OIE

Evropa će dobiti prvu hibridnu plutajuću elektranu

Evropa će dobiti prvu hibridnu plutajuću elektranu

Foto: Oceans of Energy

Objavljeno

26.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

CrossWind i holandski startap Oceans of Energy potpisali su ugovor o izgradnji plutajuće solarne elektrane u okviru vetroparka Hollandse Kust Noord. Ovo će biti prva solarna elektrana na svetu povezana sa vetroelektranom instaliranom na području visokih talasa.

CrossWind je zajednički poduhvat kompanija Shell i Eneco. Trenutno radi na izgradnji vetroelektrane Hollandse Kust Noord 18,5 kilometara od holandske obale. Biće instalirano 69 vetroturbina ukupne snage 759 megavata. Proizvodnja će iznositi barem 3,3 teravat-sata godišnje, što je dovoljno električne energije za više od milion holandskih domaćinstava, kažu u kompaniji. Očekuje se da će postrojenje početi sa radom do kraja godine.

CrossWind radi na brojnim inovacijama kako bi maksimalno povećao efikasnost proizvodnje, počev od pametnih vetroturbina i skladištenja energije, pa sve do kombinacije vetra i solara. Kompanija je potpisala ugovor sa startapom Oceans of Energy za instaliranje solarne elektrane u okviru vetroparka na moru Hollandse Kust Noord.

Postrojenje treba da počne s radom pre kraja godine

Na ovaj način Evropa će dobiti svoju prvu hibridnu elektranu, jer će solarna elektrana biti integrisana sa vetroparkom na moru.

Solarni paneli će biti smešteni između vetroturbina i doprinositi rezervnom energiju kada su dani sunčani, ali sa manje vetra. Biće privezani za vetroturbine i povezani na iste kablove.

„Ovo je velika odgovornost, jer će Hollandse Kust Noord poslužiti kao primer kombinovanja vetroelektrana na vodi i solarnih parkova”, dodao je“, rekao je Alard van Huken, osnivač i izvršni direktor firme Oceans of Energy.

Plan je da se solarna elektrana na električnu mrežu priključi najkasnije 2025. godine. Iz kompanije poručuju da će fotonaponska instalacija od pola megavata proizvesti dovoljno energije za oko 500 domaćinstava.

Pilot-projekat plutajuće solarne elektrane

Oceans of Energy je 2019. godine instalirao prvu plutajuću solarnu elektranu na moru, snage 8,5 kilovata. Nalazila se na udaljenosti od jednog kilometra od obale u holandskom delu Severnog mora.

Iste godine, elektrana je proširena na 50 kilovata i premeštena na 12 kilometara od obale, u područje s visokim talasima. Modularno projektovanje je omogućilo kompaniji da 2021. godine postrojenje proširi na jedan megavat. Oceans of Energy je objavio da namerava da kapacitet podigne na deset, a kasnije čak na 100 megavata.

Oceans of Energy je prvi pilot-projekat solarne elektrane na moru instalirao pre četiri godine

Umesto teških konstrukcija iznad mora, koje se obično koriste za ofšor tehnologiju, Oceans of Energy je razvio laganu varijantu. Koristi morsku površinu direktno kao oslonac, poput lokvanja koji leži na površini vode. Postojeća elektrana je već prve godine pokazala svoju izdrživost, u toku ciklona Sijara, rekli su u kompaniji.

Ofšor solarna energija može da zadovolji polovinu ukupne potražnje za strujom u Holandiji, uz korišćenje manje od pet odsto holandskog dela Severnog mora, procenjuje Oceans of Energy. Zbog nedostatka mesta na kopnu, ova zemlja se upinje da proizvede dovoljno zelene energije.

Hibridna rešenja širom sveta

Holandija nije jedina zemlja sa nedostatkom kopnenih površina za instaliranje solarnih elektrana. Indonezija, koja se sastoji od preko 10.000 ostrva, ima sličan problem. Snabdevanje električnom energijom je zato veliki izazov, a čak milion ljudi nije priključeno na mrežu.

Povezivanje ostrva kablovima dugo traje i skupo je, kao i instaliranje vetroturbina, dok solarni paneli zauzimaju previše prostora na kopnu. Postavljanje solarnih panela na površinu mora bilo bi najbolje rešenje.

Solarni paneli se već neko vreme postavljaju na vodene površine, ali uglavnom na akumulacije, ne i na morske površine. Oceans of Energy nije jedini u svom segmentu.

Norveški Ocean Sun je prošle godine u Kini postavio prvu solarnu elektranu na moru, koja je pritom integrisana sa vetroparkom

U Kini je prošle godine puštena u rad prva solarna elektrana na moru integrisana sa vetroparkom. Projektovao ju je norveški Ocean Sun, koji je i razvio i patentirao tehnologiju. Solarni paneli počivaju na plutajućoj platformi koja se savija dok talasi prolaze ispod. Blizina morske vode hladi ćelije, što poboljšava njihov rad.

Holandsko-norveški SolarDuck radi sa nemačkom energetskom kompanijom RWE na izgradnji plutajuće solarne elektrane u okviru jedne vetroelektrane u Severnom moru. Objavili su da će to biti najveća plutajuća solarna elektrana na svetu.

Solarni paneli će se nalaziti na platformama podignutim nekoliko metara iznad površine mora. Elektrana bi koristila postojeće kablove vetroelektrane za prenos struje, a početak rada najavljen je za 2026. godinu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

26. april 2023. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

26. april 2023. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

26. april 2023. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 607 MW

26. april 2023. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane