naručio i platio, dosta nejasno su objasnili da je EU promenila označavanje i da je to ista mašina A+++. Rekao sam da bi u tom slučaju bilo korektno da i na sajtu promene oznaku, a ne da obmanjuju kupce, što će kao sugerisati rukovodstvu. Sada na vašoj tabeli vidim da je en.klasa “C“ ekvivalent prethodnoj oznaci “A+++“, što znači da informacija BCGroup nije tačna i da i dalje obmanjuju potrošače! Trebalo bi na neki način obavestiti širu javnost o ovoj promeni i ekvivalentnim novim oznakama kako trgovci ne bi obmanjivali potrošače. Srdačan pozdrav

Dule / 07.11.2022.

Meni i dalje nije nista jasno. hteo sam da kupim ves masinu… Po novim oznakama C razred je kao nekad A+++. Napisite jasno po novim oznakama A je najveca usteda B je manja usteda … G najmanje stedi odnosno najvise trosi. Kako ste iskomplikovali.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HERMANN Petr_intervju_Schneider Electric BGEN

Budućnost uspešnih firmi leži u njihovoj digitalnoj transformaciji

24. februar 2021. - Digitalizacija menja sve zato što povezuje sve procese i obezbeđuje kompletan uvid u sve podatke,...

energija iz otpada insineratori bec spalionica otpada

Energija iz otpada – realna briga ili prilika za ekološko-klimatsko-energetsku dobit

24. februar 2021. - U nastavku serijala  "Srbija od smetlišta do cirkularne ekonomije" o korišćenju otpada za dobijanje energije razgovarli smo sa profesorom Vladimirom Pavićevićem, Igorom Jezdimirovićem i Helgom Štojber

EU brze odobravati projekte zelene energije olabaviti ekoloske propise

EU će brže odobravati projekte zelene energije, olabaviti ekološke propise

24. februar 2021. - Evropska komisija traži da se pojednostavi izdavanje dozvola za projekte zelene energije, ali i da se ublaže propisi za zaštitu okoline

Metalac 2 9 megavata zavrsava krovnu solarnu elektranu

Metalac završava krovnu solarnu elektranu od 2,9 megavata

24. februar 2021. - Metalac iz Gornjeg Milanovca je investirao tri miliona evra u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i rekonstrukciju sistema grejanja