OIE

Nemački RWE ušao u prvu ligu u sektoru solara u SAD, Britaniji

Nemački RWE prvu ligu sektoru solara SAD Britaniji

Foto: 李大毛 没有猫 on Unsplash

Objavljeno

02.03.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.03.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Nemačka kompanija RWE je objavila da, zahvaljujući dvema velikim akvizicijama, postaje četvrta po veličini kompanija u sektoru obnovljivih izvora u Sjedinjenim Državama i druga po snazi solarnih elektrana koje poseduje i kojima upravlja na tom tržištu, kao i jedan od tri najveća investitora u fotonaponska postrojenja u Velikoj Britaniji.

Energetski gigant RWE, sa sedištem u Esenu u Nemačkoj, saopštio je da je završio akviziciju firme Con Edison Clean Energy Businesses u SAD i da je sklopio sporazum o kupovini britanskog preduzeća JBM Solar. Kompanija navodi da su je ove transakcije učinile jednim od najvećih investitora u energiju iz obnovljivih izvora u te dve zemlje.

Con Edison CEB je preuzet od američke kompanije Consolidated Edison po ceni po kojoj on, uključujući dugove, vredi 6,8 milijardi dolara. Transakcija je delom finansirana preko konvertibilnih obveznica prodatih katarskom državnom investicionom fondu QIA. On će po konverziji držati 9,09 RWE-ovog akcijskog kapitala.

Ispostava u SAD cilja na vetroelektrane na kopnu, solarnu energiju, baterije

Ova transakcija je učinila RWE četvrtom kompanijom po veličini u SAD u domenu obnovljivih izvora i drugom po snazi solarnih elektrana koje poseduje i kojima upravlja na tom tržištu, stoji u objavi. Aktivna je u većini američkih saveznih država.

Novoosnovana firma, nazvana RWE Clean Energy, usredsrediće se na vetroelektrane na kopnu, solarnu energiju i baterije za skladištenje struje, otkrio je RWE. Sada upravlja grupom elektrana od ukupno osam gigavata, od čega su dve trećine u kopnenim vetroparkovima, a ostalo fotonaponska postrojenja, saopštila je matična kompanija. Ispostava u SAD ima portfelj projekata u razvoju veličine preko 24 gigavata, jedan od najvećih u zemlji, istakla je.

JBM Solar RWE-u donosi grupu projekata za ukupno 6,1 megavat

RWE, najveći proizvođač struje u Britaniji i jedan od najvećih investitora u iskorišćavanje obnovljivih izvora, saopštio je da će mu JBM Solar, kojeg kupuje od kompanije Susgen, znatno proširiti potencijal na polju solara i baterija. Preuzima portfelj u zreloj fazi razvoja sa planiranim priključnim kapacitetom od 6,1 gigavata. Od toga je je 3,8 gigavata solara, a 2,3 gigavata su projekti za baterijska postrojenja, izraženo u naizmeničnoj struji.

Većina lokacija su u centralnoj i južnoj Engleskoj, a za velik deo je već obezbeđeno povezivanje na mrežu kao i zemljište. Jedan deo projekata je spreman za donošenje konačne odluke o investiranju, budući da su za njih izdata prostornoplanska odobrenja. To znači da će prvi fotonaponski i pogoni s baterijama biti pušteni u rad pre kraja 2024, navodi RWE.

Kompanija u ovoj državi upravlja kapacitetima iz vetra od 2,6 gigavata u 10 postrojenja na moru i 33 na kopnu. U toku su razvoj i izgradnja još nekoliko priobalnih, naglašavaju u RWE-u i dodaju da su u planu i komercijalne plutajuće vetroelektrane, među kojima i one na Keltskom moru.

Ta nemačka energetska kompanija je aktivna i u sektorima uglja, gasa, vodonika i nuklearne energije. U Grčkoj sprovodi fotonaponske projekte u partnerstvu s domaćom elektroprivredom Public Power Corp. (PPC), koja je pod kontrolom države.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetska tranzicija razvojna sansa EPCG Crnu Goru

Energetska tranzicija je razvojna šansa za EPCG, celu Crnu Goru

2. mart 2023. - Energetska tranzicija se pokazala kao razvojna šansa za Crnu Goru, naveli su glavni govornici na Simpozijumu energetike EPCG Net 2023

aukcije srbija maksimalna cena premije

Vlada Srbije odredila maksimalnu cenu na aukcijama za premije za vetar i solar

2. mart 2023. - U isto vreme su donete i nove uredbe o balansnoj odgovornosti i premiji i fid-in tarifi, što sve predstavlja pripremu za prve aukcije u Srbiji

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara, usvojene uredbe o balansiranju i premiji i fid-in tarifi

2. mart 2023. - Vlada Srbije odredila je kvotu za solar i definisala pravila u vezi sa balansiranjem i premijama i fid-in tarifama

Zakon o energetici izmene vlada srbije

Srbija menja Zakon o energetici: osniva se Republička komisija za energetske mreže

2. mart 2023. - Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici kojim se usklađuje nacionalno zakonodavstvo sa propisima EU