Energetska kriza

I Francuska nakon Nemačke okrivljuje SAD da koristi rat da zaradi na visokim cenama gasa

nemacka francuska lng sad visoke cene

Foto: Gerd Altmann from Pixabay 

Objavljeno

12.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Visoki vladini zvaničnici dve najjače zemlje Evropske unije, Francuske i Nemačke, okrivili su SAD da im preskupo prodaje tečni prirodni gas (eng- liquified natural gas – LNG), kao i da koristi rat u Ukrajini i energetsku krizu da profitira i učini Evropu zavisnom.

Pre početka rata najveći snabdevač Evrope prirodnim gasom, sa oko 55 odsto, bila je Rusija, pre svega, zbog niže cene u odnosu na isporuke LNG. Ali, posle početka rata u Ukrajini, Evropa je počela da uvodi sankcije Rusiji i da smanjuje kupovinu od Gazproma, koji je, takođe, zbog sankcija, umanjio isporuke.

EU je bila prinuđena da se okrene uvozu LNG-a, ne samo od SAD-a, već i od drugih država, ali je udeo SAD drastično povećan sa 28 na 45 odsto. Sa druge strane, isporuke Rusije su smanjene 75 odsto.

Kritike na račun SAD uputili su francuski ministar finansija Bruno Le Mair i nemački ministar ekonomije Robert Habek.

Francuski ministar finansija Bruno Le Mair je govoreći pred poslanicima narodne skupštine rekao je da sukob u Ukrajini ne sme da se završi američkom ekonomskom dominacijom i slabljenjem EU.

Sjedinjenim Američkim Državama ne bi trebalo dozvoliti da dominiraju globalnim energetskim tržištem dok EU pati od posledica sukoba u Ukrajini, dodao je on.

Le Maire je istakao da je neprihvatljivo da SAD prodaju svoj LNG po četiri puta većim cenama nego što ga plaćaju firme u toj zemlji. Francuski ministar je, na kraju, pozvao da se ustanovi izbalansiraniji odnos između SAD i Evrope.

Habek: Čak i neke prijateljske zemlje prodaju gas po astronomskim cenama

Habek je optužio zemlje, uključujući SAD, da naplaćuju gas preskupo u trenutku kada se, kako prenose agencije, najveća evropska ekonomija bori da organizuje svoj energetski miks bez snabdevanja iz Rusije. I kada, kako je nedavno rekao Habek, nemačke firme zbog skupog gasa zatvaraju pogone.

Neke zemlje, čak i one prijateljske, u nekim slučajevima postižu astronomske cene, rekao je Habek za list Neue Osnabruecker Zeitung.

Takvo ponašanje, kako je naveo, donosi probleme, pa bi o tome trebalo da se razgovara.

Nemački ministar je podsetio da su se SAD obratile Evropi kada su cene sirove nafte skočile, pa su zarad smirivanja cena iskorišćene i nacionalne rezerve evropskih država. On je rekao da bi slična solidarnost sada mogla da se primeni na cene gasa.

Habek je, takođe, pozvao EU da koordinira kupovinu gasa kako bi se snizile cene, umesto što se evropske države međusobno nadmeću i tako dižu cene.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dubravka-djedovic-grcka-srbija-tecni-prirodni-gas-sanbdevanje-interkonekcije

Srbija uskoro dobija tečni prirodni gas iz Grčke

12. oktobar 2022. - Završetkom izgradnje interkonekcije sa Bugarskom, Srbija se fizički povezala sa gasnim terminalom u grčkoj luci Aleksandropolis

Gas u Srbiju stize iz Azerbejdzana, dogovorene isporuke do 400 miliona kubnih metara godisnje

Potpisan ugovor o isporuci prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Srbiju

12. oktobar 2022. - Ministri energetike Srbije i Azerbejdžana potpisali su i Memorandum o razmevanju o saradnji u energetici

Nemacka planira smanjenje poreze na elektricnu energiju i povecanje subvencija kako bi podržala industriju usred rastucih cena

Nemačka spremila milijarde da obezbedi jeftiniju struju za privredu

12. oktobar 2022. - Set olakšica koje će uglavnom pomoći energetski intenzivnim proizvođačima, procenjen je na 12 milijardi evra samo u 2024.

federacija bih struja mali kupci epbih udruzenje poslodavaca

Nekoliko hiljada malih firmi u FBiH gubi pravo na garantovano snabdevanje električnom energijom

12. oktobar 2022. - Prelazak sa javnog na tržišno snabdevanje za te firme u Federaciji BiH znači i povećanje cena električne energije