Električna energija

Država na berzi kupila akcije EPCG za 15 miliona evra

Foto: EPCG

Objavljeno

23.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Crne Gore kupila je danas na aukciji na Montenegroberzi akcije Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) u vrednosti od 15 miliona evra.

EPCG je prodavala 10 odsto sopstvenih akcija, odnosno 11.813.268, a država je kupila 28,27 odsto tog paketa ili 3.340.757 akcija. Akcije su kupljene po početnoj ceni, 4,49 evra po komadu, saopštila je Montenegroberza.

Vlada Crne Gore je juče i najavila da će za 15 miliona evra kupiti akcije EPCG, pošto je prethodno odobrila ovoj kompaniji da emituje akcije na Montenegroberzi. To se desilo posle dva neuspela tendera na kojima je EPCG htela da proda akcije.

Rok za prodaju tih deonica, po Zakonu o privrednim društvima, ističe 26. septembra. Kompanija mora da otpiše akcije iz paketa koje niko ne kupi.

Ministar Damjanović: Poništenjem akcija bila bi naneta šteta državi

Ministar finansija Aleksandar Damjanović juče je izjavio da je cena od 4,49 evra mnogo niža cena nego pri prethodnim prodajama.

On je istakao da država na ovaj način poboljšava likvidnost EPCG.

Vlada je takođe ovim potezom onemogućila da se pojavi kupac na berzi za deset odsto akcija, koji bi tako ušao u vlasničku strukturu, imao pravo na članstvo u bordu direktora i možda ograničavao strateške odluke države u vezi sa kompanijom, rekao je on.

Poništavanjem akcija, kako je naveo, indirektno bi bila naneta šteta državi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nis zapoceo pripremu Mape puta za energetsku tranziciju

Niš započeo pripremu Mape puta za energetsku tranziciju do 2050. – prilika za konsultante

26 септембра 2022 - Mapa puta bi trebalo da bude u skladu sa planovima i propisima Evropske unije, navodi se u javnom pozivu za izbor firme koja će je napisati

Država na berzi kupila akcije EPCG za 15 miliona evra

23 септембра 2022 - Vlada Crne Gore je deonice kupila po početnoj ceni, 4,49 evra po komadu, saopštila je Montenegroberza

Makron Francuska iskljucivo obnovljive nuklearke prvog vetroparka na moru

Makron: Francuska ne može da se oslanja isključivo ni na obnovljive ni na nuklearke

23 септембра 2022 - Predsednik Emanuel Makron je na otvaranju prvog francuskog vetroparka na moru obećao brže izdavanje dozvola za projekte zelene energije i nuklearki

terra solar lebane

Lebane dobija solarnu elektranu od 8 MW

23 септембра 2022 - Vlasnici firme Terra Solar, prema podacima Agencije za privredne registre, su Nikola Oklobdžija i Ivan Pantelić