Električna energija

Vlada Crne Gore dozvolila EPCG-u da emituje akcije na berzi

Vlada Crne Gore dozvolila EPCG emituje akcije berzi

Foto: EPCG

Objavljeno

15.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore ima zakonski rok do 26. septembra da proda paket akcija koji je u njenom vlasništvu. Vlada je dala saglasnost toj državnoj kompaniji da s tim paketom izađe na berzu.

Nakon dva neuspela tendera, EPCG je od vlade u Podgorici dobio saglasnost da deset odsto svojih akcija plasira na berzi. Ovaj paket je u kompanijinom vlasništvu skoro tri godine, otkad je isplatila bivšeg partnera iz Italije A2A.

Javna ponuda na Montenegro berzi zakazana je za 23. septembar za 11,81 milion akcija s početnom cenom od po 4,49 evra.

Rok za prodaju tih hartija od vrednosti, koje sada ne nose pravo glasa, ističe 26. septembra, po Zakonu o privrednim društvima. U suprotnom, EPCG će morati da ih otpiše.

EPCG je isprva tražio višestruko veću sumu od cene na berzi

Crna Gora poseduje 88,7 odsto akcija, a po aktuelnoj računici ima 98 odsto glasačkih prava. Na javne pozive se nije javio nijedan investitor. EPCG je tražio mnogo više od cene akcija na berzi, a uslov je bio da se sve prodaju jednom kupcu.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je da je vlada odlučila da zadrži mogućnost da sama kupi neki deo ponuđenog paketa, ukoliko se za to opredeli. Otkrio je da je Ministarstvo kapitalnih investicija prvobitno predložilo Ministarstvu finansija da se obaveže da će da otkupi deonice i da se tome usprotivio.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kaže da je novac za kupovinu akcija obezbeđen, ali se još ne zna koji deo paketa bi država uzela ukoliko i na berzi odziv bude slab

Međutim, ministar finansija Aleksandar Damjanović izjavio je da je novac za kupovinu akcija obezbeđen, kroz tekuću budžetsku rezervu, prenose Vijesti. Abazović je ranije rekao da EPCG treba da kupi posrnulu Željezaru u Nikšiću od turske kompanije Tosçelik, pa su joj za to potrebna sredstva.

Inače, čeličana ima razrađen projekat za izgradnju solarne elektrane za sopstvene potrebe.

Sedište EPCG-a je u Nikšiću. Upravlja nad elektranama ukupnog kapaciteta 877 megavata. Kompanija je vlasnik termoelektrane Pljevlja, jedine u zemlji, kao i hidroelektrana Perućica i Piva i još pet malih hidrocentrala.

Stoodstotni je vlasnik preduzeća Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS), Rudnik uglja Pljevlja, EPCG d.o.o iz Beograda i EPCG-solar-gradnja. U firmi Zeta Energy iz Danilovgrada drži 51 odsto.

Akcije EPCG-a na Montenegroberzi trenutno vrede 3,6 evra, što znači da tržišna kapitalizacija iznosi 425 miliona evra. Knjigovodstvena vrednost je gotovo dvostruko veća.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU milijardu evra grantovima Zapadnom Balkanu podrsku energetici

EU odobrila milijardu evra u grantovima za podršku Zapadnom Balkanu u energetici

15. septembar 2022. - EU će podržati šest projekata zelene energetske infrastrukture na Zapadnom Balkanu iz paketa grantova za investicije vrednog 500 miliona evra

dalekovod povezuje Sloveniju Hrvatsku Madarsku Madjarsku Cirkovce

Zvanično pušten u rad dalekovod koji povezuje Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku

15. septembar 2022. - ELES, operator prenosnog sistema električne energije u Sloveniji, uspostavio je interkonekciju sa Mađarskom novim dalekovodom Cirkovce-Pince

Okrugli sto mapiranje solarnih potencijala Srbije_

OIE

Mapiranje održivih lokacija za jedan gigavat solarnih elektrana u Srbiji

15. septembar 2022. - Identifikovanje lokacija za razvoj solarnih elektrana treba da se sprovodi u skladu sa principima održivog razvoja, poručili su eksperti okupljeni oko projekta "Pametno planiranje za održivi razvoj – Mapiranje solarnih potencijala Srbije"

Struja egipatske solarne vetroelektrane najjeftinija Africi

Struja iz egipatske solarne i vetroelektrane biće najjeftinija u Africi

15. septembar 2022. - U Egiptu su pred izgradnjom po jedan ogromni solarni i vetropark, iz kojih će struja biti prodavana po najnižim cenama u celoj Africi