Električna energija

EPS: Emisije PM čestica smanjene 90 odsto za 20 godina

Elektroprivreda Srbije smanjila emisije praskastih materija 90 odsto za 20 godina

TE Kostolac B (foto: EPS)

Objavljeno

14.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Akcionarsko društvo Elektroprivreda Srbije saopštilo je da su emisije praškastih materija iz njenih termoelektrana na ugalj smanjene 90 odsto u poslednjih 20 godina. Kompanija je, takođe, smanjila i emisije azotnih oksida i sumpor-dioksida, što su sve glavni zagađivači vazduha.

Elektroprivreda Srbije (EPS) je naglasila da je jedan od najvećih investitora u Srbiji, a osim projekata modernizacije i izgradnje novih kapaciteta značajna sredstva ulaže u zaštitu životne sredine.

Tokom poslednjih godina EPS je uložio je više od  500 miliona evra u projekte kojima se unapređuju kvalitet vazduha, vode i zemljišta, čiji je cilj smanjenje emisija praškastih materija (mikroskopske prašine ili PM čestica), sumpor-dioksida (SO2) i azotnih oksida (NOx) u vazduh.

Emisije azotnih oksida i praškastih materija su ispod dozvoljene granice predviđene NERP-om

EPS je sproveo više projekata kojima je umanjen uticaj rada termoelektrana na životnu sredinu, kao što je rekonstrukcija elektrofiltera, izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova, uvođenje primarnih mera za smanjenje azotnih oksida, izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, rekonstrukcije sistema za otpepeljivanje…

Tako su sada ukupne emisije azotnih oksida i praškastih materija svih postrojenja EPS-a ispod dozvoljene granice utvrđene Nacionalnim planom za smanjenje emisija (NERP), navela je kompanija.

Na blokovima svih termoelektrana rekonstruisani su elektrofilteri

Na blokovima svih termoelektrana, ukupno 15 blokova, rekonstruisani su elektrofilteri, čime je postignuto smanjenje praškastih materija do čak 90 odsto. Ove investicije iznosile su sto miliona evra.

One su, prema podacima iz Izveštaja o stanju životne sredine u EPS za 2003. bile 66.626 tona, a za 2022. godinu 6.344 tone. U odnosu na 2021. smanjenje je 15 odsto, navode u EPS-u, i dodaju da su PM čestice, prema izveštaju Agencije za energetiku Republike Srbije (AERS) u najvećoj meri uzrok zagađenja vazduha.

Sprovodi se više projekata za smanjenje emisija azotnih oksida

U 2022. emisijе azotnih oksida u termo kapacitetima bile su 34.000 tona, što je za skoro 2.000 tona manje nego u 2021, a planirano je da se u narednom periodu završi uvođenje primarnih mera na onim blokovima na kojima to do sada nije urađeno i da se na drugim blokovima uvedu sekundarne mere za smanjenje azotnih oksida.

EPS će krajem ove godine pustiti u rad projekat redukcije azotnih oksida sekundarnim merama u TE Kolubara B čime će se dodatno smanjiti emisije NOx sa oko 220 miligrama po kubnom metru (mg/m3) na ispod 170. Planira se nastavak projekata za redukciju NOx primarnim merama na bloku A6 termoelektrane Nikola Tesla A (TENT A), i to 2024, i na bloku B2 TENT-a B, godinu kasnije, dok bi sekundarne mere na blokovima A3-A6 i B1-B2 trebalo da se realizuju do kraja 2026.

Izgradnja postrojenja za odsumporavanje u TENT-u A i TENT-u B najveći ekološki projekat

Izgradnja postrojenja za odsumporavanje u TE Kostolac B bio je prvi projekat u ovoj oblasti, a u toku je izgradnja tih postrojenja u TENT A i TENT B.

Postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u TE Kostolac B radi u punom kapacitetu, a 11. januara 2023. godine dobilo je upotrebnu dozvolu i od tada je u redovnoj eksploataciji, poručuju iz EPS-a.

Odsumporavanjem dimnih gasova vlažnim krečnjačkim postupkom u TE Kostolac B emisije SO2 smanjene su sa više od 4.000 mg/m3 na ispod 200 mg/m3, a uz to se gips kao nusproizvod prodaje za dalju upotrebu.

Vrednost investicije na šest blokova TENT A i TENT B iznosi oko 400 miliona evra

U EPS-u ističu da je izgradnja postrojenja za odsumporavanje u TENT-u A i TENT-u B dosad njihov najveći ekološki projekat, i da je u završnoj fazi. Cilj je smanjenje emisija sumpor-dioksida u skladu sa standardima Evropske unije, primenom tehnologije vlažnog postupka s korišćenjem krečnjaka. Vrednost investicije na šest blokova TENT A i TENT B iznosi oko 400 miliona evra.

Projekat se najvećim delom finansira iz zajma Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA). Po završetku projekta na četiri bloka TENT A (A3-A6), emisije sumpor-dioksida biće smanjene ispod 200 mg/m3, a emisije praškastih materija iznosiće manje od 20 mg/m3.

Izgradnja postrojenja na oba bloka TENT B omogućiće da se emisije sumpor-dioksida smanje za oko 20 puta, sa 3.000 mg/m3 na 130. Dodatno, postrojenje će doprineti da se emisije čvrstih čestica smanji sa 50 mg/m3 na ispod deset, saopštio je EPS.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vice Oršulić novi šef HEP-a

Vice Oršulić novi šef Hrvatske elektroprivrede

14. jul 2023. - Na sednici Vlade Hrvatske je za vršitelja dužnosti predsednika Uprave Hrvatske elektroprivrede predložen Vice Oršulić

crna gora izvoz struje energetski bilans he piva

Struja je najznačajnija izvozna roba Crne Gore – BiH najveći kupac u 2023.

14. jul 2023. - Očekuje se da ukupni višak električne energije za izvoz ove godine dostigne 818 GWh, dok se naredne godine planira suficit od 482 GWh

. Leave empty if the image is purely decorative.

Italija se vraća nuklearnoj energiji pomoću malih modularnih reaktora

14. jul 2023. - Italija je odobrila 135 miliona evra za istraživanja na polju nuklearne energije, s fokusom na tehnologiji malih modularnih reaktora

naftni giganti total bp solar mercom izvestaj

Lista 10 najvećih investitora u solarne elektrane na svetu – a na vrhu naftni gigant

14. jul 2023. - Među deset najvećih investitora u solar su i ogranci industrijskih i energetskih konglomerata, kao i kompanija za upravljanje imovinom, ali i firme koje se bave samo zelenom energijom