OIE

EPCG kupuje Željezaru Nikšić i osniva firmu za solarnu energiju

solar-epcg-paneli

Foto: PublicDomainPictures from Pixabay

Objavljeno

08.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) postigla je dogovor da od turske kompanije Tosçelik otkupi Željezaru Nikšić, gde planira da osnuje firmu koja se neće baviti proizvodnjom čelika, već solarnom energijom.

Predsednik odbora direktora državne elektroenergetske kompanije Milutin Đukanović je najavio da će EPCG formirati svoje preduzeće, ćerku firmu, koja će se zvati Željezara solar Nikšić. „Planiran je jedan tehnološki centar i da on bude potpora solarnoj industriji. Nikšić i sama Crna Gora će postati lider u solarnoj industriji. Nadamo se da ćemo izgraditi jedan biznis plan da se u Nikšiću sastavljaju solarni paneli“, rekao je.

Đukanović: Nadamo se da će se u Nikšiću praviti solarni paneli

Takođe, prema ranijim najavama, nikšićka čeličana je imala plan da izgradi solarnu elektranu za sopstvene potrebe.

Đukanović je ranije izjavio da je poslovna filozofija EPCG da u blizini svojih energetskih objekata, gde postoji energetska infrastruktura, gradi solarne elektrane.

EPCG će platiti 20 miliona evra za imovinu Željezare

Ugovor sa sa sadašnjim vlasnikom čeličane, kompanijom Tosçelik, biće vredan 20 miliona evra, a treba da bude potpisan 20. decembra. Prva transakcija, u iznosu od 15 miliona evra, biće završena do 15. januara, i toga dana EPCG će postati vlasnik te imovine. Drugi deo, pet miliona evra, biće isplaćen do 15. februara i tada će crnogorska elektroprivreda postati stoprocentni vlasnik, objasnio je Đukanović.

Vlada Crne Gore je u septembru na Montenegroberzi kupila akcije EPCG-a u vrednosti od 15 miliona evra, a taj novac je namenjen za kupovinu Željezare od kompanije Tosçelik.

Nastavak podrške postavljanju solarnih panela na krovovima kuća, zgrada i firmi

EPCG je nedavno odlučila da nastavi projekat Solari 3.000+ i Solari 500+, koji je označio početak energetske tranzicije u Crnoj Gori. Naime, elektroprivreda je odobrila početak projekta Solari 5.000+, koji će omogućiti da još 5.000 domaćinstava, pravnih lica i stambenih zajednica dobije priliku da pod povoljnim uslovima proizvodi zelenu energiju za sopstvenu potrošnju.

Ranije je najavljeno da EPCG želi da sprovede i projekat Solari 10.000+ i da za njega dobije finansiranje iz fondova Evropske unije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

8. decembar 2022. - Vlada Crne Gore je izdala urbanističko-tehničke uslove za tri planirana fotonaponska postrojenja zbirne snage 265 megavata

Prilep izadavanjem opštinskih obveznica planira da ulaže u obnovljive izvore energije

Prilep planira da proda opštinske obveznice i investira u zelenu energiju

8. decembar 2022. - Prilep planira da izda opštinske obveznice u vrednosti od pet miliona evra kako bi obezbedio sredstva za četiri projekta

Fintel vetropark Maestrale Ring Srbiji turbine Windey

Fintel za vetropark Maestrale Ring u Srbiji odabrao turbine kompanije Windey

8. decembar 2022. - Italijanski Fintel hoće da za svoj projekat Maestrale Ring od 854 megavata kod Subotice poruči vetroturbine koje proizvodi Zhejiang Windey

hrvatska ppa ugovor axpo taaleri encro vetroelektrana

AXPO potpisao PPA ugovor sa vetroparkom u Hrvatskoj

8. decembar 2022. - Axpo je saopštio da postoji veliki interes za ovom vrstom ugovora o kupoprodaji energije u regionu centralne i jugoistočne Evrope