OIE

EPCG nastavlja projekat Solari: konkurs za još 5.000 solarnih elektrana

epcg solari konkurs solarni paneli

Foto: iStock

Objavljeno

02.12.2022.

Država

Podeli

Objavljeno

02.12.2022.

Država

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore donela je odluku da nastavi projekat Solari 3.000+ i Solari 500+ tako što je odobrila početak projekta Solari 5.000+. Na ovaj način još 5.000 domaćinstava, pravnih lica i stambenih zajednica dobija priliku da pod povoljnim uslovima proizvodi zelenu energiju za sopstvenu potrošnju.

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je nedavno najavila da planira da instalira još 15.000 krovnih solarnih elektrana, a pokretanje projekta Solari 5.000+ je prva faza ostvarivanja te ideje.

EPCG je sada saopštila da su projekti Solari 3.000+ i Solari 500+, koji su označili početak energetske tranzicije u Crnoj Gori i jednu od najznačajnijih investicija u energetskom sektoru u poslednjih 40 godina, izazvao veliko interesovanje jer se prijavilo više od 14.000 potrošača za ugradnju fotonaponskih sistema na krovovima svojih objekata.

Konkurs će biti otvoren i za stambene zajednice

Da bi kompanija svim zainteresovanim potrošačima izašla u susret, sredinom decembra biće raspisan javni poziv za projekat Solari 5.000+ namenjen kako domaćinstvima i pravnim licima, tako i stambenim zajednicama – vlasnicima stambenih jedinica manjih stambenih zgrada (do četiri sprata), navela je EPCG.

Predviđeno je da se realizacijom ovog projekta ugrade fotonaponski sistemi ukupne snage 70 MW, a procenjena vrednost je 70 miliona eura. EPCG će, takođe, obezbediti subvenciju od 20 odsto za sve potrošače koji zadovolje uslove propisane javnim pozivom i kvalifikuju se za ugradnju solarnih panela.

Pravo prvenstva ugradnje fotonaponskih sistema imaće potrošači koji se prvi prijave, a i ispunjavaju uslove

Da podsetimo, projekti Solari predviđaju da EPCG instalira solarne panele i ostalu opremu na krovove građana i firmi, koje prođu na javnom konkursu, a potrošači onda otplaćuju ovu investiciju u mesečnim ratama u periodu od pet do sedam godina. rata bi trebalo da bude manja od njihovog mesečno računa, koji neće plaćati. Kad kupci završe otplate račun bi trebalo da im bude mnogo mani nego pre ugradnje solarnih panela.

EPCG je naveo da će nakon raspisivanja javnog poziva, potrošači moći elektronski da se prijave za projekat, na sajtu kompanije, kao i pozivanjem kol centra firme EPCG Solar Gradnja na brojeve telefona 069/066-698 i 069/066-703.

Pravo prvenstva ugradnje fotonaponskih sistema imaće potrošači koji se prvi prijave, ukoliko ujedno ispunjavaju i sve neophodne uslove koji će biti definisani javnim pozivom, navela je EPCG.

Komentara: (2)
Blagota Radovic / 17.12.2022.

Javio sam se i na prvi oglas pa me niko nije kontaktirao iako su rekli da ce doci da provere stanje na licu mjesta

Ratko Simanic / 28.12.2022.

Na kom sajtu se moze prijaviti za solar projekat?

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

2. decembar 2022. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

2. decembar 2022. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

2. decembar 2022. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

2. decembar 2022. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti