x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

EPS razapet između revitalizacije i socijalne politike cena

21.10.2016. | Komentari: 0Autor:

Slika: Photobay
EPS razapet između revitalizacije i socijalne politike cena

Elektroprivreda Srbije (EPS) u prvih šest meseci ove godine ostvarila je profit od 13,1 milijardu dinara i uštede od 13,8 milijardi, rekao je izvršni direktor za proizvodnju energije Savo Bezmarević na panelu o energetici 16. Srpskog ekonomskog samita u Beogradu, prenela je novinska agencija Tanjug.

Kako je rečeno, ovi rezultati su za oko 10 milijardi dinara veći nego što je planirano.

“Naša postrojenja u koja nije ulagano tokom 90-tih godina vraćena su na projektivane parametre. Daljim ulaganjima modernizovali smo sva naša postrojenja, pre svega u termoelektranama. EPS-u je i dalje svake godine potrebno od 200 do 300 miliona evra ulaganja u tehnički sektor da bi svoja postrojenja održava u punoj formi”, rekao je Bezmarević.

Fokus EPS tehnike je na unapređenju energetske efikasnosti. Kroz proces revitalizacije koji je započet 2000. godine, do danas je ostvarena ušteda od 16 odsto u specifičnoj potrošnji energije.

Bezmarević je na panelu predstavio i projekte EPS-a koji su u trenutno u toku.

Prvi je projekat homogenizacije uglja u Kolubari, vredan 180 miliona evra koji će poboljšati proizvodnju u termoelektranama od 2018. godine kada bude završen.

Zatim je tu i potpuna revitalizacija hidroelektrane Zvornik vredna 70 miliona evra, nakon koje bi proizvodnja ovog postrojenja trebalo da se poveća za oko 30 odsto.

Treći projekat, iste vrednosti, jeste revitalizacija bloka B2 termoelektrane Nikola Tesla (TENT). Revitalizacija tog najvećeg agregata u Srbiji trebalo bi da povećava proizvodnju za 30 MW.

Svakako najveća investicija koju EPS trenutno ima jeste gradnja novog bloka u termoelektrani Kostolac, vrednog 350 miliona evra.

Dragan Saganović iz Ekonomskog instituta, koji je bio i moderator panela o energetici, izneo je podatak da je EPS praktično najveći donator srpske privrede:

“Od oktobra 2000. godine do danas, zbog socijalne politike po pitanju cena struje, EPS je izgubio oko 15 milijardi evra prihoda. To je daleko više i od prihoda od privatizacije, i od pomoći međunarodnih finansijskih institucija. Na godišnjem nivou, EPS gubi oko 1,3 milijarde evra”, rekao je Saganović.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.