Energetska kriza

Stres-test na mreži: Nemačka spremna da produži rad dve nuklearke

Nemački stres test na energetskoj mreži - nuklearke opcija za zimu

Foto: Bjoern Schwarz / https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Objavljeno

05.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Nemačka će verovatno zadržati dva reaktora kao rezervnu opciju za energetsko snabdevanje ove zime. Rezultati testa opterećenja elektroenergetske mreže pokazali su da rad nuklearki treba da se nastavi posle Nove godine radi održavanja bezbednosti snabdevanja tokom zime, preneli su nemački mediji.

Nemačka će verovatno produžiti rad dve nuklearne elektrane na jugu zemlje, objavio je vicekancelar i savezni ministar za ekonomske poslove i klimatsku akciju Robert Habeck. Njegovo ministarstvo je preporučilo da ta postrojenja ostanu u stanju pripravnosti do sredine aprila umesto da se zatvore na kraju ove godine.

Nuklearne elektrane će biti stanju pripravnosti do sredine aprila

Dve elektrane bi tako proizvodile struju po potrebi, naveo je Habeck.

Za nuklearke Isar II u Bavarskoj i Neckarwestheim II u Baden-Virtembergu je predviđeno da do kraja zimske sezone služe kao podrška radi ublažavanja energetske krize.

Očekuju se veći poremećaji u snabdevanju nego oni iz prvog testa na stres

Prema planu o denuklearizaciji zemlje iz 2011. i važećim zakonima, preostale tri nuklearne elektrane ukupnog kapaciteta 4,3 gigavata trebalo je da prestanu sa radom pre kraja godine. Međutim, zbog neizvesnosti oko snabdevanja ruskim gasom, vlada je zadužila četiri nemačka operatera prenosne mreže da sprovedu testove opterećenja elektroenergetske mreže da se ispita mogućnost produženja rada nuklearki.

U martu, posle prvog ispitivanja, zaključeno je da bi održavanje tri nuklearne elektrane u pogonu posle 31. decembra donelo velike pravne i bezbednosne izazove, kao i komplikacije na polju licenciranja i osiguranja.

Posle novog stres-testa, s pretpostavkom većih poremećaja u snabdevanju, zaključeno je da bi produžetak rada dve od tri nuklearne elektrane doprineo bezbednosti snabdevanja tokom predstojeće zime, prenosi Clean Energy Wire.

Test je obuhvatio scenario u kojem reaktori rade sa preostalim gorivnim šipkama nekoliko meseci duže nego što je planirano. Nije predviđeno da se nove gorivne šipke nabavljaju. Testovi su obuhvatili situaciju na mreži samo za narednu grejnu sezonu.

Ugalj i vetar slabe alternative

Kapaciteti termoelektrana na ugalj nisu dovoljni da u potpunosti zamene nuklearnu energiju nakon decembra, dok elektrane na gas ne mogu da se koriste prema planu, zbog krize u snabdevanju gasom.

Dalje, dalekovodi nemaju dovoljno kapaciteta da iz severne Nemačke prenesu višak struje iz vetroelektrana na jug, prenose nemački mediji.

Podeljeni stavovi političara

Nekoliko političara, uključujući ministra finansija Christiana Lindnera iz Slobodnih demokrata (FDP), kao i premijera Bavarske, Markusa Södera iz opozicione konzervativne Hrišćansko-socijalne unije (CSU), pozvalo je na produžavanje rada nuklearki i po nekoliko godina.

Ministarka spoljnih poslova iz redova Alijanse 90 / Zelenih Annalena Baerbock smatra da odlaganje zatvaranja nuklearnih elektrana neće rešiti trenutnu energetsku krizu niti probleme sa gasom.

Njen stranački kolega Habeck je ranije tvrdio da električna energija dobijena iz tri postrojenja u planu za zatvaranje nije ni bila vredna ponovnog otvaranja debate o denuklearizaciji i istakao da bi produžetak rada nuklearki nadoknadio najviše dva procenta potrošnje gasa.

Zeleni su nastali iz antinuklearnog i ekološkog pokreta u Nemačkoj iz sedamdesetih godina prošlog veka koji je ukazivao na bezbednosne rizike i nedostatak rešenja za skladištenje nuklearnog otpada.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Struja egipatske solarne vetroelektrane najjeftinija Africi

Struja iz egipatske solarne i vetroelektrane biće najjeftinija u Africi

5. septembar 2022. - U Egiptu su pred izgradnjom po jedan ogromni solarni i vetropark, iz kojih će struja biti prodavana po najnižim cenama u celoj Africi

epcg solari konkurs solarni paneli

EPCG nastavlja projekat Solari: konkurs za još 5.000 solarnih elektrana

5. septembar 2022. - Na ovaj način još 5.000 domaćinstava, pravnih lica i stambenih zajednica dobija priliku da pod povoljnim uslovima proizvodi zelenu energiju

EU Energetska zajednica Srbiji energetskoj tranziciji Varhelji Várhelyi

EU, Energetska zajednica izrazile podršku Srbiji u energetskoj tranziciji

5. septembar 2022. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović sastala se s visokim zvaničnicima iz Evropske komisije i Sekretarijata Energetske zajednice

Poskupljuje struja u Republici Srpskoj

Poskupljuje struja u Republici Srpskoj

5. septembar 2022. - Kupce električne energije u Republici Srpskoj od Nove godine očekuju promene, koje će većini doneti uvećane račune