Energetska kriza

Nemačka odlučila da produži rad tri nuklearke do aprila 2023.

olaf solc nuklearke odluka

Foto: Federal government of Germany

Objavljeno

18.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Nakon višemesečnih rasprava u javnosti i nesuglasica u vladajućoj koaliciji nemački kancelar Olaf Šolc je presekao: tri nuklearke, koje je trebalo da budu ugašene do kraja godine, ostaće u pogonu do sredine aprila 2023. godine.

Nemačka će na taj način probati da osigura stabilno snabdevanje energijom i da utiče na smanjenje visokih cena struje i prirodnog gasa zbog čega trpe domaćinstva, ali i privreda. Pre rata u Ukrajini Nemačka je ruskim gasom zadovoljavala 55 odsto potrošnje, a danas 35 odsto, pa je prinuđena da uvozi skupi tečni prirodni gas. Visoke cene gasa ujedno su donele i visoke cene struje.

Pre Šolcove objave poslednja informacija o sudbini tri zadnje nuklearke u Nemačkoj bila je da će samo dve ostati u pripravnosti do aprila sledeće godine. To je saopštio Robert Habek, vicekancelar i ministar za ekonomske poslove i klimatsku akciju.

Ranija odluka predviđala je gašenje svih nuklearki do kraja 2022.

Habek je i predstavnik Saveza 90/Zeleni (Bündnis 90/Die Grunen) u Šolcovoj vladi, pa je ovo u stvari bila neka vrsta kompromis jer se Zeleni protive nastavku rada nuklearki i traže poštovanje ranije odluke da sve nuklearke prestanu da rade do kraja 2022.

Ali, drugi koalicioni partner – Stranka slobodnih demokrata (FDP), koju u vladi predstavlja ministar finansija Kristijan Lindner, smatra da bi tri nuklearke trebalo da ostanu u pogonu do 2024, pa je Šolc, kao kancelar, i funkcioner treće stranke u koaliciji – Socijaldemokratske partije (SPD), morao da preseče.

Kancelar je iskoristio ovlašćenja i naredio da tri nukelarke Isar 2, Emsland i Neckarwestheim 2 ostanu na mreži do 15. aprila 2023. kako bi se očuvala stabilnost energetskog sistema.

Zeleni su teškom mukom pristali da dve nuklearke ostanu u pripravnosti do aprila, ali Stranka slobodnih demokrata je tražila da sve tri rade do 2024.

Šolc je zatražio od ministarstava privrede, životne sredine i finansija da stvore pravnu osnovu da elektrane ostanu otvorene, prenele su agencije.

On je, takođe, zatražio da ministarstva pripreme ambiciozan zakon za povećanje energetske efikasnosti, kao i obavezujući sporazum o napuštanju upotrebe uglja do 2030.

Posle Šolcove odluke oglasio se i ministar finansija Lindner koji je izjavio da je u vitalnom interesu Nemačke i njene ekonomije da ove zime rade svi domaći kapaciteti za proizvodnju energije. Kancelar je sada razjasnio sve dileme, dodao je on.

Vlasnici nuklearki se spremaju da nastave rad

Najveća nemačka elektroprivreda RWE saopštila je da će odmah početi sa pripremama za produženje rada svoje elektrane Emsland.

Operator nuklearke Neckarwestheim 2 upozorio je da nemačka vlada treba da obezbedi pravni okvir za produženje rada elektrane što je pre moguće ili će ona biti zatvorena kako je i planirano, na kraju decembra.

E.ON, koji upravlja postrojenjem Isar 2, još ranije je najavio da će biti spreman da nastavi sa radom nakon remonta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Od 1. maja novo poskupljenje cena struje i gasa

Prvog maja u Srbiji ponovo poskupljuju struja i gas

18. oktobar 2022. - Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je danas da će cena struje 1. maja porasti za osam, a cena gasa za devet odsto.

peter sijarto energetska zajednica madjarska srbija republika srpska

Sijarto: Pozdravljam formiranje energetske zajednice Mađarske, Republike Srpske i Srbije

18. oktobar 2022. - Peter Sijarto, koji je posetio BiH, je istakao da je Mađarskoj, kao zemlji koja nema izlaz na more, regionalna saradnja jako važna

EU-predlozila-promenu-uredjenja-trzista-elektricne-energije

EU predložila promenu uređenja tržišta električne energije

18. oktobar 2022. - Revizija ustrojstva tržišta električne energije ima za cilj da pomeri fokus sa kratkoročnih tržišta, podstakne elektrifikaciju i izgradnju elektrana na obnovljive izvore te da se zaštite potrošači

evropska komisija subvencije energetska kriza ukidanje

Evropska komisija pozvala članice EU da ukidaju subvencije uvedene zbog energetske krize

18. oktobar 2022. - Podaci organizacije Bruegel pokazuju da je trošak EU za subvencije od septembra 2021. dostigao 768 milijardi evra