Električna energija

TENDER: EPCG traži projektanta za novi agregat u HE Perućica

TENDER-EPCG-projekat-novi-agregat-HE-Perucica

Slika: HE Perućica dobija i osmi agregat

Objavljeno

10.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je raspisala međunarodni tender za izradu projektne dokumentacije za ugradnju agregata A8, instalisane snage 58,5 MW, u Hidroelektrani (HE) Perućica .

Novac za pripremu projektne dokumentacije obezbeđen je na osnovu ugovora o kreditu sa nemačkom razvojnom bankom KfW koji je potpisan u septembru prošle godine. Zbog toga se, kako je saopštio EPCG, tender i sprovodi u skladu sa procedurama ove banke.

Rok za dostavljanje ponuda je 18. septembar, navodi se u pozivu za dostavljanje ponuda.

Tender se sprovodi u skladu sa procedurama KfW banke

Na osnovu urađenih energetskih analiza ugradnjom osmog agregata dobila bi se dodatna proizvodnja od oko 50 GWh godišnje, dok će tokom celog perioda godine osmi agregat biti osposobljen za pružanje sistemskih usluga elektroenergetskom sistemu Crne Gore.

Novi agregat mogao bi godišnje da proizvede oko 50 GWh, a pružaće i sistemske usluge

Izvršni direktor EPCG Igor Noveljić naglasio je da je ovo nastavak velikih investicija u HE Perućica i podsetio na potpisivanje kreditnog aranžmana u septembru prošle godine.

Ugradnja novog agregata vredna je 24 miliona evra, a novac će biti obezbeđen preko kredita banke KfW

Projekat ugradnje agregata A8 je vredan 24 miliona evra, a njegovom ugradnjom instalisana snaga elektrane povećaće se, sa postojećih 307 MW, na 365,5 MW i time će Perućica postati elektrana najveće instalisane snage u Crnoj Gori, naglasio je Noveljić.

Perućica će postati najveća elektrana u Crnoj Gori

Potpisivanje ugovora o finansiranju projekta vrednog 24 miliona evra sa KfW bankom, kao i izbor isporučioca opreme za ugradnju agregata A8, planirani su  2021.

Ekonomsko-finansijske analize urađene od strane konsultanta Lahmeyer International iz Nemačke potvrdile su finansijsku izvodljivost i ekonomsku opravdanost projekta. Investicija predviđa inženjering, proizvodnju, isporuku i montažu novog agregata, kao i potrebne građevinske radove na dovodnom i odvodnom sistemu, saopštio je EPCG.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

10. avgust 2020. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

10. avgust 2020. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

10. avgust 2020. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

10. avgust 2020. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji