Električna energija

EPCG započinje drugu fazu modernizacije HE Perućica vrednu 29,4 miliona evra

HE-perucica-ugovor-modernizacija-agregati

Foto: EPCG

Objavljeno

15.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) i nemačka kompanija Voith Hydro potpisali su ugovor o realizaciji druge faze projekta rekonstrukcije i modernizacije hidroelektrane HE Perućica, koji se odnosi na agregate A5, A6 i A7. Cilj projekta je da se produži radni vek i obezbedi visoka pogonska spremnost agregata, unapredi zaštita životne sredine, smanji rizik od havarija i optimizuju troškovi rada i održavanja, saopštio je EPCG.

Druga faza modernizacije HE Perućica, čija je vrednost 29,4 miliona evra, se realizuje u saradnji sa Nemačkom razvojnom bankom (KfW). Izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin rekao je da se u 2023. godini se očekuje i potpisivanje novog aranžmana sa KfW za ugradnju osmog agregata, snage 58,5 MW i ukupne vrednosti do 30 miliona evra.

Ugovor sa KfW za finansiranje ugradnje osmog agregata se očekuje tokom 2023.

Šef Kancelarije KfW u Podgorici Željko Uljarević istakao je da ta finansijska institucija nastavlja uspešnu saradnju sa EPCG. Uključujući ugovor za agregat A8, čije potpisivanje se očekuje sledeće godine, vrednost svih modela saradnje prelazi 100 miliona evra, rekao je Uljarević.

HE Perućica će nakon modernizacije postati “najmlađe” postrojenje EPCG-a

HE Perućica je najstarije postrojenje u sistemu EPCG-a, a nakon rekonstrukcije i modernizacije će, praktično, biti najmlađe, kazao je predsednik odbora direktora EPCG Milutin Đukanović. Radovi u sklopu rekonstrukcije i modernizacije HE Perućica podijeljeni su na 18 grupa i izvodiće se u periodu od 2023. do 2027. godine.

EPCG radi na povećanju učešća obnovljivih izvora

Rovčanin je naglasio da je EPCG otpočela novi investicioni ciklus koji predviđa diversifikaciju proizvodnje električne energije, uz kontinuirano povećanje učešća obnovljivih izvora.

U decembru prošle godine, EPCG je pokrenuo je proceduru instaliranja dve solarne elektrane na branama u okviru sistema HE Perućica, ukupne snage 3,7 megavata (MW).

EPCG je nedavno postigla i dogovor da od turske kompanije Tosçelik otkupi Željezaru Nikšić, gde planira da osnuje firmu koja će se baviti solarnom energijom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

seepex unutardnevno trziste pks

Srbija u junu dobija unutardnevno tržište – sledeći korak je spajanje sa jedinstvenim evropskim tržištem struje

15. decembar 2022. - SEEPEX jer sa svojim partnerima predstavio šta kupcima i prodavcima struje nudi novo tržište na srpskoj berzi

Industrija vetra do 2025 rekordno rasti preti zagusenje

Industrija vetra će do 2025. rekordno rasti, ali joj preti zagušenje

15. decembar 2022. - Nakon usporavanja ekspanzije prošle godine, sektor vetroelektrana može da do 2025. očekuje uzastopno obaranje rekorda, objavio je GWEC

istra vetroelektrane na moru irena norveska studija

Istra planira da se snabdeva zelenom energijom iz vetroparkova na Jadranu

15. decembar 2022. - Hrvatsko poluostrvopripremiće studiju o potencijalu za gradnju vetroelektrana u Jadranskom moru kako bi obezbedila energetsku nezavisnost

interenergo salonit anhovo solarni paneli ugovor

Interenergo će za Salonit Anhovo instalirati još 1,5 MW solarnih panela

15. decembar 2022. - Cemantara će svu struju proizvedenu iz solarne energije otkupljivati direktno od Interenerga i koristiti je u procesu proizvodnje