Električna energija

Država na berzi kupila akcije EPCG za 15 miliona evra

Foto: EPCG

Objavljeno

23.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Crne Gore kupila je danas na aukciji na Montenegroberzi akcije Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) u vrednosti od 15 miliona evra.

EPCG je prodavala 10 odsto sopstvenih akcija, odnosno 11.813.268, a država je kupila 28,27 odsto tog paketa ili 3.340.757 akcija. Akcije su kupljene po početnoj ceni, 4,49 evra po komadu, saopštila je Montenegroberza.

Vlada Crne Gore je juče i najavila da će za 15 miliona evra kupiti akcije EPCG, pošto je prethodno odobrila ovoj kompaniji da emituje akcije na Montenegroberzi. To se desilo posle dva neuspela tendera na kojima je EPCG htela da proda akcije.

Rok za prodaju tih deonica, po Zakonu o privrednim društvima, ističe 26. septembra. Kompanija mora da otpiše akcije iz paketa koje niko ne kupi.

Ministar Damjanović: Poništenjem akcija bila bi naneta šteta državi

Ministar finansija Aleksandar Damjanović juče je izjavio da je cena od 4,49 evra mnogo niža cena nego pri prethodnim prodajama.

On je istakao da država na ovaj način poboljšava likvidnost EPCG.

Vlada je takođe ovim potezom onemogućila da se pojavi kupac na berzi za deset odsto akcija, koji bi tako ušao u vlasničku strukturu, imao pravo na članstvo u bordu direktora i možda ograničavao strateške odluke države u vezi sa kompanijom, rekao je on.

Poništavanjem akcija, kako je naveo, indirektno bi bila naneta šteta državi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

23. septembar 2022. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

23. septembar 2022. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

23. septembar 2022. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

23. septembar 2022. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije