Električna energija

EPS razapet između revitalizacije i socijalne politike cena

EPS socijalna politika cena

Slika: Photobay

Objavljeno

21.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije (EPS) u prvih šest meseci ove godine ostvarila je profit od 13,1 milijardu dinara i uštede od 13,8 milijardi, rekao je izvršni direktor za proizvodnju energije Savo Bezmarević na panelu o energetici 16. Srpskog ekonomskog samita u Beogradu, prenela je novinska agencija Tanjug.

Kako je rečeno, ovi rezultati su za oko 10 milijardi dinara veći nego što je planirano.

„Naša postrojenja u koja nije ulagano tokom 90-tih godina vraćena su na projektivane parametre. Daljim ulaganjima modernizovali smo sva naša postrojenja, pre svega u termoelektranama. EPS-u je i dalje svake godine potrebno od 200 do 300 miliona evra ulaganja u tehnički sektor da bi svoja postrojenja održava u punoj formi“, rekao je Bezmarević.

Fokus EPS tehnike je na unapređenju energetske efikasnosti. Kroz proces revitalizacije koji je započet 2000. godine, do danas je ostvarena ušteda od 16 odsto u specifičnoj potrošnji energije.

Bezmarević je na panelu predstavio i projekte EPS-a koji su u trenutno u toku.

Prvi je projekat homogenizacije uglja u Kolubari, vredan 180 miliona evra koji će poboljšati proizvodnju u termoelektranama od 2018. godine kada bude završen.

Zatim je tu i potpuna revitalizacija hidroelektrane Zvornik vredna 70 miliona evra, nakon koje bi proizvodnja ovog postrojenja trebalo da se poveća za oko 30 odsto.

Treći projekat, iste vrednosti, jeste revitalizacija bloka B2 termoelektrane Nikola Tesla (TENT). Revitalizacija tog najvećeg agregata u Srbiji trebalo bi da povećava proizvodnju za 30 MW.

Svakako najveća investicija koju EPS trenutno ima jeste gradnja novog bloka u termoelektrani Kostolac, vrednog 350 miliona evra.

Dragan Saganović iz Ekonomskog instituta, koji je bio i moderator panela o energetici, izneo je podatak da je EPS praktično najveći donator srpske privrede:

„Od oktobra 2000. godine do danas, zbog socijalne politike po pitanju cena struje, EPS je izgubio oko 15 milijardi evra prihoda. To je daleko više i od prihoda od privatizacije, i od pomoći međunarodnih finansijskih institucija. Na godišnjem nivou, EPS gubi oko 1,3 milijarde evra“, rekao je Saganović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EPCG snizio cenu prodaju 10 odsto udela vlasnistvu

EPCG snizio cenu za prodaju 10 odsto udela u vlasništvu

06 августа 2022 - U toku je još jedan pokušaj privlačenja mogućih strateških partnera da preuzmu udeo u termoelektrani Pljevlja

h bridges etf drugo mesto tamicenje 2022

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na najvećem svetskom takmičenju za energetsku elektroniku

05 августа 2022 - U finalu su u Sjedinjenim Američkim Državama bili bolji od dva američka, dva nemačka i jednog fakulteta sa Šri Lanke

Kosovo vanredne mere bezbednost snabdevanja strujom

Kosovo* uvelo vanredne mere za bezbednost snabdevanja strujom

05 августа 2022 - Kosovo* je uvelo vanredne mere u trajanju do 180 dana u sektoru snabdevanja električnom energijom zbog skoka cena širom Evrope

Hercegovacka Ravno solara vetra 200 megavata

Hercegovačka Opština Ravno ugovorila solarni i vetropark od ukupno 200 megavata

04 августа 2022 - Ravno na opštinskoj zemlji planira solarni park i vetroelektranu ukupne snage preko 100 megavata i fotonaponski pogon do 100 megavata