OIE

EPCG kupuje Željezaru Nikšić i osniva firmu za solarnu energiju

solar-epcg-paneli

Foto: PublicDomainPictures from Pixabay

Objavljeno

08.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) postigla je dogovor da od turske kompanije Tosçelik otkupi Željezaru Nikšić, gde planira da osnuje firmu koja se neće baviti proizvodnjom čelika, već solarnom energijom.

Predsednik odbora direktora državne elektroenergetske kompanije Milutin Đukanović je najavio da će EPCG formirati svoje preduzeće, ćerku firmu, koja će se zvati Željezara solar Nikšić. „Planiran je jedan tehnološki centar i da on bude potpora solarnoj industriji. Nikšić i sama Crna Gora će postati lider u solarnoj industriji. Nadamo se da ćemo izgraditi jedan biznis plan da se u Nikšiću sastavljaju solarni paneli“, rekao je.

Đukanović: Nadamo se da će se u Nikšiću praviti solarni paneli

Takođe, prema ranijim najavama, nikšićka čeličana je imala plan da izgradi solarnu elektranu za sopstvene potrebe.

Đukanović je ranije izjavio da je poslovna filozofija EPCG da u blizini svojih energetskih objekata, gde postoji energetska infrastruktura, gradi solarne elektrane.

EPCG će platiti 20 miliona evra za imovinu Željezare

Ugovor sa sa sadašnjim vlasnikom čeličane, kompanijom Tosçelik, biće vredan 20 miliona evra, a treba da bude potpisan 20. decembra. Prva transakcija, u iznosu od 15 miliona evra, biće završena do 15. januara, i toga dana EPCG će postati vlasnik te imovine. Drugi deo, pet miliona evra, biće isplaćen do 15. februara i tada će crnogorska elektroprivreda postati stoprocentni vlasnik, objasnio je Đukanović.

Vlada Crne Gore je u septembru na Montenegroberzi kupila akcije EPCG-a u vrednosti od 15 miliona evra, a taj novac je namenjen za kupovinu Željezare od kompanije Tosçelik.

Nastavak podrške postavljanju solarnih panela na krovovima kuća, zgrada i firmi

EPCG je nedavno odlučila da nastavi projekat Solari 3.000+ i Solari 500+, koji je označio početak energetske tranzicije u Crnoj Gori. Naime, elektroprivreda je odobrila početak projekta Solari 5.000+, koji će omogućiti da još 5.000 domaćinstava, pravnih lica i stambenih zajednica dobije priliku da pod povoljnim uslovima proizvodi zelenu energiju za sopstvenu potrošnju.

Ranije je najavljeno da EPCG želi da sprovede i projekat Solari 10.000+ i da za njega dobije finansiranje iz fondova Evropske unije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

8. decembar 2022. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

8. decembar 2022. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

8. decembar 2022. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

8. decembar 2022. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.