Energetska kriza

Nemačke firme smanjuju proizvodnju i zatvaraju pogone zbog visoke cene struje i gasa

Nemacke firme smanjuju proizvodnju i zatvaraju pogone energetska kriza

Foto: Isa Marinescu from Pixabay

Objavljeno

01.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Zbog visokih cena prirodnog gasa i električne energije nemačke firme prelaze na druge energente, smanjuju proizvodnju, ali i zatvaraju svoje pogone, izjavio je ministar ekonomije Robert Habek. To su, u najkraćem, posledice energetske krize koje oseća najjača ekonomija Evrope.

Zaustavljanje proizvodnje zbog visokih cena gasa i struje nemačka vlada je ocenila kao alarmantnu situaciju, dok Federacija nemačke industrije (BDI) navodi da privreda beleži dramatičan pad proizvodnje. Poslovni ljudi, takođe, smatraju da vlada kasni u donošenju mera za saniranje situacije.

Ministar ekonomije Robert Habek izjavio je da je industrija naporno radila na smanjenju potrošnje gasa u poslednjih nekoliko meseci, preneo je FT. To je, kako je naveo, uradila delom prelaskom na alternativna goriva kao što je nafta, povećavajući efikasnost poslovanja i smanjujući proizvodnju.

Ali , neke firme su u potpunosti zaustavile proizvodnju, što je ocenio kao alarmantno jer nije reč o restrukturiranju, već o zaustavljanju rada zbog velikog pritiska koji prave cene.

Habek: dobar deo nemačke proizvodnje zasnovan je na dovoljnim isporukama jeftinog gasa iz Rusije

Inače, cene gasa su na holandskoj berzi TTF u jednom trenutku prošlog meseca prešle 300 evra za megavat-sat, poslednjih dana se smiruju, pa su trenutno ispod 240 evra, ali i to je sedam puta više nego pre početka krize, sredinom 2021. Cene struje se trenutno kreću 400 do 700 evra za MWh, a pre krize bile su od 50 do 75 evra.

Habek je rekao da rastuće cene gasa utiču na sve, od velikih industrijskih grupa do malih trgovačkih kompanija i srednjih preduzeća. Firme kod kojih je energija važan deo poslovnog modela, su uplašene, dodao je on.

Habek je naglasio da da je dobar deo nemačke proizvodnje zasnovan na dovoljnim isporukama jeftinog gasa iz Rusije, što je konkurentska prednost koja se možda nikada ne povrati.

Russwurm: Nije to uspeh, nego veliki poraz

Privreda nema baš slično gledanje na trenutnu situaciju kao Habek. Nešto ranije ove nedelje Siegfried Russwurm, šef organizacije BDI, glavnog nemačkog poslovnog lobija, naveo je da je potrošnja gasa u industriji smanjena 21 odsto u julu u odnosu isti mesec prošle godine.

To, kako je objasnio, nema veze sa povećanjem efikasnosti, već sa dramatičnim padom proizvodnje. To nije uspeh, već izraz ogromnog problema, istakao je on.

Nerazumno povećanje cena

Russwurm je ponovio da je cena struje za isporuku u 2023. porasla na više od 700 evra što je 15 puta više nego prethodnih godina.

Za mnoge firme je situacija već sada ili će uskoro biti toksična zbog nestašice gasa i posebno zbog nerazumnog povećanja cena, rekao je Russwurm.

Privrednici smatraju da mere kasne

Privrednici očekuju potez nemačke vlade, za koju smatraju da je spora. Naime, najavljen je treći paket mera, ali još ništa od njega. Inače, Nemačka je dosad privredi i domaćinstvima pomogla sa 60,7 milijardi evra.

Ministar finansija Christian Lindner izjavio je da će sledeći paket doneti pomoć koja će se meriti biti u milijardama iskazanim jednocifrenim brojem, a paket za sledeću godinu dvocifrenim brojem.

Lindner je tražio da se sprovede reforma tržišta električne energije, jer visoke cene gasa uzrokuju visoke cene struje. Habek je sada rekao da se na taj način eliminiše uzrok visokih cena struje, umesto da se merama ublažavaju posledice.

Reforma tržišta struje je pre više meseci odbijena na nivou EU, ali sada je ta ideja obnovljena, pa bi  njoj trebalo da se razgovara na sastanku ministara energetike EU 9. septembra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

1. septembar 2022. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

1. septembar 2022. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

1. septembar 2022. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

1. septembar 2022. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji